Ситуація на Запорізькій АЕС лишається дуже нестабільною - гендиректор МАГАТЕ

Ситуація на Запорізькій АЕС лишається дуже нестабільною - гендиректор МАГАТЕ

Укрінформ
Ситуація на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції залишається дуже нестабільною, оскільки шість з семи визначених Агентством стовпів ядерної та фізичної безпеки повністю або частково скомпрометовані.

Як передає кореспондент Укрінформ, про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час відкриття засідання Ради керуючих у понеділок у Відні.

"У межах Місії з підтримки та допомоги на Запорізькій АЕС (ISAMZ) наші команди виконують незамінну роботу, знижуючи ризики ядерної та фізичної безпеки на станції. Однак ситуація на ЗАЕС залишається дуже нестабільною, оскільки шість із семи стовпів ядерної та фізичної безпеки повністю або частково скомпрометовані", - сказав він.

Гроссі поінформував, що протягом звітного періоду АЕС вже ввосьме з початку повномасштабного вторгнення РФ була знеструмлена за межами станції, "продовжує стикатися з проблемами, пов'язаними з кадровим забезпеченням, перевіркою та обслуговуванням критично важливих систем безпеки, а також надійністю логістичного ланцюжка поставок".

"Усі ці аспекти впливають на стан ядерної та фізичної безпеки на станції", - додав він.

За словами Гроссі, МАГАТЕ продовжувало запитувати у російської окупації адміністрації на ЗАЕС "своєчасний та належний доступ до всіх зон ЗАЕС".

Читайте також: Галущенко розповів МАГАТЕ про ситуацію на окупованій ЗАЕС

Агентство не виявило жодних ознак того, що п'ять конкретних принципів не дотримуються на майданчику ЗАЕС, однак були зауваження, що деякі принципи були поставлені під загрозу протягом звітного періоду.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого НЕК "Укренерго" повідомило, що повітряна лінія 330 кВ, що забезпечує резервне живлення об’єктів на майданчику окупованої ЗАЕС, відремонтована й повернута в роботу. Ця лінія була сильно пошкоджена під час повітряної тривоги 20 лютого. Відтоді ЗАЕС отримувала електроенергію, необхідну для безпечного функціонування, лише по одній магістральній лінії 750 кВ.

 Фото: Костянтин Ліберов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-