Військова ЗСУ підтримує мобілізацію жінок - воювати «чудово виходить»

Військова ЗСУ підтримує мобілізацію жінок - воювати «чудово виходить»

Відео
Укрінформ
Жінки в армії цілком можуть справлятися як із завданнями небойового характеру, так і бойовими завданнями.

Про це сказала військовослужбовиця, командирка взводу ЗСУ Оксана Рубаняк із позивним «Ксена» в черговому випуску проєкту «Станція Краматорськ». 

«Ксена» позитивно ставиться до ідеї мобілізації жінок в армію, бо вони, на її думку, можуть виконувати будь-які функції на рівні з чоловіками і не обов’язково бойового характеру.

«Я вважаю, що жінки можуть повністю виконувати роботу чоловіків. Навіть ті, які фізично слабкіші, можуть бути задіяні в спеціальностях і посадах, які не потребують фізичної сили – робота з документами, штаб, стройова, діловод, МПЗ (морально-психологічне забезпечення – ред.), пілот дронів, оператор... Цих посад насправді багато. Війна зараз переходить на технологічний рівень, де більше буде задіяно техніку, дрони, ніж люди», - сказала військова.

Вона переконана, що жінки також здатні виконувати бойові завдання, але висловилася за «грамотну мобілізацію» жінок.

«Досвід показує, жінки можуть бути і штурмовиками, і піхотинцями, і в них це чудово виходить, тому я особисто – за мобілізацію жінок. В якому вигляді це буде – треба розглядати компетентним органам, щоб розуміти, яку категорію (жінок – ред.) мобілізовувати. Я за грамотну мобілізацію» - наголосила «Ксена».

Читайте також: Військова радить іти в армію за своєю цивільною спеціальністю

Водночас, за її словами, щоб жінку на фронті сприймали як повноцінну бойову одиницю, їй доводиться робити втричі більше, ніж чоловікам.

“Постійно вигризати вихід на позиції, сваритися з командуванням і доводити хлопцям, що я ж така сама, як ви. Чоловіка сприймають захисником одразу, жінці потрібно робити втричі більше, щоб її сприйняли”, - зазначила “Ксена”.

При цьому, на її думку, побутові труднощі на фронті однакові як для чоловіків, так і для жінок, і витримати їх насправді можна.

«Жінкам нелегко, але чоловікам теж. Залежить від морального стану людини скільки вона може витримати. Тому що служба в тилу і в зоні бойових дій – це дві різні речі. Наприклад, моя зона комфорту – це зона бойових дій, тому що я не кадрова військова, мені тяжко погодитись із багатьма речами на службі в тилу. Тут (на фронті – ред.) усе по-іншому, і можу сказати, що можна витримати умови, які є. Боятися не потрібно», - вважає військова.

Читайте також: Збройні сили не готові до такої кількості жінок у своїх лавах - військова

21-річна Оксана Рубаняк пішла до війська у перші дні повномасштабного вторгнення, впродовж 1,5 роки служила в 72-ій ОМБр старшим стрільцем кулеметного взводу, була єдиною жінкою-кулеметницею у бригаді. Воювала у гарячих точках на Донеччині, де отримала поранення. При цьому Оксана пише вірші й випустила дві поетичні збірки.

Проєкт «Станція Краматорськ» - це серія інтервʼю з військовими. Головна мета проєкту – через відверту розмову показати особисту життєву історію героя, а також дати відповіді на основні фейкові російські ІПСО-кампанії на тему армії та війни в Україні.

Ведучі програми Костянтин та Влада Ліберови – документальні фотографи, які фіксують події в Україні з перших днів повномасштабного вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-