Рефат Чубаров, народний депутат України
Говорити про розподіл риби в Азовському морі поза контекстом про окупацію Криму - це нонсенс
26.10.2018 15:40

Ситуація навколо скандального засідання у Києві російсько-української комісії з питань рибальства в Азовському морі все ще не отримала належної оцінки в українському суспільстві. Народний депутат України Рефат Чубаров вважає, що факт приховування в посольстві РФ у Києві російського чиновника Ігоря Рульова, який побував минулого року в окупованому Криму, а тепер прибув в Україну з місією "розділу риби" в Азовському морі, вимагає, як мінімум, ноти протесту з боку МЗС України.

Про це Чубаров розповів у бліц-інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

- Рефате Абдурахмановичу, після скандального припинення у Києві роботи російсько-української комісії з питань рибальства Державне агентство рибного господарства України в особі заступника голови відомства Андрія Кравченка заявило, що без рішення цієї комісії, на якій планувався розподіл квот на вилов риби, українські рибалки не зможуть здійснювати діяльність в Азовському морі. Як ви це прокоментуєте?

- Я хочу лише нагадати, що ця комісія працює на основі двох угод, укладених між урядами Росії та України ще у 1992 році і у 1993 році. У першій угоді, під якою стоять підписи керівників урядів Росії та України, в преамбулі є пункт про те, що сторони поважають державний суверенітет один одного і принцип рівності. На підставі угоди від 1993 року був укладений договір між двома відомствами з видобутку риби – українським і російським, яким і керується ця українсько-російська міжурядова комісія. Так от, комісії, яка збирається в умовах порушення угод, коли частина суверенної території, в тому числі морська акваторія України, окуповані протилежною стороною, говорити про розподіл риби поза контекстом окупації – це юридичний нонсенс, як мінімум. А для мене, як громадянина України, це ще й просто принизливо.

- Можливо, на порядку денному, крім "рибних", стояли й інші питання?

- Якби ця комісія обговорювала питання обліку та розподілу рибних запасів з урахуванням окупованості Криму або з урахуванням інших обставин, наприклад, – мілітаризації Азовського моря, я б сказав: "Ну давайте, спробуємо поговорити". Але українська сторона ці питання абсолютно опускає і не думає обговорювати. І на порядку денному комісії цих питань безпосередньо і не може бути, тому що це не політичні переговори.

Ну, вибачте, якщо ви обговорюєте на засіданні комісії питання, припустимо, пов'язані з науковими дослідженнями в басейні Азовського моря і запасами риби, то, напевно, потрібно було зазначити, що там незаконно був побудований Керченський міст, що його будівництво призвело до певних екологічних наслідків. Якщо українські чиновники вирішили ділити певні квоти, вони повинні сказати, що значна частина рибного господарства в Криму злочинно захоплена окупантами. Це науково-дослідний інститут у Керчі, це більше 150 риболовецьких господарств, підприємств, суден тощо.

Ми не можемо закривати очі на те, що, грубо кажучи, у Києві сіли обговорювати те, як будуть рухати меблі в нашому передпокої, коли всі три кімнати злочинно захоплені окупантом.

- Чим, на ваш погляд, керувався російський чиновник Ігор Рульов, вирушаючи до Києва на засідання комісії?

- Вважав, що йому все зійде з рук. По-перше, він збрехав, сказавши, що жодного разу не відвідував Крим, коли з ним розмовляли на цю тему. Але добре, що наші хлопці попрацювали і розшукали його сліди. За інформацією і ходити далеко не треба було, оскільки вона була розміщена на їхньому офіційному сайті. Зараз вони, звичайно, все вичистили, але вже пізно заперечувати.

- Де зараз знаходиться Рульов?

- Його зараз прикривають російські дипломати. Я думаю, у зв'язку з цим в МЗС України повинні заявити ноту протесту, щоб російський чиновник як особа, яка користується імунітетом, був видворений за межі України.

Я вважаю, що Росія використовує своїх дипломатів для прикриття злочинців, і це – предмет для ноти протесту України.

- Чи можуть ці події стати уроком для інших міністерств і відомств?

- Так, треба дуже уважно ставитися до всякого роду гібридних дій Росії проти України. І треба просто мати гідність. А наші чиновники зараз хочуть зробити вибір на користь свого благополуччя під прикриттям доцільності, прагматизму, відходу від політики, забезпечення робочих місць. Вони просто хочуть виправдати своє принизливе становище та відсутність гідності.

Зера Аширова, Київ

Фото: Арвідас Шеметас і Шамкін Даніїл

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-