Фінляндія остаточно відмовилась від російського проєкту побудови АЕС

Фінляндія остаточно відмовилась від російського проєкту побудови АЕС

Укрінформ
Фінський консорціум Fennovoima Ltd остаточно відмовився від будівництва росією атомної електростанції у Фінляндії на тлі збройної агресії рф проти України.

Відповідну заяву фінська сторона оприлюднила в понеділок, передає Укрінформ із посиланням на FT.

«Рішення про розірвання контракту з росатомом було прийняте нелегко. У такому великому проєкті є серйозні складнощі, і всі рішення приймаються лише після ретельного обдумування»,- заявив у цьому зв’язку керівник Fennovoima Еса Хармала.

Він підкреслив, що компанія повною мірою усвідомлює наслідки цього рішення для енергозабезпечення країни та робить усе можливе для їх пом’якшення.

Читайте також: Фінляндія хоче побудувати стіну на кордоні з росією - ЗМІ

Водночас у компанії уточнили, що розірвали контракт з Росатомом через «суттєві й зростаючі затримки» з російського боку, які мали місце впродовж останніх років та посилилися з початком війни в Україні.

Проєкт будівництва російською стороною АЕС від самого початку був суперечливим, оскільки росатом був не лише постачальником реактора, але й основним акціонером та фінансовим спонсором консорціуму Fennovoima. Російська компанія володіє 34% акцій фінського консорціуму, що створює певний вплив та залежність цієї компанії від рф.

Читайте також: Фінляндія найближчим часом подасть заявку на вступ до НАТО - МЗС Швеції

Тим часом сам "росатом" не розуміє, на яких підставах Fennovoima вирішила розірвати контракт. На його думку, проєкт прогресує, налагоджено роботу замовника та підрядника, RAOS Project сумлінно виконує свої зобов'язання, документи на отримання ліцензії на будівництво були передані Fennovoima ще минулого року.

Як повідомляв Укрінформ, з початку збройної агресії рф проти України співпрацю з росією припинили сотні світових брендів та компаній регіонального й місцевого рівня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-