ООН могла би виступити гарантом безпеки для відновлення судноплавства - Мінінфраструктури

ООН могла би виступити гарантом безпеки для відновлення судноплавства - Мінінфраструктури

Укрінформ
Організація Об'єднаних Націй могла би виступити гарантом безпеки для відновлення судноплавства у заблокованих через російську агресію морських портах України.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

За його словами, Україна розглядає можливість відновлення судноплавства у заблокованих портах із військовим конвоєм, але для цього потрібно мати гарантії безпеки. Васьков зауважив, що одним із критичних наслідків блокування портів є неможливість експортувати аграрну продукцію. Це питання обговорювалося під час зустрічі Президента Володимира Зеленського із Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем.

Читайте також: Генсек ООН написав послання українцям після візиту до Києва: Ми не здамося

«Ми вважаємо, що ООН може бути саме тим посередником, через якого можна отримати гарантії безпеки та відновити судноплавство», - сказав заступник міністра.

За його словами, з 24 лютого були атаковані 8 цивільних суден в акваторії Чорного моря. Крім того, у портах залишаються заблоковані іноземні кораблі.

«На сьогодні майже 70 суден заблоковані у тих портах, з яких неможливо здійснювати судноплавство. Найгірша ситуація стосовно екіпажів була у Маріуполі. В інших портах екіпажі мали змогу евакуюватися», - повідомив Васьков.

Він зауважив, що більшість моряків із заблокованих суден скористалися такою нагодою. Однак про ситуацію у Маріупольському порту достеменної інформації немає.

Читайте також: У Маріупольському порту заблоковані шість іноземних суден

Як повідомлялося, через повномасштабну російську агресію шість морських портів не можуть приймати і відправляти вантажі. Крім того, закриті порти у Бердянську, Маріуполі, Скадовську, Херсоні через тимчасову окупацію росіянами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-