Центренерго просить вирішити питання боргів в енергосекторі на державному рівні

Центренерго просить вирішити питання боргів в енергосекторі на державному рівні

Укрінформ
Генеральний директор ПАТ «Центренерго» Олександр Корчинський просить уряд зібрати нараду з метою вирішення питання критичних боргів перед державними компаніями енергетичного сектору.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба "Центренерго".

Генеральний директор ПАТ «Центренерго» Олександр Корчинський звернувся до урядовців з проханням про проведення наради під головуванням Міненерго, за участі ПАТ «Центренерго», НАК «Нафтогаз», ДП «НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок» з метою напрацювання механізму реструктуризації боргів перед державними компаніями енергетичного сектору.

"Уже 2 березня «Центренерго» має розрахуватися з ТОВ «ГК «Нафтогаз трейдинг». Однак, враховуючи дебіторську заборгованість ДП «Енергоринок» у майже 1,5 мільярда гривень, що утворилася ще за старої моделі ринку, а також борг НЕК «Укренерго», який не може бути погашений через власну значну дебіторську заборгованість «Укренерго», вільних коштів для незапланованих витрат ПАТ «Центренерго» не має. А штрафні багатомільйонні санкції за контрактом знищать економіку ПАТ "Центренерго". Переговори з ТОВ «ГК «Нафтогаз трейдинг" про реструктуризацію поки тривають. Між тим, питання боргів перед державними компаніями енергетичного сектору має системний характер і потребує вирішення на державному рівні", - йдеться в повідомленні.

Також темою для другої наради, яку керівник ПАТ «Центренерго» пропонує урядовцям зібрати за участю всіх зацікавлених сторін, є перспективи постачання тепловій генерації вже наступного опалювального сезону вугілля вітчизняного видобутку.

«Вже сьогодні важливо розуміти реальні ресурси державних вугледобувних підприємств і обсяги вугілля, якими вони гарантовано зможуть забезпечити потреби теплоелектростанцій. Адже подбати про покриття дефіциту державного вугілля іншими контрактами, в тому числі імпортом, на достатні для проходження осінньо-зимового періоду обсяги виробники електроенергії повинні вже зараз», - зазначається в повідомленні.

Читайте також: Вугілля для ТЕС: Центренерго закликає державу втрутитись у ситуацію

Як повідомляв Укрінформ, у поточному опалювальному сезоні запаси вугілля на теплоелектростанціях знаходяться на критичному рівні. На початок лютого, у порівнянні з початком листопада 2020 року, запаси зменшилися у 6,5 раз до 384,4 тис. тонн. Із них газового вугілля зменшились у 8,9 раза до 240 тис. тонн, антрацитового – у 2,5 раза до 144,4 тис. тонн.

Для балансування енергосистеми ПАТ "Центренерго" було змушено запустити енергоблоки теплоелектростанцій, що працюють на значно дорожчому за вугілля газі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-