“Друге дихання” “Рамштайну”: передусім, - це швидкість реалізації рішень

“Друге дихання” “Рамштайну”: передусім, - це швидкість реалізації рішень

Укрінформ
Оцінюємо ефективність роботи формату “Рамштайн” та підбиваємо перші підсумки 21-го засідання

22 квітня Контактній групі з питань оборони України, яку в народі звикли називати просто «Рамштайн» виповнилося два роки. Символічно, що у ці дні наші союзники, очільники оборонних відомств з 50 країн світу, провели чергову — двадцять першу за рахунком зустріч, яка пройшла у віртуальному форматі.

Для сучасного світу, тим більше, для сучасної війни два роки – це дистанція космічного масштабу. Ми віддаємо належне і дуже вдячні «Рамштайну» за життєво необхідну допомогу, надану воюючій Україні. Але нині стає очевидним, що формат потребує модернізації, переналагодження з урахуванням набутого досвіду. Передусім, це швидкість роботи аналітичних груп, а відтак – ухвалення і реалізації рішень.

Звісно, це далеко не все. Що важливого було сказано, яку зброю пообіцяли надати Україні до «Рамштайну» і в його ході?

Втім, спершу цікавимося в експертів, як вони загалом оцінюють “Рамштайн” за підсумками двох років існування цього формату, наскільки він ефективний і чи відкриється у нього “друге дихання” після того, як США нарешті повернулися у “велику гру”?

Засідання у форматі Рамштайн, 19 березня 2024 року (Фото:Міноборони України)
Засідання у форматі Рамштайн (Фото:Міноборони України)

Два роки “Рамштайну”: від “розкачки” до “великого прориву” і “рутини”. Чи є шанси на “друге дихання”?

В коментарі Укрінформу дипломат Вадим Трюхан найперше згадав, як у перші тижні широкомасштабного вторгнення Росії нам вдалося не просто вистояти, а навіть відкинути ворога з Київщини, Житомирщини, Чернігівщини і Сумщини.

“Вдалося завдяки двом факторам. Перший — це абсолютна недооцінка РФ спроможностей і волі українського народу. Вони заходили в Україну із запасом їжі та палива на три дні, з абсолютною впевненістю, що проведуть ще у березні “парад перемоги” на Хрещатику. Другий — це неймовірно висока мобілізація українського суспільства, коли буквально всі і кожен (від старого до малого) взялися нищити ворога”, - наголошує експерт.

Але далі війна почала переходити в іншу фазу.

“Росіяни, зрозумівши, що “дали маху” — запустили мобілізацію. І тут Україна без допомоги зовнішніх партнерів уже б не змогла вистояти. Тож створення формату “Рамштайн” наприкінці квітня 2022 року стало вчасним і надважливим. Звідси ключовий висновок — “Рамштайн” відіграв роль такого собі “рятівного тросу” для нашої держави, став критично важливим для посилення нашої стійкості та спроможності протистояти сильному ворогу, яким є Росія. І продовжує грати цю роль протягом двох років”, - підкреслив пан Трюхан.

Звичайно, продовжує він, можна знайти безліч прогалин у роботі цього формату, який значною мірою став можливий завдяки лідерству США.

“І протягом двох років саме США модерували його діяльність, навіть незважаючи на те, що починаючи з жовтня минулого року в самих Штатах неочікувано виникли проблеми, зокрема, із наданням допомоги Україні. Тим не менше, якби цього формату не існувало, то Україна навряд чи б вистояла. “Рамштайн” є і це важливо. І, думаю, “Рамштайн” ще не сказав своє останнє слово. І “фішка” в тому, що він проходить під головуванням американської сторони в час, коли допомогу для України з боку США нарешті розблоковано”, - вважає дипломат.

Він не виключає, що зараз ми побачимо ефект “другого дихання” формату “Рамштайн”.

“Протягом останніх семи місяців для всіх стало очевидним, що роль США — не може бути замінена нічим. Принаймні, у коротко- і середньостроковій перспективах. Відтак мені здається, що зараз, коли ключові лідери провідних демократичних країн зрозуміли, що росіяни не збираються зупиняться, що побачивши слабину Заходу, росіяни нарощуватимуть свої зусилля не лише намагаючись знищити Україну, але й дестабілізуючи світ загалом, — настане момент, коли ці ключові лідери почнуть більше уваги приділяти і питанню підготовки до ймовірного прямого протистояння з РФ”, - акцентує Вадим Трюхан.

Протягом останніх двох-трьох місяців лунало безліч заяв, які підтверджують розуміння Заходу неминучості такого сценарію. Єдине в чому різняться ці заяви, так це в термінах: хтось вважає, що це станеться у найближчі 2-3 роки, а хтось —5-7 років. Але насправді це може трапитися у будь-який момент.

“Навіть завтра — після якоїсь чергової провокації РФ, на яку таки відповість та ж Польща чи Румунія. Відтак, на мою думку, у “Рамштайну” з оцього от ювілейного, після двох років засідання не тільки відкриється “друге дихання”, а й почнеться нове життя взагалі. “Рамштайн” лише починає своє життя — все попереду”, - запевняє Вадим Трюхан.

А це - військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко:  “Рамштайн”, який постав рівно два роки тому, з кожною новою зустріччю збільшував кількість країн-донорів, які допомагали нашій державі. Поліпшувалася і номенклатура зброї, яку нам передавали, - каже експерт. - Страхи та нерішучість партнерів минали, табу знімалися... Якщо спершу Україні передавали ще радянські танки Т-72М1 зі східної Європи, зокрема із Польщі, то згодом — уже сучасні західні зразки важкої бронетехніки, ті ж Leopard-2, Challenger-2, Abrams. Це ж саме стосується і засобів ППО, і артилерійських систем, коли спершу передавали гаубиці М-777, згодом — РСЗВ Himars і так далі”.

Нині уже спокійно йдеться про далекобійні ракети ATACMS. Винищувачі F-16 — на підході.

“Чи вичерпав себе “Рамштайн”? Ні. Просто за два роки ми підійшли до етапу, коли “Рамштайн” уже нічого нового з номенклатури озброєнь Україні не пропонує. Усе «ескалаційне» партнери нам або вже передали, або передадуть зовсім скоро, - наголошує пан Коваленко. - “Рамштайн” став до певної міри рутиною, коли про нову зброю уже не йдеться. Максимум — про нові назви. Наприклад, якщо нам дадуть, окрім американських F-16, ще й французькі Mirage 2000 або Rafale, шведські Gripen — це буде справді дуже цінно і важливо, але це також винищувачі, про це вже говорилося”. 

Але нині мова не лише про зброю, нині ключову роль починає відігравати безпечна логістика і головне – швидкість поставок. Фронт ТАКОЇ війни довго чекати не може.   Наш експерт це підтверджує.

“ “Рамштайн” — це не виключно про зброю. Це також дискусії про покращення логістики, про спрощення різних бюрократичних моментів, про вирішення політичних, соціальних та економічних питань”.

Політичний експерт Євген Савісько вважає, що “Рамштайн” — формат не ідеальний. Однак і не найгірший.

“За два роки формат виріс та розширився, його функції модернізувалися, рівень та масштаби номенклатури озброєнь і боєприпасів виросли. Від патронів і Джавелінів, до ЗРК, літаків та кораблів, - перелічує він”.

За словами експерта, наші союзники нарешті почали розуміти, що Україна захищає весь цивілізований світ, і що її гіпотетичний програш став би програшем всіх адекватних людей в світі.

“Зупинка з постачанням зброї від США і одночасно зрослі апетити Росії показали необхідність мати активний, дієвий механізм забезпечення безперервної і швидкої допомоги нам від інших країн-партнерів. Аби так сталося, необхідно модернізувати принципи роботи "Рамштайну", заснувати нові підходи у взаємостосунках між державами-учасницями та Україною”, - наголошує пан Савісько.

А це — політолог Олег Постернак: “Рамштайн” був і є координаційним форматом між західними партнерами оборонних потреб України. Із цими функціями “Рамштайн” справився на високому рівні. Була ще одна важлива геополітична роль – укорінити дієвий механізм західної солідарності із Україною, вирівняти роль тих країн, які могли сумніватись чи мали певний страх при наданні допомоги Україні. “Рамштайн” став формою подолання страху перед Росією”.   

Ефективність “Рамштайну” – стверджує експерт - визначається поточним станом потреб України, тобто швидкістю реакції на запит. Раніше часто бувало так, що динаміка постачань озброєнь коливалась за синусоїдою, супроводжуючись то великими пакетами допомоги, то скромними чи проміжними. Цю проблему має бути подолано.

Підсумки “Рамштайну-21”

Важливі заяви.

Президент Володимир Зеленський: “між політичними рішеннями партнерів, зокрема голосуванням в Конгресі, і реальним постачанням завжди проходить певний час, і для нас важливо – щоб цей час був максимально коротким ”

Президент Зеленський звернувся до учасників формату “Рамштайн” – міністрів оборони та військових командувачів з країн-партнерів. Президент попередив – російські окупанти готуються до нової наступальної операції, і щоб її зірвати – нам треба вчасно отримати саме ту зброю, яка необхідна. Зараз ми ще НЕ отримали цієї зброї – обовʼязково підкреслюємо, що між політичними рішеннями партнерів, зокрема голосуванням в Конгресі, і реальним постачанням завжди проходить певний час, і для нас важливо – щоб цей час був максимально коротким.

Ще Президент України сказав:

"Друзі, будь ласка, не забувайте, що саме ви вирішуєте. Мова йде не лише про постачання зброї, ви вирішуєте долю світу, який або житиме за правилами, які ми всі визнаємо, або залежатиме лише від милості тих, хто вдається до жорстокого насильства. На якому етапі зараз перебуває війна? Після двох років Рамштайну відповідь очевидна", – сказав глава держави на відкритті 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі “Рамштайн”.

Він підкреслив, Україна була півроку без допомоги США і росіянам вдалося перехопити ініціативу на полі бою. Але зараз ЗСУ здатні не лише стабілізувати фронт, а й проводити деокупацію територій.

Наразі Україні потрібні поставки:

-  далекобійної зброї, щоб для ворога не було жодного безпечного місця на території України;

-  систем ППО, зокрема як мінімум сім ЗРК Patriot, щоб збивати російські літаки та не допускати їх до наших кордонів;

-  артилерії, щоб зірвати наступ, який планують росіяни і забезпечити власні активні операції.

Також Зеленський закликав союзників "приділити максимальну увагу виробництву зброї – як у їхніх країнах, так і в Україні".

"Зараз в Україні є потенціал для виробництва, зокрема, безпілотників, який значно перевищує наші фінансові можливості. Те саме з системами радіоелектронної боротьби. Те саме за багатьма напрямками у ваших країнах. Нам потрібно наповнювати наші оборонні потужності реальними замовленнями", – наголосив він.

Президент України розповів, що зараз ЗСУ формують нові бригади, які потрібно забезпечити зброєю, оскільки "навіть найкращі солдати не зможуть змінити хід війни без озброєння".

Остін: “Перші F-16 прибудуть в Україну з навченими пілотами та обслуговуючим персоналом”

Найвищим пріоритетом буде посилення українських систем протиповітряної оборони. За словами глави Пентагону Ллойда Остіна, партнери зосередяться на посиленні протиповітряної оборони України шляхом надання більшої кількості систем ППО, ракет, артилерії та бронетехніки, щоб допомогти Україні захистити своїх громадян і повернути окуповані території.

Окремо міністр підкреслив, що у 2024 році очікується поставка нашій країні перших винищувачів F-16.

"Цього року в Україну почнуть прибувати більше ескадрильї подарованих F-16 разом з пілотами та обслуговуючим персоналом, навченими членами цієї Контактної групи", - додав пан Остін. А ще — наголосив він, союзники нададуть понад 3000 одиниць бронетехніки, зокрема понад 800 основних бойових танків.

Яку допомогу конкретно отримає Україна

Під час “Рамштайну-21” Лойд Остін анонсував про виділення Україні ще одного пакету допомоги на $1 мільярд, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння. Тобто, це буде вже другий пакет від США за лічені дні.

Про перший було оголошено 24 квітня. У ньому:

- ракети RIM-7 та AIM-9M, які використовуються у системах ППО, включно з радянськими ЗРК, які були адаптовані до них за програмою FrankenSAM;

- ракети Stinger для ПЗРК та ЗРК Avanger;

- додаткові боєприпаси до HIMARS;

- 155- (включно з касетними снарядами), 105-мм артилерійські боєприпаси та 60-мм мінометні міни;

- ПТРК TOW, Javelin та протитанкові гранатомети AT-4;

- БМП Bradley, неназвані бронеавтомобілі, HMMWV та машини логістичного забезпечення у неназваній кількості;

- високоточні авіаційні боєприпаси, обладнання аеродромного забезпечення;

міни, саперне оснащення, прилади нічного бачення, кулеметні та інші набої, запасні частини тощо.

Іспанія теж передасть нам певну кількість ракет до ЗРК Patriot.

Але це ще не все.

23 квітня Велика Британія також повідомила про виділення нашій державі великого пакета військової допомоги — на 500 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 617 млн доларів). У ньому передбачено:

- 60 човнів, зокрема — рейдові та водолазні катери, а також морські гармати;

- понад 1600 ударних і протиповітряних ракет, а також додаткові ракети великої дальності Storm Shadow;

- понад 400 одиниць техніки, з них 160 захищених транспортних засобів Husky, 162 бронемашини та 78 всюдиходів;

- майже 4 мільйони боєприпасів до стрілецької зброї.

А ще раніше Франція — додаткові ракети Aster-30 до ЗРК SAMP-T, який здатний, як і "Patriot", збивати балістичні ракети, зокрема "Кинджал".

Це наразі все, про що стало відомо на момент підписання цього матеріалу. Зброї нам дадуть багато, зброї сучасної і потужної. Тепер основне, щоб це було зроблено швидко. Тобто основний висновок - конкретно швидкість партнерів у постачанні зброї для України є ключовою передумовою результатів на полі бою в цьому році.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-