У рамках проєкту «Потерь.НЕТ» ідентифікували 72 тисячі загиблих російських військових - МВС

У рамках проєкту «Потерь.НЕТ» ідентифікували 72 тисячі загиблих російських військових - МВС

Укрінформ
У ході реалізації проєкту «Потерь.НЕТ» ідентифіковані 72 тис. загиблих російських військових, а також представників "ДНР" і "ЛНР".

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Станом на сьогодні у базі даних проєкту «Потерь.НЕТ» обліковується інформація про понад 72 тисячі загиблих російських військових, а також представників "ЛНР", "ДНР" і колаборантів, які вирішили підтримати війська Російської Федерації», - зазначив він.

За словами Тимченка, МВС започаткувало проєкт у 2022 році після повномасштабного російського вторгнення.

Вебпортал «Потерь.НЕТ» розробили і наповнюють курсанти вищих навчальних закладів системи МВС. Вони шукають інформацію про загиблих військових у відкритих джерелах, зокрема у соцмережах і некрологах на російських сайтах. Відомості про загиблих перевіряють у додаткових джерелах, у разі підтвердження – дані про них публікують на вебпорталі проєкту. Інформацію про ідентифікованих російських військових можна знайти за їх іменами через пошук на сайті. У деяких випадках вказані і обставини їх загибелі.

Тимченко зазначив, що метою проєкту є протидія наративам російської пропаганди і дезінформації по ту кількість російських військових, які начебто загинули у війні з Україною.

«На початку широкомасштабного вторгнення ми почали систематизувати інформацію про загиблих російських військових. Наскільки ця інформація актуальна ми зрозуміли після того, як у вересні 2022 року очільник міністерства оборони Росії озвучив, що втрати російських військових на той час становили трохи більше 5 тисяч. Разом з тим звіти Генштабу ЗСУ свідчили про те, що втрати росіян мінімум у десять разів більші, ніж про них заявляла влада Росії», - сказав заступник міністра.

За словами посадовця, останнім часом російська влада почала забороняти публікацію некрологів.

«Російські військові не вміють воювати і не вміють поважати своїх військових, які віддають своє життя, щоб виконувати злочинні накази. Людям забороняють публікувати інформацію про жалобу, про рівень горя, який приносить війна на територію Росії», - додав Тимченко.

Читайте також: Сайт «Хочу жить» має більше 49 мільйонів відвідувань - речник проекту

Говорячи про понад 400 тис. російських військових, які загинули в Україні, заступник міністра наголосив, що ця цифра відповідає дійсності, однак ідентифікувати усіх немає можливості, оскільки «велика кількість тіл знаходиться у полях, на лінії розмежування», і російські командири не завжди забирають усіх своїх полеглих з поля бою.

Як повідомлялося, загальні бойові втрати російської армії в Україні з 24 лютого 2022 року по 20 березня 2024 року становлять близько 433 тисяч 090 осіб, зокрема за минулу добу - ще 700 загарбників.

Фото Кирила Чуботіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-