Передбачуваність у постачанні зброї від союзників має вирішальне значення - Сирський

Передбачуваність у постачанні зброї від союзників має вирішальне значення - Сирський

Укрінформ
Україна вдячна союзникам і партнерам за кожну одиницю військової техніки й обладнання, що передані для Сил оборони, але більша передбачуваність у постачанні зброї і боєприпасів могла б значно підвищити ефективність бойового планування та уникнути втрат територій і людей.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський.

«Ми дуже вдячні нашим західним союзникам, країнам НАТО, Євросоюзу та іншим партнерам за підтримку. Без такої підтримки, без постачання зброї, боєприпасів, засобів ППО, важкої техніки нам було б набагато важче воювати з підступним та потужним ворогом. Ми були б ще більш вдячні, якби ця допомога надходила швидше і в достатній кількості», - підкреслив Сирський.

Він зазначив, що українські війська не змогли розвинути успіх під час Харківського наступу, тому що їм не вистачило ресурсів. За словами Сирського, відсутність ресурсів та необхідної кількості боєприпасів у Сил оборони України дозволили росіянам глибоко закопатися в землю на півдні, у Запорізькій області, і штурм цих позицій, без ефективної підтримки з повітря, вартував українським військам людських втрат та втрат техніки.

«Це не претензія, це констатація факту. Я вірю, що наші союзники вже усвідомили, з ким мають справу у Росії, і дуже хотіли б бачити наш успіх у боротьбі з ворогом. Нам не вистачає зброї, все інше ми спроможні зробити самі. Ми вдячні нашим партнерам за кожен снаряд, за кожну тонну пального. Але для ефективного планування операцій нам потрібна передбачуваність такого постачання», - додав Сирський.

Він зауважив, що наразі Сили оборони виконують завдання на всій величезній лінії фронту, фактично, в умовах нестачі озброєння та боєприпасів, і цих умовах перехід до стратегічної оборони є логічним рішенням. Але настільки ж логічним, за словами Сирського, є й зворотне: якщо Захід поставить Збройним силам України все, чого вони потребують, - це дозволить їм відкинути ворога, скільки б людей не мобілізовувала Росія, та нарешті завершити цю війну військовою перемогою над противником.

Читайте також: Умєров доповів Зеленському щодо оборонних пакетів, які отримує Україна

«Але й ми не сидимо склавши руки, а нарощуємо спроможності вітчизняного ОПК. Якщо до його розвитку будуть підключені європейці, в обсягах, які обіцяють, - я думаю, ми вирішимо з часом проблему «снарядного голоду». Наразі за кількістю новацій та власних розробок зброї та військової техніки, і головне - за їх практичним використанням на полі бою, Україна перебуває в абсолютних лідерах», - сказав український воєначальник.

У цьому контексті він навів кілька прикладів, зокрема, переозброєння артилерійських підрозділів сучасною вітчизняною гарматою калібру 155-мм «Богдана». Невдовзі, як можна очікувати, вже в Україні вироблятимуться певні зразки західних гаубиць та вітчизняні нарізні міномети. Це ж стосується розробок сучасного ракетного озброєння та систем контрбатарейної боротьби, виробництва дронів тощо. Всі ці заходи можуть забезпечити оперативну перевагу над ворогом на фронті вже найближчим часом, впевнений Сирський.

«Хорошим прикладом є відновлення та капітальний ремонт гаубиць американського виробництва М777. Ми налагодили виробництво деяких таких деталей у нас в Україні. Зокрема, під час відновлення кожної одиниці цієї гаубиці застосовуються 40 відсотків деталей, запасних частин, виготовлених для потреб Збройних сил України на вітчизняних підприємствах. Плече постачання, обслуговування, ремонту та відновлення скоротилося в рази, і фронт відчуває ці якісні зміни», - додав Сирський.

Читайте також: ЗМІ: Переговори щодо ініціативи Чехії завершені - Україна отримає мільйон снарядів

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що за підсумками чергового засідання у форматі «Рамштайн» анонсовані нові оборонні пакети для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-