Пам'яті квіткаря, спецпризначенця Яна Квілінського

Пам'яті квіткаря, спецпризначенця Яна Квілінського

Хвилина мовчання
Укрінформ
Воїн, який вирощував троянди, був головою громади, займався спортом та вчив цього інших

Ян Квілінський народився у селі Стовбине Миргородського району Полтавщини. Здобув фах агронома у Полтавській державній аграрній академії. Під час навчання почав займатися громадською діяльністю у складі волонтерських організацій. Чоловік брав участь у Революції Гідності. Працював агрономом із насінництва у ДП «Дібрівський кінний завод №962». Разом із родиною заснував фермерське господарство «Сад Квілінського», де вирощував різні сорти троянд.

26 вересня 2023 року Ян став до лав армії, підписавши контракт із окремим центром спеціальних операцій «Схід» імені князя Святослава Хороброго. Мав звання старшого солдата. Служив оператором-вогнеметником Сил спеціальних операцій. Чоловік загинув у січні, виконуючи завдання під час оборони Авдіївки.

- Учора я шукала їхню компанію, щоб дізнатися, які троянди можна замовити з весни. Це – найкрасивіший бізнес з любові і квітів, родинний і щедрий на тепло. Там було написано, що з вересня вони не приймають замовлень і припиняють роботу. А сьогодні читаю, що загинув Ян Квілінський, засновник трояндового бізнесу «Сад Квілінського» з Миргородщини. Гине цвіт нації, люди, які збудували маленькі сонячні системи, щоб гріти і прикрашати Україну», – написала депутатка Полтавської облради Людмила Мірошниченко. 

Ян послідовно відстоював національні інтереси України. Понад 10 років був у лавах ВО “Свобода”, був головою Миргородської районної організації.

До повномасштабної війни чоловік активно займався спортом, розвивав боксерський клуб «Арей». 

У 2015 році Квілінський завдяки своїй активній громадянській позиції, бажанню створювати щось краще обійняв посаду Дібрівського сільського голови.

- У Сергія Жадана є такі слова: «Бюджет країни – як вітрильник із тисячею вітрил. Якщо кожен буде крутити те вітрило, як йому заманеться, корабель ніколи не рушить у потрібному напрямку». Тому вважаю, що в моїх руках – маленьке вітрильце, і я можу хоча б чимось допомогти державі, – казав він.

Ян робив більше, ніж входило у його повноваження: заснував молодіжну раду, створював парки та спортмайданчики, випускав власним коштом газету для жителів громади. У середмісті Дібрівки заклали клумбу пам’яті героїв Небесної Сотні. Там, звісно ж, висадили троянди із “Саду Квілінського”.

- Не дожив до 35-го дня народження зовсім трохи. Не дійшов, мав важливішу справу – захист України. І вдячні українці, рідні, друзі, побратими, однопартійці, ніколи не забудуть його подвигу. Наша безмежна шана полеглому Герою, – такі слова співчуття та шани оприлюднила Миргородська громада. 

Троянди із «Саду Квілінського» розквітли у багатьох громадах Полтавської області. У 2017 році біля Великосорочинської санаторної школи-інтернату Миргородського району з’явились близько 50 кущів троянд. Ці квіти подарувало господарство, воно ж допомогло висадити кущі.  Облаштовували клумби також діти та працівники школи. Такі акції проводили щорічно, тож троянди від Квілінського ростуть не в одній школі Миргородщини.

Ян разом із дружиною Ольгою не просто вирощували та продавали квіти. Чоловік був щиро закоханий у свою справу, в «Саду Квілінського» виводили нові сорти троянд. Один із них Ян присвятив своїй дружині та назвав “Ольга”.

- Ян Квілінський був свідомим українцем, патріотом. Тепер у райському саду з'явився дбайливий трояндар, – написала у Фейсбуці Анастасія Міт.

Прощалися з Яном Квілінським у Дібрівці. Поховали воїна на Алеї Героїв у Миргороді.

Фото з відкритих джерел, Миргородська міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-