Удар по чотирьох авіабазах РФ одночасно є помітним поворотом у можливостях України - ISW

Удар по чотирьох авіабазах РФ одночасно є помітним поворотом у можливостях України - ISW

Укрінформ
Після чергової атаки українських дронів на щонайменше чотири російські авіабази росіяни могли втратити більше десятка літаків і винищувачів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що супутникові знімки від 4 квітня вказують на те, що на авіабазі Енгельс перебували три стратегічні бомбардувальники Ту-160, п'ять стратегічних бомбардувальників Ту-95, транспортний літак Іл-76 і бомбардувальник Ту-22; десять навчально-бойових літаків Л-39, п'ять транспортних літаків Ан-26, транспортний літак Ан-74, транспортний літак Ан-12, чотири літаки Су-27, чотири літаки Су-25, один літак Су-30, кілька вертольотів Ка-52 і Мі-8 на авіабазі Єйськ; і 29 літаків, переважно Су-34, на аеродромі Морозовськ.

Аналітики вказують, наразі геолокаційні кадри показують лише вибухи і активацію російських засобів ППО біля всіх авіабаз, окрім авіабази під Єйськом. Але поки ISW не бачила жодних візуальних підтверджень того, що українські дрони пошкодили або знищили літаки чи інфраструктуру на будь-якій з авіабаз.

«Проте здатність України завдати удару по чотирьох окремих авіабазах в одній серії ударів є помітним поворотом у можливостях, які українські війська використовують у своїй кампанії проти російської військової інфраструктури, критичної інфраструктури і стратегічних галузей промисловості в Росії», - наголошується у звіті.

Читайте також: Євлаш: Удари по інфраструктурі РФ засвідчують фаховий рівень українських спецслужб

Зазначається, що російські війська регулярно використовують стратегічні бомбардувальники Ту-95 для запуску крилатих ракет Х-101/Х-555 по цілях в Україні. Якщо їх знищення підтвердиться, то можлива втрата приблизно 5 % російських стратегічних бомбардувальників Ту-95 в результаті одного удару буде відчутною, вважають аналітики.

«ISW продовжує вважати, що українські удари по цілях на території Росії є необхідним елементом української кампанії з підриву промисловості, яка підтримує російські військові зусилля, а також військового потенціалу, розгорнутого в тилу», - відзначили в аналітичному центрі.

Як повідомляв Укрінформ, у Росії заявили про масовану атаку безпілотників на військовий аеродром «Морозовськ», де базуються бомбардувальники, які завдають ударів по Україні. Цей аеродром розташований у Ростовській області РФ.

Читайте також: Зеленський вважає, що партнери повинні підтримувати удари у відповідь по території РФ

Атака дронів відбулася в ніч з 4 на 5 квітня. Перші вибухи пролунали близько опівночі за місцевим часом. Губернатор російського регіону Васілій Голубєв заявив, що цей військовий аеродром атакували понад 40 ударних безпілотників.

Джерело в СБУ повідомило, що після атаки на аеродром «Морозовськ» щонайменше шість літаків знищені.

Фото: кадр із відео із соцмереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-