У МВФ не радять Україні повертатися до контрольованих цін на газ

У МВФ не радять Україні повертатися до контрольованих цін на газ

Укрінформ
Повернення до контролю над цінами на природний газ є не тільки вкрай неефективним способом субсидування домогосподарств, а також призводить до зловживання ресурсами через корупцію і стримування впровадження енергоефективності.

Як передає Укрінформ, про це сказав голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Є й буде значна частина українського населення, яка не може покрити витрат на газ, тепло, гарячу воду та електроенергію. Найефективніший спосіб підтримати ці домогосподарства - ідентифікувати їх і надати їм фінансову підтримку через бюджет, щоб вони могли оплатити власні комунальні рахунки", - зазначив він.

Люнгман уточнив, що цей інструмент підтримки є у формі програми субсидій домогосподарствам. "Ми підтримуємо цю програму", - зауважив голова представництва.

Читайте також: Шмигаль прокоментував скандальний допис Милованова про місію МВФ

Він додав, що інше питання є структурним - про те, який найбільш ефективний спосіб організації газового ринку. "Починаючи з 2015 року, здійснюються комплексні зусилля для переходу до відкритого і конкурентоспроможного ринку газу і на оптовому, і на роздрібному рівні. Досягнуто значного прогресу, але цілком функціональний ринок побутового газу ще не створений. Надання домогосподарствам вибору між широким асортиментом продуктів, включаючи контракти з фіксованою ціною, є одним із багатьох необхідних заходів", - сказав Люнгман.

Читайте також: Зеленський поскаржився на «помічників» у роботі з МВФ

Говорячи про електроенергетичний сектор, глава представництва МВФ зазначив, що фінансові дисбаланси в ньому викликають занепокоєння, але запропонував розділити це питання на два: поточний фінансовий дисбаланс і довгострокова енергетична безпека України.

За його словами, є нагальна потреба у визначенні додаткових фінансових ресурсів для електроенергетичного сектора. "Важливою частиною цього є мобілізація фактичних джерел доходів. Просто запозичити більше не є життєздатним вирішенням поточного дисбалансу", - наголосив Люнгман.

Читайте також: Відсутність траншу МВФ у 2021 році не стане катастрофою для України – Гетманцев

Він додав, що є більш широке питання довгострокової моделі електроенергетики в Україні, оскільки нині Україна використовує застарілу інфраструктуру виробництва електроенергії, велика частина якої є спадщиною радянських часів. "Переорієнтація і модернізація виробництва електроенергії є необхідною і можливою. Але це потребує планування з метою посилення енергопостачання і енергобезпеки України", - вважає голова представництва МВФ.

Як повідомлялося, в умовах зростання світових цін на газ уряд України встановив на лютий-березень 2020 року граничну ціну газу в 6,99 грн/куб. м для побутових споживачів, а також для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельних кооперативів і релігійних організацій.

Читайте також: В ОП прокоментували переговори України з МВФ: Обом сторонам потрібно знайти компроміси

На квітень це обмеження продовжено не було, проте з газотрейдерами було проведено переговори, і більшість із них зберегли ціни до 7 грн/куб. м. З травня очікується запуск річних контрактів, однак ціна їх поки що невідома.

Крім того, розпочалася дискусія про можливість продовжити режим спецзобов'язань Нафтогазу для підприємств теплокомуненерго, завершення якого 1 травня цього року є однією з умов програми співпраці з МВФ.

У сфері електроенергетики уряд у грудні 2020 року зберіг до 31 березня 2021 року режим спецзобов'язань для Енергоатома та Укргідроенерго і ціну для населення 1,68 грн/кВт-год, скасувавши раніше чинний пільговий тариф на перші 100 кВт-год електроенергії на місяць 0,9 грн/кВт-год. Наприкінці березня таке обмеження було продовжено ще на місяць.

Уряд також встановив ціну продажу НАЕК "Енергоатом" електроенергії ДП "Гарантований покупець" у межах спецзобов'язань для забезпечення населення у розмірі 150 грн/МВт-год, для ПрАТ "Укргідроенерго" залишив на колишньому рівні - 10 грн/МВт-год.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-