F-16 та ракети дальністю до 500 км: Наєв сказав, що Україна очікує в нових пакетах допомоги

F-16 та ракети дальністю до 500 км: Наєв сказав, що Україна очікує в нових пакетах допомоги

Укрінформ
У наступних пакетах військової допомоги від міжнародних партнерів Україна очікує F-16 та ракети з дальністю ураження цілей у 300-500 кілометрів.

Як передає Укрінформ, про це розповів командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

“У подальших пакетах військової допомоги Україна чекає літаки F-16 та ракети з дальністю ураження цілей у 300-500 кілометрів, що дозволить Силам оборони досягти ще більших успіхів на полі бою та звільнити нашу територію від ворога”, - зазначив Наєв.

Читайте також: Наєв сказав, які саме дії ЗСУ не дозволили Росії «взяти Київ за три дні»

Коментуючи питання міжнародної допомоги, він сказав, що у перший місяць повномасштабного вторгнення РФ на територію України важливу роль відіграли надані країнами-партнерами протитанкові ракетні комплекси NLAW, JAVELIN та переносні зенітно-ракетні комплекси STINGER, STARSTREAK, PIORUN. Військовослужбовці мобільних протитанкових вогневих груп із засідок знищували колони бронетехніки противника та порушували логістичне забезпечення його підрозділів. Мобільні групи ППО, озброєні переносними зенітно-ракетними комплексами, нищили літаки та ударні гелікоптери, знищували десант противника в повітрі.

“ЗСУ завдяки матеріально-технічній допомозі країн-партнерів отримали західні артилерійські зразки озброєння, що за своїми тактико-технічними характеристиками переважають подібні зразки артилерії РФ. Зокрема надійшли польові гаубиці М777А1, FH70 та самохідні артилерійські установки CAEZAR, AHS Krab, PzН-2000, М109, які в поєднанні з системами контрбатарейної боротьби та розвідувальними БПЛА дозволили Силам оборони знівелювати багаторазову перевагу противника в артилерії та звести нанівець російську тактику «вогневого валу». Із появою влітку 2022 року реактивних систем залпового вогню М142 HIMARS, а пізніше й М270 MLRS противник поніс ще більш відчутні втрати в логістичному забезпеченні своїх передових підрозділів і був змушений переміщувати свої польові склади та пункти управління на відстань понад 100 кілометрів від переднього краю. Це привело до збільшення логістичного «плеча» підвозу боєприпасів та матеріальних засобів, ускладнення управління військами, втрати наступальних спроможностей та переходу до вимушеної оборони, а з часом і до «жесту доброї волі» з правого берега Дніпра та евакуації з Херсона”, - розповів командувач.

Читайте також: Наєв показав, як бійці за допомогою дронів-розвідників стежать за позиціями росіян на півночі

За його словами, під час ракетного терору взимку 2022-2023 рр. вирішальну роль у нівелюванні ракетної загрози та захисті української критичної інфраструктури від ударних БПЛА типу SHAHED-131/136 відіграли зенітно-ракетні комплекси середньої дальності NASAMS, IRIS-T SLM та зенітні самохідні артилерійські установки GEPARD, які дозволили підвищити ефективність ППО до 75-80%. А сьогодні показники знищення засобів повітряного нападу противника іноді досягають навіть 100%, зазначив Наєв.

Також із надходженням на озброєння в квітні 2023 року зенітно-ракетного комплексу PATRIOT протиракетний щит України посилився ще більше за рахунок збільшення дальності знищення аеродинамічних цілей на відстані до 150 км. Україна отримала надійний захист від балістичних ракет противника “Іскандер” та “Кинджал”.

Читайте також: Ігнат назвав критерії, за якими відбирали пілотів для навчання на F-16

“Варто відзначити ще два зразки озброєння, які є нашими розробками й увійдуть до підручників військового мистецтва. Перший – це безпілотні морські ударні дрони SEA BABY та деякі інші, виробництво та бойове застосування яких змусило Чорноморський флот РФ забути про панування в північно-західній частині Чорного моря та до залучення значних додаткових сил і засобів для посилення охорони своїх морських баз та Кримського мосту. Другий – це FPV-дрони, що є значно дешевшими, але не менш ефективними засобами ураження техніки та живої сили противника, ніж протитанкові ракетні комплекси та артилерійські боєприпаси”, - сказав Наєв.

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель заявляв, що від початку повномасштабного російського вторгнення Європейський Союз та країни-члени надали Україні військової допомоги на 28 мільярдів євро. 2 лютого посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що на наступному саміті Європейської ради обговорюватиметься нарощування оборонного виробництва в Європі та різноманітні спільні ініціативи щодо військової підтримки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-