Битва за Україну. День сімсот сорок четвертий

Битва за Україну. День сімсот сорок четвертий

Укрінформ
У Збройних силах України служать 45 тисяч 587 жінок. Президент Володимир Зеленський дав ім'я новому корвету, який виготовила Туреччина для України: «Гетьман Іван Виговський»

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Туреччини

Президент Зеленський прибув з офіційним візитом до Туреччини – Укрінформ.

У Стамбулі, в палаці Долмабахче, відбулася зустріч президентів Туреччини та України Володимира Зеленського та Реджепа Тайїпа Ердогана – Укрінформ.

Президент Зеленський обговорить із Президентом Туреччини безпеку судноплавства у Чорному морі, спільні проєкти в оборонно-промисловій сфері та питання визволення полонених - ОП

Президент Зеленський відвідав корвет «Гетьман Іван Мазепа», який будується для Військово-морських сил ЗСУ на верфі неподалік Стамбула - Укрінформ. Глава держави поінформував, що присвоїв другому корвету такого класу, який будується для ВМС ЗСУ, назву "Гетьман Іван Виговський".

***

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс прибув з візитом до Києва – Укрінформ. Головне із брифінгу з прем’єр-міністром України:

-  Україна готова до подальших кроків, скоординованих з сусідніми державами членами ЄС та з Європейською комісією, які забезпечать деблокування кордону – Денис Шмигаль

-  Україна отримає перший транш за програмою Ukraine Facility у розмірі 4,5 млрд євро уже в березні, а другий у розмірі 1,5 млрд євро надійде у квітні - Валдіс Домбровскіс.

-  Наступного тижня Європейська комісія представить на розгляд країн-членів Євросоюзу проєкт переговорної рамки щодо вступу України - Домбровскіс

-  Європейська комісія має намір вжити конкретних заходів у питанні російської та білоруської агропродукції, про які незабаром повідомить – Домбровскіс

-  Україна прагне досягти принципових домовленостей щодо подальшої тарифної лібералізації торговельного режиму між Україною та Європейського Союзу в рамках поточної каденції Європейської комісії – Шмигаль.

ЦИТАТИ

Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції: (після авіаудару РФ по Одесі): «Я думаю, що у всіх нас є одне послання до Кремля: ми не злякаємось, ми продовжимо підтримувати Україну та її громадян стільки, скільки буде потрібно, і ми залишимося єдиними у цьому питанні».

Петр Фіала, прем'єр-міністр Чехії: «Щиро дякуємо всім країнам, які долучилися до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України. Нам вдалося зібрати достатньо коштів, щоб купити першу партію з 300 тисяч артилерійських снарядів. Мета – доставити набагато більше боєприпасів в Україну».

Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі (Про присутність сил НАТО в Україні): Я ціную ініціативу президента Франції Емманюеля Макрона, тому що йдеться про те, що Путін боїться, а не про те, щоб ми боялися Путіна».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Міністр оборони Рустем Умєров та головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський обговорили з міністром національної оборони Греції Нікосом Дендіасом потреби українського війська – МОУ.

Ворог за минулу добу на Таврійському напрямку завдав 18 авіаційних ударів та 114 ударів дронами-камікадзе - Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ “Таврія”. Загальні втрати росіян за добу по всій операційній зоні “ОСУВ “Таврія” за добу становлять 360 осіб убитими й пораненими.

Фортифікаційні споруди на правобережжі Дніпра у Херсонській області потужні, їх облаштування не припиняється - Наталія Гуменюк, начальниця об’єднаного пресцентру ОК "Південь"

Командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про бойове застосування напередодні по російських літаках на відстані понад 150 км – Укрінформ. Після значних втрат в авіації росіяни суттєво знизили кількість ударів керованими авіабомбами та вже більше тижня поблизу українських кордонів не з’являється літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50.

Російські війська стягують сили на північний захід Маріупольського району та до Розівки, що на Запоріжжі - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя

Сили протиповітряної оборони України в ніч на 8 березня знищили 33 із 37 дронів-камікадзе, якими атакувала РФ – Генштаб.

У тимчасово окупованому Мелітополі вибухнув склад із боєприпасами окупантів, а у Токмаку вибух пролунав у районі, де окупанти розмістили військову базу – Іван Федоров, голова ОВА.

На Прикарпатті запустили лабораторію з виробництва дронів для гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Вона стала частиною ініціативи «Сотня для десятки» - Фонд підтримки гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». З лабораторії вже передали понад півсотні FPV-дронів власного виробництва у 10-ту ОГШБ «Едельвейс».

Станом на січень 2024 року в українській армії служить 45 587 військовослужбовиць. Для порівняння, у 2014 році цей показник становив понад 16,5 тисяч, а у 2023 році – понад 43,4 тисячі – Міноборони. Серед жінок, які зараз є військовими, 13 487 мають статус учасника бойових дій. Також понад 4 тисячі захисниць перебувають в районі проведення бойових дій.

***

Через російський ракетний удар по лікарні в місті Суми 7 березня загинуло дві людини, ще 26 постраждали.– ОВА.

В Одеській області цієї ночі внаслідок атаки ворожих дронів пошкоджений інфраструктурний об'єкт, будівлі якого тривалий час законсервовані – ОВА.

Унаслідок нічного удару ворога по Чугуєву Харківської області постраждали семеро людей, серед них дитина віком 3 роки 8 місяців, пошкоджень зазнав магістральний водогін – ОВА.

В Запорізької області, поранення зазнав 81-річний чоловік. У Херсонській області за минулу добу російські загарбники поранили п’ятьох людей на Донеччині - дев'ятьох цивільних.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Візит міністра оборони Британії до Києва

-  Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс записав відео з центру Києва і закликав міжнародну спільноту підтримати Україну

-  Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України та міністр оборони Великобританії обговорили питання співпраці в оборонних проєктах.

Президент України дав інтерв’ю для програми Cinque minuti італійського телеканалу Rai1. Головне:

-  Володимир Зеленський розповів, що, за даними спецслужб, на нього намагалися вчинити замах понад 10 разів.

-  Зеленський підтвердив, що під час його спільного візиту із прем'єр-міністром Греції до Одеси 6 березня неподалік вибухнула ракета. За його словами, вибух був за 300-400 метрів від місця перебування лідерів країн.

-  Пауза у війні, а фактично замороження конфлікту, як це пропонують деякі політики, буде великою проблемою для України і Європи, оскільки дасть можливість Путіну накопичити сили.

-   У Путіна немає плану захопити окремі території, він хоче приєднати до Росії всю Україну.

Західні партнери України усвідомлюють: якщо не вистоїть у війні Україна, то Росія нападе на країни НАТО, і тоді воювати доведеться усім членам Альянсу.

-  Володимир Зеленський вважає, що Казахстан, Молдова і країни Балтії - під загрозою військового наступу РФ.

-  Зеленський переконаний, що далекобійна зброя могла б змінити хід війни в Україні.

Міністр з питань довкілля та клімату Фінляндії Кай Мюккянен прибув у п'ятницю, 8 березня, до Києва, щоб оцінити шкоду, завдану навколишньому середовищу війною, а також обговорити підтримку Фінляндії у відновленні України - Укрінформ

Міністерство закордонних справ Китаю назвало переговори спеціального представника уряду з питань Євразії Лі Хуея з українськими високопосадовцями у Києві відвертими та дружніми - МЗС КНР. У зовнішньополітичному відомстві зауважили, що Лі прибув до Києва в межах другого раунду човникової дипломатії із просування політичного врегулювання «української кризи».

Кабінет міністрів України

-  ухвалив рішення про призначення Юрія Музики першим заступником міністра молоді та спорту України.

 -  призначив Петра Добромільського головою Державної служби України у справах дітей.

-  запускає програму 25% компенсації вартості сільгосптехніки українського виробництва.

-  затвердив Порядок надання фінансової підтримки для розвитку інновацій та технологій для потреб оборони.

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко залишає посаду – про це Ніколенко написав у Фейсбуці.

У Києві правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом побиття журналіста на Печерську - відділ комунікації поліції Києва. Раніше ЗМІ поінформували, що у столичному бізнесцентрі «Алмаз» кілька невідомих, які, ймовірно, є працівниками шахрайського кол-центру, напали на журналістів видання «СтопКор».

У віці 77 років, 6 березня, пішов із життя український кінооператор та лауреат Шевченківської премії Юрій Бордаков - Національна спілка кінематографістів України (НСКУ).

***

Інфляція у лютому сповільнилася до 4,3% у річному вимірі – Держстат. Інфляція на споживчому ринку в лютому 2024 р. порівняно із січнем 2024 р. становила 0,3%, з початку року – 0,7%.

Підприємства металургійної галузі України у лютому 2024 року скоротили виробництво чавуну, сталі та прокату: виробництво чавуну до показника січня 2024 року скоротилося на 10,6%, сталі - на 2,2%, прокату - на 1,2% - пресслужба ОП «Укрметалургпром»

Міжнародне рейтингове агентство Moody's підтвердило довгострокові та короткострокові рейтинги депозитів "ПриватБанку" у гривні та іноземній валюті на рівні "Caa3/NP" і покращило прогноз за довгостроковими депозитними рейтингами з "негативного" на "стабільний" - пресслужба "ПриватБанку".

За 2 місяці з початку року гривня девальвувала на 2,3% за середньомісячним офіційним курсом до долара - дані Нацбанку.

Для двох енергоблоків Хмельницької атомної електростанції доставили ядерне паливо американської компанії Westinghouse - пресслужба НАЕК "Енергоатом".

МЗС України офіційно підтверджує, що бренди однієї з найбільших у світі дистриб'юторських груп в індустрії моди Inditex — Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home — повертаються в Україну – МЗС.

В Україні вже дванадцять регіонів розпочали посівну ярих зернових - пшениці, ячменю, гороху та вівса - Мінагрополітики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Нижня палата польського парламенту закликала Єврокомісію запровадити обмеження щодо імпорту в ЄС сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі - резолюція Сейму

Рада безпеки ООН збереться у п’ятницю для обговорення обстрілу російськими військами Одеси та розгляду гуманітарних питань, пов’язаних з війною – Укрінформ.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден виступив на спільному засіданні обох палат Конгресу США зі щорічною промовою «Про стан справ у державі». Головне:

-  російський диктатор Путін не планує зупинятися лише на Україні, однак саме українська нація здатна зупинити його «марш» агресії в Європі, якщо її забезпечити необхідною підтримкою

-  Сполучені Штати разом із союзниками й партнерами не поступляться російській агресії та амбіціям кремлівського диктатора Путіна, який прагне захопити території сусідніх країн та зламати світовий порядок.

-  віддав розпорядження військовим створити тимчасовий причал на Середземному морі в Газі для доставки гуманітарної допомоги палестинцям.

-  виступив з критикою експрезидента Дональда Трампа, який, за його словами, завадив ухваленню Конгресом заходів посилення боротьби з мігрантами на американсько-мексиканському кордоні.

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню заявив, що три французькі оборонні компанії налагоджуватимуть партнерські відносини з українськими підприємствами у контексті виробництва військового обладнання на території України – BFMTV.

Канада долучиться до міжнародних зусиль з розбудови українського флоту бойових безпілотних літальних апаратів - міністерство оборони Канади.

Європейський Союз закликає Росію негайно припинити всі військові дії на території Запорізької АЕС, вивести свої війська та військову техніку зі станції та повернути її під контроль України - заява ЄС. Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) закликає Росію до термінового виведення всього несанкціонованого персоналу, включно з військовими, із ЗАЕС та до негайного повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до існуючої ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон оголосив, що Сполучене Королівство приєднається до США у відкритті надзвичайного морського коридору для доставки додаткової допомоги до сектору Гази - CNN.

Після десятиліть тренувань для участі в обмежених військових операціях на Африканському континенті французькі військові розпочали підготовку до комбінованих бойових дій в Європі, з урахуванням досвіду України у боротьбі проти російської військової агресії - Politico

Церемонія підйому державного прапора Швеції, яка вчора офіційно стала 32-м членом Північноатлантичного альянсу, відбудетеся 11 березня в брюссельській штаб-квартирі НАТО - сайт НАТО.

ВОРОГ

Посольства США, Великої Британії, Канади й Німеччини закликали своїх громадян,  які наразі перебувають у Москві уникати скупчень людей у найближчі 48 годин через загрозу здійснення екстремістами терактів у російській столиці - сайти посольств країн.

Путін обговорював обмін опозиційного політика Олексія Навального в день його смерті у колонії - "Агентство".  Обмін обговорювався під час особистої зустрічі з бізнесменом Романом Абрамовичем за кілька годин до повідомлення про загибель опозиціонера, зазначають два співрозмовники видання. Один із них стверджує, що Путін на словах погодився з угодою.

Нафтові танкери, що використовує Російська Федерація, припиняють ходити під прапорами Ліберії та Маршаллових островів. Це фіксується після того, як Сполучені Штати Америки посилили застосування санкцій щодо суден, які пов'язані з відповідними реєстрами – Reuters.

Росія має намір використати Придністров’я і Гагаузію для проведення гібридних операцій, щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові - ISW

Російські опозиційні ЗМІ дізналися, що в РФ уже збирають учасників концерту на честь "перемоги" Володимира Путіна на псевдовиборах президента, який відбудеться 18 березня – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-