Захід мусить усвідомити, що Росія кинула йому виклик - історик Плохій

Захід мусить усвідомити, що Росія кинула йому виклик - історик Плохій

Укрінформ
Захід має змінити своє бачення війни, розв’язаної Росією проти України та усвідомити, що Кремль кинув йому виклик.

Про це заявив професор кафедри української історії в Гарвардському університеті Сергій Плохій під час дискусії, організованій Фондом Віктора Пінчука у межах проєкту «Вирішуючи твоє майбутнє» у Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми подивимося на російську пропаганду, на дії Росії, то вони мобілізують свої сили не для боротьби з Україною, а щоб боротися проти Заходу. Тобто риторично і мобілізаційно вони ведуть війну із Заходом. Якщо ми подивимося на Захід, то тут точка зору зовсім інша – Захід не веде цю війну, він не хоче визнавати, що йому кинули виклик», - сказав Плохій.

Він зауважив, що зараз на Заході ведеться дискусія, чи варто допомагати Україні, і протягом останніх кількох місяців лунають голоси, мовляв, не треба «особливо сильно допомагати, домовмося якось».

Читайте також: У Торонто провели зустріч з істориком Сергієм Плохієм

«Враховуючи таку зовсім відмінну рамку, як дивляться на війну (проти України – ред.) у Росії та на Заході, в європейських столицях, її результат не є багатообіцяльним», - вважає історик.

У цьому контексті він спрогнозував, що у разі перемоги Росія стане набагато агресивнішою не тільки щодо України, а й до Заходу в цілому.

«Захід має поміняти рамку, своє бачення. Це вже питання не того, що буде в Україні – цей етап ми вже пройшли. Питання, на яке треба відповісти Заходу, - це питання про майбутнє самого Заходу. І поки цього не відбудеться, я не думаю, що ми побачимо якусь трансформацію величезних економічних, людських, інтелектуальних ресурсів Заходу в якісь механізми, які б зупинили Росію і допомогли зберегти міжнародний порядок», - сказав науковець.

Читайте також: Росія зазнає поразки у досягненні стратегічних цілей в Україні - Урсула фон дер Ляєн в Давосі

Як повідомляв Укрінформ, у серпні минулого року в Києві презентували книгу українського й американського історика, професора кафедри української історії в Гарвардському університеті, члена Українського ПЕН та наукової ради «Українського історичного журналу» Сергія Плохія «Російсько-українська війна: повернення історії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-