Реальна вартість активів банку виявилась у 5 разів нижчою, ніж

Реальна вартість активів банку виявилась у 5 разів нижчою, ніж "на папері" - ФГВФО

Укрінформ
Балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси АТ «Банк «Фінанси та Кредит», виявилась у 5 разів більшою за оціночну.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

"Оціночна вартість активів, включених до ліквідаційної маси АТ «Банк «Фінанси та Кредит», майже уп’ятеро нижча від балансової: при зазначених «на папері» 45 065,4 млн грн незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили активи банку лише у 9 969,2 млн грн", - йдеться в повідомленні.

При цьому тільки на виплату гарантованої суми відшкодування вкладникам, станом на початок листопада, було витрачено 9,931 млрд грн, а загальні вимоги кредиторів до банку сягають 30,88 млрд грн.

Проведена уповноваженою особою фонду перевірка встановила: групою, до складу якої входили в тому числі посадові особи банку, здійснено виведення коштів з АТ «Банк «Фінанси та Кредит» шляхом надання завідомо безнадійних кредитів юридичним особам на суму майже 5 млрд грн.

Так, у період з 2010 до 2015 року службові особи банку у «співпраці» з власниками ряду суб'єктів підприємницької діяльності шляхом проведення кредитних операцій, завідомо збиткових для банківської установи, та подальшого проведення факторингових операцій з метою прикриття неплатоспроможності вказаних компаній, заволоділи коштами банку у сумі 3,2 млрд грн.

Результатом реалізації ще однієї схеми стало привласнення 1,7 млрд грн. Посадові особи та засновники ще чотирьох компаній за участю інших юридичних осіб здійснили привласнення коштів, отриманих як кредити, для подальшого використання цих коштів у будівництві офісного центру у столиці.

Читайте також: В Україні ліквідували ще один банк

З метою стягнення заборгованості з компаній-позичальників банком було отримано рішення судів, зокрема, щодо стягнення майже 1,5 млрд грн. Крім того, уповноваженою особою фонду у ході здійснення тимчасової адміністрації було виявлено фактичну нестачу коштів, які були розміщені на кореспондентських рахунках банку, відкритих у Meinl Bank AG (Відень, Австрія) та Bank Frick & Co.AG,Balzers (Ліхтенштейн).

Кошти AT «Банк «Фінанси та Кредит», у загальній сумі понад 113,0 млн доларів США, були списані іноземними банками з коррахунків за договорами, які начебто укладалися від імені банку та за якими останній надавав ці кошти як забезпечення виконання зобов’язань компаній-нерезидентів. Однак ці договори не перебували та не перебувають на обліку банку.

Загалом, за фактами виявлених у банку кримінальних правопорушень фондом та уповноваженою особою було подано 73 заяви про вчинення правопорушень на загальну суму збитків 15,5 млрд грн, у тому числі відносно власників та посадових осіб банку подано 16 заяв на суму збитків 12,7 млрд грн. Попри зусилля фонду на сьогодні ще жодна справа не скерована до суду, ще за 65 заявами триває досудове розслідування.

Як відомо, Фондом гарантування від 17 вересня 2015 року було запроваджено тимчасову адміністрацію в АТ «Банк «Фінанси та Кредит», і з 18 грудня 2015 року – розпочато процедуру ліквідації. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-