Імпорт овочів в Україну побив дев'ятирічний рекорд

Імпорт овочів в Україну побив дев'ятирічний рекорд

Укрінформ
За сезон 2018/2019 років (серпень-липень) в Україну було імпортовано рекордний обсяг овочів - 264,1 тис. тонн. Це на 27% перевищило попередній рекорд, який тримався з сезону 2009/2010 років.

Про це повідомляє аналітична платформа EastFruit.

«У сезоні 2018/19 років (серпень - липень) імпорт овочів в Україну істотно перевищив попередній рекорд, який тримався дев'ять років - з сезону 2009/10 років. Тоді імпорт овочів до країни за сезон вперше перевищив 200 тис. тонн і склав 208,5 тис. тонн. З того часу обсяг імпорту овочів навіть не наближався до позначки у 200 тис. тонн, але в минулому сезоні він перевищив попередній рекорд одразу на 27% і досяг 264,1 тис. тонн», - йдеться в повідомленні.

У порівнянні з попереднім сезоном імпорт овочів за серпень 2018 - липень 2019 року зріс у натуральному вираженні більше ніж у два рази. У вартісному вимірі темпи зростання були трохи нижчі, за рахунок збільшення питомої ваги традиційних недорогих овочів і картоплі у структурі імпорту. Всього за минулий сезон іноземні постачальники овочів і картоплі заробили в Україні $155 млн.

Головними позиціями імпорту овочів в Україну у вартісному вимірі були томати, цибуля, перець і огірки. За обсягом же імпорту лідерство вперше в історії захопила ріпчаста цибуля - 87 тис. тонн, що у 26 разів більше, ніж у попередньому сезоні. Також за серпень 2018 - липень 2019 року було імпортовано 66 тис. тонн томатів, 18,3 тис. тонн товарної картоплі, 14,7 тис. тонн огірків, 11,8 тис. тонн перцю, 9,5 тис. тонн різних видів капусти і 7,5 тис. тонн моркви.

Прогнози на врожай овочів у сезоні 2019/2020 років були оптимістичними, проте вже у серпні, під час збирання нового врожаю, Україна почала активно імпортувати картоплю, чого раніше ніколи не було. Очікується, що у вересні буде перевищено черговий рекорд імпорту картоплі, тому що ціни на неї зростають, незважаючи на очікуване збільшення загального обсягу виробництва і хороші темпи її збирання.

«Після аналізу інформації про обсяги виробництва картоплі, яка надходить з регіонів, ми можемо зробити висновок, що фундаментальних факторів для зростання цін на ринку картоплі немає. Навіть навпаки, якби не ажіотаж на ринку, ціни на картоплю зараз би активно знижувалися, і були б нижчі за торішні», - каже економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

Він пояснює цей ажіотаж тим, що люди в містах масово закуповують картоплю про запас, що призводить до того, що ціни активно зростають, а фермери, бачачи зростання цін, також не поспішають продавати продукцію, розуміючи, що завтра можна буде заробити ще більше.

«У країні з'явилося багато перекупників, які скуповують картоплю сьогодні і закладають її на зберігання, чим ще більше розгойдують попит на продукцію. Таким чином включається ланцюгова реакція, яка призводить до зростання імпорту картоплі, що триває, на тлі величезних її запасів у країні - деякі посередники навіть закладають на зберігання імпортну картоплю, сподіваючись навесні отримати більше», - зазначає експерт.

На даний момент середня оптова ціна на картоплю в Україні вже перевищила 10 грн/кг, хоча роком раніше вона становила близько 3,5 грн/кг.

Ярмак прогнозує, що імпорт картоплі не знизиться, навіть якщо ціни впадуть до 7-8 грн/кг, тому що урожай картоплі в Білорусі, Польщі та Росії дуже хороший, а ціни в середньому в 2-3 рази нижче, ніж в Україні.

«Тож у тих учасників ринку, які роблять ставку на спекулятивний заробіток, повинні бути причини побоюватися падіння ціни на продукцію у другій половині сезону», - зазначає він.

Читайте також: Порушення на мільярд : Рахункова палата про результати аудиту держпідтримки АПК

Що стосується цибулі, моркви та інших видів овочів, то, поки що, ціни на них знаходяться на порівняно невисокому рівні. Загрози зростання імпорту цих овочів поки немає, тому що ціни на них в інших країнах несуттєво нижчі. При цьому, вважають аналітики EastFruit, про експорт овочів у цьому сезоні Україні доведеться забути.

«Ми сподіваємося, що висока прибутковість вирощування картоплі в цьому році дозволить українським картоплярам інвестувати кошти в розвиток технологій доробки, зберігання та маркетингу продукції, щоб закласти основи для експорту. Адже без розвитку системного експорту майбутнє у цій галузі не дуже райдужне, оскільки в ній будуть регулярні цінові шоки, а сезони високих цін будуть неминуче чергуватися з сезонами катастрофічно низьких цін і відсутністю попиту на внутрішньому ринку», - застерігає директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-