Розподіл ДФС потрібно починати з аудиту баз даних – Южаніна

Розподіл ДФС потрібно починати з аудиту баз даних – Южаніна

Укрінформ
Для якісного розподілу ДФС на Державну податкову і Державну митну служби потрібно провести аудит баз даних цих служб.

На цьому наголосила народний депутат фракції «Блок Петра Порошенка", голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в кулуарах парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам треба розуміти, що треба зробити з самого початку аудит баз даних, про що ми вже говоримо понад два роки. Це пряма норма законодавства, яка не виконана досі урядом і яка може бути виконана тільки зараз, тому що без цієї роботи ми не можемо рухатися далі. Адже поєднання цих двох служб об’єднало й ті інформаційні бази, які використовуються і податківцями, і митниками. І для того, щоб не втратити керованість, дані і всю необхідну інформацію для подальшої роботи двох служб, ми маємо розуміти, в якому стані знаходиться IT-департамент, програмні продукти, якими користуються дві служби і, насамперед, результати аудиту дадуть нам повне розуміння, як ми можемо провести зараз цей розподіл. З цього треба починати», - підкреслила Южаніна.

За її словами, на сьогодні не зрозуміло, наскільки інформація захищена, наскільки вона забезпечує той рівень роботи, який має проводитися, наскільки можуть виконуватися технічно всі завдання, які планується поставити перед двома новими службами.

Южаніна зазначила, що якість розподілу залежить від виконавчої влади, але профільний парламентський комітет буде долучатися до роботи.

На першому етапі реформи члени профільного комітету братимуть участь у засіданні дорадчого консультативного органу, який стратегічно прийматиме рішення щодо розділу або створення нових двох служб.

«Від депутатів буде залежати прийняття змін до Митного і Податкового кодексів. Без прийняття цих змін я вважаю, що повноцінна робота двох служб взагалі не може відбутися. Тільки створенням нових служб і положенням про них не можна розпочинати їхню роботу. Тому я вважаю, що депутати долучаться до цього розділу, і це обов’язково має бути зроблено ще на цій сесії», - сказала Южаніна.

Вона додала що про розділ і виокремлення митниці на профільному комітеті говорили протягом 4-х років. «Навіть є законопроект про національну митну службу, і більшість депутатів є його співавторами. Тому таку точку зору розділяють депутати», - розповіла Южаніна.

Читайте також: Кабмін поділив ДФС на дві служби — митну і податкову

Як зазначила депутат, більшість експертів по митному напрямку вважали, що об’єднання Митної і Податкової служб призвело до втрати якісної роботи митними підрозділами і роботи з платникам податків. Южаніна розраховує, що розподіл надасть платникам більш якісні сервіси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-