Битва за Україну. День сімсот сорок восьмий

Битва за Україну. День сімсот сорок восьмий

Укрінформ
Нижегородський НПЗ після атаки дронів зупинив нафтопереробку. США вперше з початку року оголосять про нову військову допомогу Україні на суму $400 млн

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Адміністрація президента США Джо Байдена сьогодні готується оголосити про виділення нового пакету військової допомоги для України, який може сягнути $400 мільйонів – Reuters. Це перший такий крок за кілька місяців, оскільки додаткові кошти для Києва залишаються заблокованими лідерами республіканців у Конгресі»,- зазначається в повідомленні. За даними Politico в новий пакет військової допомоги для України від США увійдуть  боєприпаси ATACMS.

11 березня 2024 року внаслідок успішного удару Повітряними силами ЗСУ в районі Кінбурської коси було знищено танкер під прапором РФ "Механік Погодін", який росіяни використовували як пункт управління - пресслужба Військово-морських сил ЗСУ. Його було ліквідовано згідно з нормами міжнародного права як законну військову ціль противника.

Європейський Союз продовжив на наступні шість місяців, до 15 вересня 2024 року, дію індивідуальних обмежувальних заходів проти тих, хто несе відповідальність за підрив або погрози територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України - сайт Європейської ради.

***

Атака дронів по РФ

Нижегородський нафтопереробний завод, розташований у Кстово Нижегородської області РФ, після атаки безпілотників зупинив найбільшу установку з переробки нафти - Радіо Свобода.  Reuters повідомляє, що йдеться про однt із підприємств Лукойлу. За оцінкою агентства, цей об’єкт забезпечував близько 53% від переробки всього заводу.

Всі об’єкти, які Російська Федерація використовує у воєнних цілях, можуть зазнавати подібних атак, як вночі 12 березня - Андрій Юсов, речник ГУР.

У Росії після нальоту дронів загорілися нафтобази в Орлі та під Нижнім Новгородом. Губернатори Орловської та Нижньогородської областей РФ підтвердили, що після нічних влучань дронів почалися пожежі на підприємствах паливно-енергетичного комплексу – ВВС.  Загалом у ніч на вівторок влада відразу семи регіонів РФ повідомила про удари безпілотників.

***

Прорив РДК в Росію

Легіон "Свобода Росії", РДК і Сибірський батальйон – добровольчі російські формування, які воюють на стороні України, зранку зайшли в Курську і Бєлгородську області РФ у рамках спільної операції. Прикордонна Лозова Рудка в Бєлгородській області - під контролем визвольних сил.

Добровольці легіону "Свобода Росії" заявили, що повністю взяли під контроль смт. Тьоткіно Курської області - легіон "Свобода Росії".

За словами представника ГУР Андрія Юсова, "легіон "Свобода Росії", РДК і Сибірський батальйон на території Росії діють як самостійні підрозділи, оскільки складаються з громадян Росії" – ГУР

Доброволець легіону "Свобода Росії" Олексій Барановський "Лютик" заявив, що бійці просуваються в Курській і Бєлгородській областях Росії, ведуть бої і завдають ураження збройним силам Росії – ЗМІ.

Російська ФСБ заявила, що під час спроби проникнути на територію Росії окупанти вбили «понад 100 бійців, які проривались з України, і знищили десятки одиниць техніки». Водночас у соцмережах добровольчі українські формування публікують відео знищення російської техніки на території РФ – росЗМІ.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Він (Путін – ред.) – неадекватна людина. Перша ціль його – це руйнація будь-яким методом України і всього живого, що в Україні є».

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: ««Єврокомісія затвердила переговорну рамку про вступ України до Євросоюзу! Відповідні пропозиції представлені Раді ЄС. Україна стала ще на крок ближче до старту переговорів та членства в Євросоюзі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Володимир Зеленський вважає що пауза у бойових діях дозволить Росії взяти час, аби відновити спроможність своєї армії. При цьому ситуація на фронті (для ЗСУ. РЕД) зараз набагато краща, ніж була упродовж останніх трьох місяців - інтерв'ю Зеленського французьким Le Monde та BFMTV.

ТОВ "Українська бронетехніка" успішно провела випробовування десятимісного бронеавтомобіля “Новатор” з бойовим дистанційно-керованим модулем українського виробництва "Таврія-14,5" - сторінка підприємства у Фейсбуці.

Сили оборони України утримують позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області, в районі Кринок - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК "Південь".

Протягом минулої доби російські окупаційні війська здійснили невдалий штурм на лівобережжі Дніпра на Херсонщині. Зазнавши втрат, ворог відійшов на вихідні позиції - ОК «Південь».

Росія у своїй загарбницькій війні проти України вже втратила близько 300 тисяч військових, але час починає грати на її користь, тож Путін ймовірно вважає, що його загальні розрахунки щодо війни працюють - розвідка США.

Силами та засобами протиповітряної оборони України вночі були знищені 17 з 22 ударних БпЛА, якими атакувала Росія – Генштаб.

***

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі стверджує, що нібито немає жодної прямої загрози безпеці через заборону доступу українського персоналу на окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію, що викликає в України «серйозне занепокоєння» - МАГАТЕ.

11 березня окупанти обстріляли будівельників у Куп’янському районі на Харківщині, внаслідок чого один чоловік загинув, троє дістали поранення – ОВА.

На території Київської області після деокупації працівники поліції виявили 1590 тіл загиблих, з яких 208 належать військовим і правоохоронцям - поліція

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Запорізької, Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду українського народу».
  • відзначив державними нагородами 425 захисників України, 236 із них посмертно.

МЗС України назвало російський законопроєкт про визнання «незаконним» рішення радянської влади у 1954 році передати Україні Крим «нікчемною спробою російської диктатури легітимізувати власні грубі порушення міжнародного права» - коментар МЗС України.

Кабінет Міністрів

  • ухвалив рішення про вихід України з ряду рішень Ради глав урядів Співдружності Незалежних Держав
  • схвалив Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові на період до 2028 року та затвердив операційний план заходів з її реалізації у 2024-2026 роках.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі  - Тарас Мельничук, постійний представник уряду у Верховній Раді.

У Львові з 11 березня офіційно запрацювало почесне консульство Словацької Республіки. - Львівська ОВА.

Після першого прокатного вікенду фільму «Смак Свободи» касові збори склали 1 639 463 грн, а кількість проданих квитків становить 10 425 - Державне агентство з питань кіно.

***

Заступники міністрів інфраструктури України і Польщі Сергій Деркач та Павел Ганцаж провели засідання міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, під час якого обговорили питання підписання угоди про спільний митний та прикордонний контроль – Укрінформ.

Від початку дії програми єОселя 8 тисяч українських родин взяли кредити на придбання житла, з яких 173 - за минулий тиждень - пресслужба Міністерства економіки.

Перевиконання плану податкових надходжень у лютому склало 16 млрд гривень, що говорить про детінізацію торгівлі та зниження контрабанди - Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

В Україні з початку 2024 року за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" банки видали пільгових кредитів на загальну суму 15,7 млрд грн. – Мінекономіки.

В енергосистемі України вчора виник профіцит електроенергії. На запит НЕК «Укренерго» до суміжного оператора системи передачі надлишки передавалися до Польщі - сумарною величиною 1488 МВт*год (з 10:30 до 14:00 години) – Міненерго.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Уряд Данії оголосив про новий пакет військової допомоги Україні. Загальна вартість пакету становить близько 2,3 мільярда данських крон (337 млн доларів США), він включає артилерійські системи «Цезар» та боєприпаси - The Guardian.

Якщо Іран реалізує свій намір поставити для Росії балістичні ракети для ескалації війни в Україні, ЄС відповість додатковими санкціями проти цієї країни, яка також дестабілізує ситуацію в усьому регіоні Близького Сходу - Урсула фон дер Ляєн, президентка ЄК.

Європейський Союз планує виділити Україні 2-3 млрд євро з прибутків, отриманих депозитарієм Euroclear від заморожених російських активів, вже влітку цього року - Financial Times.

Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження санкцій проти мережі високопоставлених представників іранського режиму, які забезпечували підтримку терористичного угруповання «Бригади Аль-Аштар», що діє на Близькому Сході - Офіс контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC)

Лідери країн ЄС під час Європейської ради, що відбудеться у Брюсселі 21-22 березня поточного року, одним із перших питань порядку денного розглянуть інтенсифікацію військової допомоги для України, зокрема, відповідь на її запит на поставки боєприпасів та ракет - Аджа Лябіб, міністр закордонних справ головуючої в ЄС Бельгії

Першою умовою для будь-яких переговорів про закінчення війни в Україні є припинення агресії з боку Росії - П’єтр Паролін, державний секретар Святого Престолу. Раніше Папа Римського в інтерв'ю швейцарському мовнику RSI заявив про необхідність переговорів у війні РФ проти України. Зокрема, понтифік сказав, що "сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор".

У Держдепі США прокоментували скандальну заяву Папи Римського Франциска щодо "білого прапора" України і зауважили, що США підтримують "формулу миру" українського Президента Володимира Зеленського, а також зусилля України щодо припинення війни. Але для цього потрібно, щоб Путін припинив агресію, припинив спроби захопити і утримувати українську територію, і погодився на переговори – а він поки що не бажає цього робити - Метью Міллер, речник Держдепу

Європейський парламент більшістю голосів підтримав доповідь на підтримку пропозицій Єврокомісії до Директиви (регуляторний документ ЄС – ред.) із визначення кримінальної відповідальності та покарання за порушення обмежувальних заходів ЄС – Укрінформ.

Польські протестувальники повністю перекрили рух вантажівок з України до Польщі за напрямами пунктів пропуску «Шегині», «Ягодин», «Угринів» та «Устилуг» - ДПСУ.

Директор Національної розвідки США Авріл Гейнс, виступаючи в сенатському комітеті з питань розвідки, закликала законодавців схвалити надання військової допомоги Україні - Reuters.

Латвійські поліцейські та прикордонники під час «виборів» президента РФ проводитимуть біля російського посольства перевірки осіб стосовно наявності прав на перебування у країні - LSM.

Міністерство закордонних справ Молдови висловило протест послу РФ Олегу Васнецову через відкриття виборчих дільниць у Придністров'ї у день виборів президента Росії – NewsMaker.

Вірменія може вийти з Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), якщо вона не відповість на запитання Єревана, які стосуються суверенної території країни - Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії.

Диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин не має наміру вести переговори про припинення своєї ядерної програми та прагне скористатися зв’язками з Росією, щоб досягти визнання КНДР як ядерної держави - розвідка США

Із сектору Гази вдалося евакуювати ще 47 громадян України. Місію здійснило ГУР спільно із представниками українських посольств в Ізраїлі та Єгипті – ГУР.

ВОРОГ

У Санкт-Петербурзі палає Південна ТЕЦ. Займання поширилося площею 300 квадратних метрів – росЗМІ.

В Івановській області РФ біля військового аеродрому Північного впав літак Іл-76. На місці падіння російського Іл-76 знайшли останки 10 жертв, на борту було 15 осіб - російська служба "Радіо Свобода".

МЗС Росії заборонило в'їзд до країни 347 громадянам Литви, Латвії та Естонії, пояснюючи це «ворожою політикою» цих держав щодо Росії. Серед включених Росією у список осіб нон-грата – міністри, депутати, громадські діячі, журналісти - «Настоящее время».  Росія порушила кримінальні справи стосовно більш ніж 50 політиків та високопосадовців зі Східної Європи - Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Чехії. Найвищу посаду з тих, про кого стало відомо, займає глава МВС Естонії Лаурі Ляенеметс.

МЗС РФ викликало посла Швейцарії Крістіну Марті Ланг і заявило протест через рішення парламенту Швейцарії долучитися до розробки міжнародного механізму конфіскації російських активів для виплати репарацій Україні - Телеграм-канал російського відомства

Минулого тижня обсяги постачань дизпального й газойлю через російські порти склали 858 тис. тонн. Це мінімальний показник з початку грудня минулого року - enkorr. Відвантаження дистилятів скорочуються третій тиждень поспіль на тлі чисельних атак на російські нафтопереробні об’єкти протягом січня й лютого

У Росії на початку року за підозрою в шпигунстві вперше заарештували громадянина Південної Кореї. Російські правоохоронці «підозрюють його в передачі секретної державної інформації іноземній розвідці». Лефортовський суд Москви в закритому режимі продовжив заарештованому південнокорейцю термін тримання під вартою до 15 червня - Yonhap. Бек Вон Сун був затриманий у далекосхідному місті Владивосток.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-