Обладнання АЕС України модернізують до 2024 року за участю Турбоатому

Обладнання АЕС України модернізують до 2024 року за участю Турбоатому

Укрінформ
НАЕК «Енергоатом» і АТ «Турбоатом» затвердили програму модернізації обладнання всіх українських АЕС до 2024 року.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатома.

"Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін підписали Програму модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС на 5-річний період (2020-2024 роки). Підписання документа відбулося 27 серпня в Енергодарі", - йдеться в повідомленні.

Програма модернізації обладнання АЕС включає два основні розділи, перший з яких передбачає заміну 8 конденсаторів турбін енергоблоків АЕС. В тому числі, в рамках імпортозаміщення планується заміна 4 конденсаторів російського виробництва. Сумарний приріст потужності енергоблоків атомних електростанцій після заміни конденсаторів становитиме близько 400 МВт.

Другий розділ Програми передбачає модернізацію проточних частин циліндрів турбін потужністю 200 МВт і 1000 МВт, у тому числі на 5 турбінах потужністю 1000 МВт за програмою імпортозаміщення. Модернізація включає заміну робочих лопаток на існуючих роторах і діафрагми, що дозволить підвищити потужність турбіни, її економічність і вирішити інші технічні проблеми. Очікується, що це підвищить потужність і ККД діючих енергоблоків АЕС України на 10%, що забезпечить приріст потужності на 70-100 МВт на кожному блоку.

За Програмою планується модернізація циліндрів високого тиску турбін ЗАЕС, починаючи з 2020 року.

Представники Енергоатома і Турбоатома обговорили також довгострокову ремонтну програму - заміну тих запасних частин, які відпрацювали свій ресурс.

Читайте також: Енергоатом вивчить можливості поставок ядерного палива від канадської компанії

У пресслужбі зазначили, що нині у рамках стратегічної співпраці компанії Турбоатом і оператора українських АЕС - НАЕК «Енергоатом» триває заміна конденсаторів турбін енергоблоків атомних електростанцій.

Виготовлені Турбоатомом аналогічні «блочно-модульні» конденсатори вже успішно експлуатуються на енергоблоках №2, №3 і №4 Запорізької АЕС, енергоблоці №1 і №2 Южно-Української АЕС. На енергоблоку №3 ЮУАЕС монтаж конденсатора закінчується.

Розрахунковий економічний ефект від впровадження конденсатора нового покоління на АЕС України з блоками потужністю 1000 МВт становить понад 2,6 млрд грн.

Турбоатом висловив готовність протягом наступних двох років виготовити нові конденсатори також для енергоблоків №1 та №6 ЗАЕС, енергоблоків №1, №2, №3 та №4 Рівненської АЕС, №1 і №2 - Хмельницької АЕС.

В Енергоатомі нагадали, що робота «Розробка і впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій» отримала Державну премію України в галузі науки і техніки за 2018 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-