Федоров каже, що Україна цьогоріч виготовить тисячі безпілотників дальньої дії

Федоров каже, що Україна цьогоріч виготовить тисячі безпілотників дальньої дії

Укрінформ
Україна цьогоріч виготовить тисячі безпілотників дальнього радіусу дії, здатних завдавати глибоких ударів по Росії.

Про це віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сказав у інтерв’ю Reuters, передає Укрінформ.

За словами віцепрем'єра, в Україні вже є до 10 компаній, які виробляють безпілотники, що можуть досягати Москви і Санкт-Петербурга.

«Зростає категорія безпілотників-камікадзе дальнього радіусу дії - 300, 500, 700 і 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало... взагалі», - сказав Федоров.

Він зазначив, що нещодавня серія ударів по нафтових об'єктах відображає прогрес українського уряду в швидкому дерегулюванні ринку безпілотників і збільшенні його фінансування, причому держава виступає в ролі венчурного інвестора.

В рамках ініціативи Brave1, започаткованої урядом минулого року, військово-технічним стартапам було виділено близько $2,5 мільйона у вигляді грантів, і ця сума має бути збільшена приблизно в десять разів у 2024 році, сказав він: «Ми будемо боротися за ще більше збільшення фінансування».

На відміну від Росії, де у виробництві безпілотників домінує держава, переважна більшість виробників в Україні є приватними. За словами Федорова, лише одна з 10 компаній, чиї безпілотники можуть літати в регіонах біля Москви або Санкт-Петербурга, є державною.

Читайте також: Представники Міноборони та Мінстратегпрому обговорили стан закупівлі дронів і боєприпасів

За словами Федорова, у 2023 році обсяги виробництва та поставок українських безпілотників зросли більш ніж у 120 разів, що є частиною ширших зусиль, спрямованих на розробку та виробництво безпілотників у воєнний час, щоб скоротити розрив з ударними можливостями Росії.

Федоров погодився з оцінкою голови ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що Київ досяг «певного паритету» з Москвою у виробництві безпілотників дальньої дії. «Нам потрібно діяти антибюрократично. Це суть прориву у війні технологій. Ми будемо продовжувати робити на це ставку, працювати в цьому напрямку. Тому що технології дійсно можуть нас врятувати», – сказав він, відзначивши нестачу артилерійських снарядів, з якою стикаються українські війська.

Загалом торік було замовлено понад 300 тисяч безпілотників різних типів і понад 100 тисяч відправлено на фронт, і ці цифри не включають волонтерські поставки, які, за словами фахівця, зробили «значний внесок».

«Ми зняли оподаткування комплектуючих БПЛА, спростили процедуру укладання контрактів, процедуру виведення з експлуатації. Тобто ми взяли всі блокування, з якими стикалися приватні компанії, і за пів року їх усунули, ухваливши всі необхідні закони та постанови», – сказав Федоров.

Президент Володимир Зеленський поставив перед Україною мету - цього року виробити один мільйон дронів (FPV), які дешеві у виробництві і якими у величезних кількостях озброюються обидві сторони на фронті.

Українська індустрія дронів значною мірою покладається на компоненти з інших країн, в тому числі з Китаю, який широко розглядається як союзник Росії. За словами Федорова, є спроби локалізувати виробництво компонентів.

«Тому я думаю, що якщо ми продовжимо цю тенденцію, то до кінця цього року у нас буде багато компаній, які вже виробляють більше 50% своїх компонентів локально», - сказав він.

Читайте також: Данілов - про виробництво дронів: 90% замовлень отримують українські компанії

За словами міністра, нещодавній сплеск виробництва спричинив таке навантаження на логістику, що довелося швидко вносити зміни, щоб запобігти тривалим затримкам у поставках.

«Лише в грудні поставки дронів були в 50 разів вищими, ніж за весь 2022 рік. Уявіть собі, система не була до цього готова, і я думаю, що логістика не усвідомлювала, що такі обсяги можливі», - сказав міністр.

Приватний сектор також стримувала державна монополія на виробництво боєприпасів для безпілотників. За словами Федорова, три місяці тому в Україні прийнято постанову про скасування цієї державної монополії, а згодом зупинено окрему монополію на виробництво артилерійських снарядів та ракет.

«За останні три місяці понад 20 підприємств уже пройшли випробування і можуть передавати боєприпаси державі», - поінформував він.

Україна підготувала 20 тисяч операторів безпілотників з моменту запуску програми надання грантів на військову підготовку у приватних школах на початку 2023 року. Таких шкіл було 20, додав високопосадовець.

«Ми платимо за кожного військовослужбовця, який приходить до цих шкіл. Зараз у нас є план перетворити це на більшу державну програму і окремо модернізувати, оновити кілька навчальних центрів і зробити так, щоб вони працювали на високому рівні», - розповів Федоров.

Як повідомлялося, 6 лютого Президент Володимир Зеленський підписав Указ «Про нарощування спроможностей сил оборони». Він доручив уряду разом із Генштабом ЗСУ опрацювати питання створення безпілотних систем як окремого роду сил у структурі ЗСУ і за результатами опрацювання внести пропозиції на розгляд Ради національної безпеки та оборони.

Фото: ГУР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-