В ООН обговорили проблеми гуманітарного розмінування в Україні

В ООН обговорили проблеми гуманітарного розмінування в Україні

Укрінформ
Постійне представництво Італії при ООН спільно з українською делегацією та низкою інших постпредств організувало обгорнення у штаб-квартирі ООН проблем гуманітарного розмінування в Україні.

Як передає власний кореспондент Укріпному у Нью-Йорку, у заході взяли участь міністри закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Швейцарії – Ігнаціо Кассіс, Хорватії – Гліч Радман та інші урядовці й дипломати.

Перший віце-прем'єр-міністр України Юлія Свириденко виступила на заході в режимі відеозвернення.

Вона нагадала, що близько 30 відсотків території України забруднено мінами та боєприпасами, що не вибухнули.

«Торік ми обстежили близько 18 тис. кв. км української землі та оголосити її такою, що не містить мін і забруднень, – це більш як 10% від загальної території, що потребує обстеження», – розповіла вона.

За словами Свириденко, істотно зросла кількість операторів протимінної діяльності та їхні спроможності. За останній рік відповідні сертифікати отримало понад два десятки організацій. Загалом, Україна має 30 – 35 сертифікованих операторів, 52 організації нині проходять процес сертифікації.

Вона розповіла, що в Україні розроблено національну стратегію протимінної діяльності, яка буде передана на затвердження Ради національної безпеки і оборони.

«Ми також створили галузеву робочу групу для продовження зусиль усіх наших донорів і забезпечення постійного діалогу й оновлення процедури сертифікації операторів», – зазначила вона, додавши, що нині «існує уніфікована процедура сертифікації».

Читайте також: Зеленський і Умєров подякували Данії за новий пакет військової допомоги

Заступник Генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс наголосив, що «розмінування України є гуманітарним пріоритетом». Саме тому цього року, зауважив він, у плані гуманітарних потреб і реагування для України «міститься заклик про виділення значних ресурсів на пом’якшення небезпечного впливу наземних мін і вибухонебезпечних пережитків війни».

Постійна координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун, виступаючи по відеозв’язку, розповіла, що Програма розвитку ООН надала обладнання для 200 груп розмінування в Україні. «Це велике досягнення, і ми продовжуватимемо робити більше», – сказала вона. За її словами, чином, «ПРООН і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН у тісній співпраці зі швейцарською стороною (Швейцарія бере активну участь у розв’язанні проблем гуманітарного розмінування в Україні, – ред.) дають відповідь на питання розмінування, щоб фермери могли безпечно повернутися до роботи і збільшити виробництво сільськогосподарської продукції».

Міністр закордонних справ Польщі, виступаючи на заході, висловив жаль з приводу відсутності на ньому представників Росії. «Хотів би нагадати їм, – зазначив Сікорський, – що міни в Україні залишили не нацисти, а Російська Федерація».

Як повідомлялося, за підсумками 2023 року піротехнічними підрозділами ДСНС, ДССТ та неурядових операторів було обстежено 275 тис. га земель сільгосппризначення. Понад 200 тис. га – повернуто в господарську експлуатацію.

Україна розробила власну машину для розмінування, яка не поступається західним аналогам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-