Пам'яті спортсмена, кулеметника, Героя України Дениса Лабунського (позивний «Гром»)

Пам'яті спортсмена, кулеметника, Героя України Дениса Лабунського (позивний «Гром»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Отримав смертельне поранення, прикриваючи побратимів під час боїв за Бахмут

Денис Лабунський відомий землякам-вінничанам насамперед як спортсмен. У дитинстві та юності він був вихованцем ДЮСШ Вінницької територіальної організації «Колос». Як розповідає його мама Леся Шакула, Денис із дитинства займався футболом та іншими видами спорту.

- Згодом він обрав важку атлетику, демонстрував високі результати. Став кандидатом у майстри спорту. Перед кожними змаганнями я казала йому: «Синку, удачі». Дуже важко було дивитися, як він підіймає цю величезну штангу, але дуже раділа, коли він таки здіймав її над своєю головою, – розповідає пані Леся.

Вона каже: у Дениса було багато мрій. Одна з них – стати воїном. Юнак хотів бути десантником, і ця його мрія здійснилася. Денис проходив строкову службу в 95-й окремій десантно-щтурмовій бригаді на посаді командира відділення. Демобілізувався в запас Збройних сил України у званні сержанта.

Після повернення з армії зустрів своє кохання – дівчину Тетяну.

- Ми з Денисом вісім років були разом, три роки – як подружжя. Працювали і мешкали за кордоном, мріяли про дітей. Коли почалася повномасштабна війна, Денис одразу вирішив поїхати захищати Батьківщину. Я, рідні, друзі зупиняли його, та він був категорично налаштований. Така він людина – не міг сидіти за кордоном і спостерігати за тим, що відбувається, – розповідає Тетяна.

Не зупинило Дениса від наміру піти на війну добровольцем і прохання мами.

- Коли почалась повномасштабна війна, він сказав: “Мам, хто, як не я? Треба починати з себе. За наше майбутнє, за майбутнє дітей. Перемога буде тільки за нами”, – згадує пані Леся.

Воювати з російськими загарбниками чоловіку випало у складі Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ. Він був кулеметником. Побратими згадують Дениса як мужнього і безстрашного воїна. Він брав участь у боях за звільнення Київщини, воював на Запоріжжі та Донеччині.

24 листопада 2022 року Денис загинув у битві за Бахмут. Прикриваючи побратимів, він отримав смертельне поранення від снаряда, випущеного з ворожої важкої артилерійської техніки.

Про загибель військового повідомив у Фейсбуці старший тренер збірної Вінниччини з важкої атлетики Костянтин Соцков: «24.11.22. Наче постріл... Різко, зненацька, болюче... Прийшла страшна новина: загинув на війні КМС з важкої атлетики Лабунський Денис... Мій вихованець».

Дружина Дениса написала у соцмережі: «Ти був найкращим, мій Герой!!! Важкий біль на все моє життя. Я не знаю, як мені тепер жити без тебе. Ти мені обіцяв, що будеш себе берегти. Але ця клята русня забрала тебе у мене. Скільки у нас було планів на майбутнє тільки ми це знаємо удвох. Ти був найкращим чоловіком, добрим веселим, сильним, мужнім. Ти був опорою для мене. Біль, смуток, неможливо це все пережити…».

Тетяна каже, що ніколи не бачила страху в очах свого чоловіка.

- Він постійно мені говорив, що у нього все добре. А насправді там було пекло, я відчувала це своїм серцем. Денис завжди казав: «Вір у мене, я справлюсь зі всіма труднощам, тримай за мене кулачки». Одного разу я запитала в нього: “Чи жалкуєш, що пішов на війну?” Його відповідь була чітка та впевнена: “Не жалкую, пішов би знову, не задумуючись”, – згадує вона.

Аби вшанувати пам'ять і подвиг чоловіка, Тетяна зареєструвала на сайті Президента петицію про визнання Дениса Лабунського Героєм України. Земляки, побратими, знайомі та друзі її підтримали. 8 липня 2023 року Указом Президента України військовому за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові посмертно присвоєне звання Героя України. В Указі йдеться, що він виявив хоробрість і стійкість під час боїв у Бахмуті, завдаючи ворогу максимальних втрат.

За самовіддане виконання військового обов'язку він посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Про свого героїчного земляка пам'ятають і вінничани. Наприкінці липня 2023 року на будівлі вінницького спорткомплексу «Колос» відкрили меморіальну дошку Денису Лабунському. Його пам'яті також присвятили обласні змагання з важкої атлетики серед молоді та юніорів. А Вінницька міська рада назвала на честь воїна один із провулків міста.

Денис Лабунський загинув, коли йому було 29 років. Поховали воїна на Алеї Слави Сабарівського кладовища у Вінниці.

У нього залишилися батьки, брат і дружина.

Вічна слава і пам'ять Герою!

Фото: сайт «СічНьюз» і з відкритих мереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-