Японія надасть безпекову підтримку чотирьом країнам регіону задля стримування Китаю

Японія надасть безпекову підтримку чотирьом країнам регіону задля стримування Китаю

Укрінформ
Уряд Японії планує надати довгострокову безпекову підтримку Філіппінам, Індонезії, Малайзії і В’єтнаму, аби допомогти їм протидіяти зростаючій самовпевненості Китаю в Південнокитайському морі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NHK.

Для цього Японське агентство міжнародного співробітництва почало розробку 10-річної програми підтримки чотирьох країн Південно-Східної Азії, які в Токіо вважають пріоритетними з погляду регіональної безпеки.

Наразі японські представники узгоджують із урядами згаданих країн їх потреби для посилення власної морської безпеки. Минулого місяця така робота проводилась на Філіппінах та в Індонезії, а орієнтовно у квітні безпекові потреби будуть обговорювати з Малайзією і В’єтнамом.

Детальний план має бути готовий за рік, до березня 2025-го.

Читайте також: Дипломат Чалий радить стежити за виборами не лише у США, а й в Індії та Індонезії

Впродовж терміну дії програми японська сторона має намір передати кожній країні-партнеру військове обладнання і техніку, зокрема, безпілотники, радарні системи та патрульні катери, а також допомогти з підготовкою персоналу служб морської охорони.

У Токіо вважають, що посилення можливостей чотирьох країн у сфері морської безпеки значно допоможе їм протистояти агресивним діям Китаю, що сприятиме довгостроковим безпековим інтересам і Японії.

Китай претендує на контроль майже над усім Південнокитайським морем і зазіхає на морські райони, що контролюються Філіппінами, Індонезією, Малайзією і В’єтнамом.

Три роки тому Пекін ухвалив закон, що дозволяє китайській береговій охороні застосовувати силу в спірних районах моря, після чого китайські кораблі почали діяти значно агресивніше й інші країни постійно перебувають у стані підвищеної готовності.

Читайте також: Філіппіни пропонують розробити правила поведінки в Південнокитайському морі без участі КНР

Як повідомляв Укрінформ, Берегова охорона Філіппін заявила, що під час патрулювання її судна біля мілини Скарборо в спірному районі Південнокитайського моря китайські кораблі кілька разів здійснили небезпечні блокуючі маневри, мало не призвівши до зіткнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-