Віртуальна точка з’єднання газу: Словаччина готова обговорювати з Україною деталі

Віртуальна точка з’єднання газу: Словаччина готова обговорювати з Україною деталі

Укрінформ
Словацька енергетична компанія Eustream підтвердила готовність обговорювати запровадження віртуальної точки з’єднання з Україною.

Про це повідомили в ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), передає Укрінформ.

"Відбулася зустріч посла України в Словацькій Республіці Юрія Мушки з Генеральним директором словацької енергетичної компанії «Eustream» Растіславом Нуковічом. За результатами зустрічі словацька сторона підтвердила готовність обговорювати запровадження віртуальної точки з’єднання з українськими партнерами", - йдеться в повідомленні.

В ОГТСУ пояснили, що у разі створення віртуальна точка з’єднання забезпечить безперебійність комерційної діяльності європейських та українських трейдерів навіть в умовах планових, аварійних/технічних або інфраструктурних робіт, а також гнучкість бізнесу між ринками газу обох країн.

Ще один вагомий аргумент для запровадження віртуальної точки – зменшиться використання паливного газу, необхідного для роботи компресорних станцій під час фізичного транспортування природного газу.

"Відповідно, це приведе до зменшення викидів СО2 в атмосферу. Тобто сприятиме досягненню стратегічної цілі ЄС – нульових викидів вуглецю в атмосферу", - зазначили в ОГТСУ.

Читайте також: Оператор ГТС України підготував кілька сценаріїв на випадок запуску Nord Stream 2

Сторони висловили готовність до діалогу та поглиблення співробітництва.

«Ми послідовно формуємо національну команду захисту газових інтересів України. Питання транспортування газу та збереження транзиту територією України є ключовим для безпекових та економічних інтересів України і ми вдячні дипломатам за фахову підтримку», - наголосила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова.

Як повідомляв Укрінформ, на кордоні України та Угорщини оператори ГТС створили єдину віртуальну точку з’єднання 1 травня 2020 року. Після об'єднання точки з'єднання «Берегово DN1400» та «Берегдароц DN800» перетворилися в єдину віртуальну точку з’єднання двох систем – «Берег».

На кордоні України і Польщі єдину віртуальну точку з'єднання було створено 1 липня 2020 року. У результаті, відбулося об'єднання двох існуючих точок міждержавного з'єднання, "Дроздовичі" та "Германовичі", в єдину віртуальну точку з'єднання двох систем - "ВТЗ-Україна-Польща".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-