Росіяни у полоні розпитували про «біолабораторії» в Україні - звільнений захисник ЧАЕС

Росіяни у полоні розпитували про «біолабораторії» в Україні - звільнений захисник ЧАЕС

Укрінформ
Росіяни змушували українських військовополонених-захисників ЧАЕС кричати "Слава Росії" та співати російський гімн, застосовували щодо них побої та психологічний тиск, а також примушували прийняти російське громадянство і розпитували про "біолабораторії".

Про це заявив звільнений з російського полону військовослужбовець Нацгвардії-захисник ЧАЕС Олексій Лутченко під час зустрічі зі ЗМІ у понеділок у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"24 лютого війська РФ, грубо порушуючи усі норми міжнародного права, у тому числі заборону ведення бойових дій у радіусі 3 км навколо ядерного об’єкту, захопила ядерний об’єкт і та взяли у полон як нас, так і під примусом змусила працювати персонал станції", - зазначив офіцер Нацгвардії, який провів у російському полоні 8 місяців.

Близько місяця росіяни утримували українських військовослужбовців на станції у порушення норм радіаційної безпеки, після чого вивезли на кілька днів до Білорусі, а звідти вже – до Брянського СІЗО в РФ.

"Прибуття в російське СІЗО розпочалося відразу з побоїв. Хто відмовлявся кричати "Слава Росії" – відразу били. Повністю розділи, утримували в нелюдських умовах, було холодно, стояли майже завжди на бетонній підлозі", - зазначив Лученко.

За його словами, українським військовим було заборонено спілкуватися українською мовою, а "будь-яке слово українською викликало агресію". "Кожного дня о 6-й ранку ми обов’язково повинні були співати гімн Росії. Хто відмовлявся, тих змушували виконувати фізичні вправи до втрати свідомості. Також примушували співати специфічні російські пісні, типу "Дєнь побєди", - розповів колишній військовополонений.

Утримували українських воїнів завжди у закритих приміщеннях, без виходу на вулицю: "Я вісім місяців взагалі не був на вулиці, лише у закритому приміщенні. Ні вдень, ні вночі світло не вимикалося, були повні антисанітарні умови".

Протягом всього часу перебування у полоні щодо військовополонених застосувалися побої та психологічний тиск.

"Оскільки ми перебували в інформаційному вакуумі, то нам розказували, що Росія вже завоювала майже всю територію України. Електрошокери, побої під час допитів гумовими палицями, руками та ногами, усім чим завгодно…Був період коли там взагалі треба було цілий день стояти, з 6-ї ранку до 10-ї вечора, поки не був відбій. Ми весь час мали проводити стоячи. Нам дозволяли сідати лише на 15 хв для вечері та сніданку та пів години для обіду. Весь час треба було стояти, інколи дозволяли переміщуватися по камері", - розповів про жахи російського полону колишній бранець.

Читайте також: У полоні росіян досі лишаються 103 захисники ЧАЕС

Він додав, що попри те, що у багатьох українських воїнів були переломи ребер чи кінцівок, медична допомога "надавалася лише у дуже рідкісних випадках, або ж взагалі не надавалася".

Щодо умов харчування, то Лутченко просто показав журналістам фото після восьми місяців перебування у полоні, де він втратив 35 кілограмів ваги.

За словами офіцера Нацгвардії, катування та фізичне насильство щодо військовополонених росіяни здійснювали також з метою примусу відмовитися від громадянства України та отримати паспорт РФ: "Мені декілька разів пропонували: хочеш, щоб все це закінчилося, ці тортури – просто отримуй паспорт РФ".

Лутченко також розповів, що у полоні представники ФСБ на допиті розпитували його про "біолабораторії" в Україні, вочевидь, самі вірячи у цю вигадку кремлівської пропаганди.

"Найбільше їх цікавило місця дислокації націоналістичних, фашистських, як вони казали, угрупувань, а також біолабораторій. Ви не смійтеся, коли мене ефесбешники допитували, то я перші 10 хвилин також думав, що вони жартують. Біолабораторії з бойовими комарами – вони у все це вірять", - розповів він.

Колишній бранець також повідомив, що за весь час утримання у полоні до нього особисто не було допущено жодного представника міжнародної організації, у т.ч. МКЧХ.

Захід у Відні був організований місіями України, США та ЄС в ОБСЄ спільно з українською громадською організацією "Родини полонених захисників Чорнобильської АЕС". У вівторок, 13 лютого, вони також проведуть закриту зустріч у штаб-квартирі ОБСЄ, присвячену захопленню Росією військовослужбовців-захисників Чорнобильської атомної електростанції.

Як повідомляв Укрінформ, дружина одного з полонених на ЧАЕС військовослужбовців Наталія Кушнарьова розповіла, що у російському полоні досі залишається 103 захисники-військовослужбовці Нацгвардії, які забезпечували охорону Чорнобильської атомної електростанції і були захоплені російськими військами під час повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

Чорнобильська атомна електростанція була захоплена російськими військами у перший день агресії – 24 лютого. Лише 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС та евакуацію осіб, які там перебували.

31 березня українські сили оборони витіснили загарбників із території промислового майданчика ЧАЕС.

Під час відступу російські війська вивезли у полон близько 170 захисників ЧАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-