Перемогою України в Стокгольмі скористається глава Роснєфті Сєчін - експерт

Перемогою України в Стокгольмі скористається глава Роснєфті Сєчін - експерт

Укрінформ
Перемогою України у Стокгольмському арбітражному суді за контрактом на поставку газу між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпром" скористається голова нафтогазової компанії "Роснефть" Ігор Сєчін.

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу висловив енергетичний експерт Михайло Гончар, відповідаючи на запитання, чи можна вважати, що розпочався кінець "Газпрому" як газового монополіста.

"Так. Безперечно, цим зараз скористається найзапекліший ворог "Газпрому" - "Роснефть" і "великий доброзичливець" Міллера Сєчін. Для нього стокгольмські проблеми "Газпрому" - привід завдати нищівного удару по ньому”, - зазначив експерт.

За його словами, "Сєчін мав рацію, коли протягом багатьох років не просто критикував "Газпром" за збереження ним експортної монополії, але й робив усе, щоб її ліквідувати". "Тепер він показує, що, по суті, "Газпром", якому було прописано бути інструментом зовнішньої політики, виявився під орудою Міллера неефективним інструментом не тільки для зовнішньої політики. За оцінкою Сєчіна, "Газпром" тотально неефективний, бо має не тільки іміджеві втрати, але й фінансові, реалізує непотрібні ринку проекти газопроводів у той час, як існують оптимальні шляхи транспортування, які можна б успішно використовувати. І тому в Сєчіна зараз з'являється унікальне вікно можливостей, щоб, образно кажучи, посікти Міллера у капусту", - зазначив Гончар.

Як повідомляв Укрінформ, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу за позовом проти "Газпрому" щодо контракту на постачання газу від 2009 року. Зокрема, Трибунал задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни на газ з урахуванням ринкових умов; Трибунал повністю відхилив вимоги Газпрому щодо принципу "бери або плати", а також трибунал повністю скасував заборону на реекспорт газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-