Битва за Україну. День шістсот вісімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День шістсот вісімдесят дев’ятий

Укрінформ
Понад 20 збитих російських ракет і дронів не досягли цілей, внаслідок протидії засобами РЕБ і низької якості. Глава МЗС Франції Стефан Сежурн заявив у Києві, що Франція посилюватиме можливості України

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот вісімдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Організатори Всесвітнього економічного форуму в Давосі оголосили про особисту участь Президента Зеленського в одному із заходів 16 січня. Президент України особисто виступить зі спеціальною промовою на панелі «Досягнення безпеки та співробітництва у фрагментованому світі» – ЗМІ.

***

Візит міністра закордонних справ Франції до України

- Новопризначений міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне прибув із візитом до української столиці. Для Стефана Сежурне це – перший візит в Україну після свого призначення декілька днів тому – BFM TV.

- Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба і Франції Стефан Сежурне обговорили подальше постачання в Україну систем ППО і ракет до них, кроки України до членства в ЄС і НАТО, залучення нових країн до Формули миру і розвиток оборонної співпраці – Укрінформ.

Глави МЗС провели спільний брифінг. Головне:

  • Франція зберігатиме свою налаштованість у підтримці ЗСУ, постачання їм озброєння, а також посилення спроможностей нашої держави виробляти озброєння на своїй землі – Стефан Сежурне.
  • Перший візит новопризначеного міністра закордонних справ Франції Стефана Сежурне саме до Києва є свідченням важливого місця України у пріоритетах французької політики – Дмитро Кулеба.
  • Франція привнесе всю свою політичну і дипломатичну вагу на саміт Європейської Ради з тим, щоб Україні була виділена допомога в розмірі 50 млрд євро – міністр закордонних справ Франції.

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і міністр у справах Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне обговорили зміцнення оборонного партнерства – Укрінформ.

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з міністром у справах Європи та закордонних справ Франції Стефаном Сежурне запросив французький бізнес активніше долучатись до проєктів відновлення України – Укрінформ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «У контексті нічного обстрілу хочу нагадати, що в російських ракетах, які летять на голови українців, уже неодноразово знаходили чимало компонентів західного виробництва… Я хочу закликати всі країни «Групи семи» та ЄС врешті-решт почути Україну і вжити рішучих заходів, щоб перекрити постачання в Росію товарів, які містять ці компоненти».

Ігор Жовква, заступник голови Офісу президента: «Британсько-українська безпекова угода має не тільки практичне значення, але й символічне… Деякі країни вже передали тексти подібних угод Україні. І переговірна делегація України опрацьовує відповідні тексти. Впевнений, що протягом найближчого часу кількість таких угод лише зростатиме».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- З початку доби на фронті – 49 бойових зіткнень, наша авіація завдала 11 ударів по ворогу, а ракетники уразили 18 важливих об’єктів противника, найбільше атак відбито на Мар’їнському і Авдіївському напрямках – Генштаб.

- Пріоритетом для авіації Повітряних сил України залишається отримання багатоцільових винищувачів F-16 для завоювання переваги в повітрі, після цього у перспективі можна розглядати варіанти штурмової авіації та ударних гелікоптерів для безпосередньої підтримки наземних військ – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил.

- Російські окупанти сконцентрували зусилля на Донеччині, українські оборонці знищили 56 дронів та один ЗРК Бук-М1 – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Загальні втрати загарбників минулої доби становлять 338 осіб та 80 одиниць військової техніки.

- Російські війська повернулись до штурмових дій на півдні країни, вони використовують не лише підрозділи типу «шторм-z», а намагаються підтягувати і морську піхоту, і десанті війська – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Силами оборони зафіксовано 626 фактів застосування Російською Федерацією боєприпасів, які споряджені отруйними хімічними речовинами. З них лише за січень поточного року 51 випадок – служба зв`язків з громадськістю Командування Сил підтримки ЗСУ.

- У тимчасово окупованому Маріуполі зафіксували влучання по казармі загарбників – Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

***

Ракетна атака по Україні

- У ніч на 13 січня російські загарбники завдали ракетного удару по Україні, застосувавши 40 цілей – крилаті, аеробалістичні, балістичні, авіаційні, зенітні керовані ракети та ударні БПЛА. Сил оборони знищено: – 7 крилатих ракет Х-101/х-555/Х-55; – 1 керовану авіаційну ракету Х-59 – Повітряні сили ЗСУ. Понад 20 усіх перелічених засобів повітряного нападу, що не потрапили в статистику збитих, не досягли своїх цілей, внаслідок активної протидії засобами радіоелектронної боротьби.

- Росія сьогодні запустила по Україні шість ракет «Кинжал», половина з них не досягла цілей – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил.

- У Польщі підіймали винищувачі F-16 через ракетний обстріл України 13.01.2024 12:06 –  Оперативне командування ЗС Польщі.

Полтавщина

  • На подвірʼя одного з приватних будинків у Кременчуцькому районі упала ракета, яка не розірвалася. На щастя, постраждалих немає.

Чернігів

  • через збиття ворожих цілей зафіксовані пошкодження в приватному секторі Чернігова, пошкоджено 23 приватні будинки, багатоповерхівку та чотири магазини.

Сумщина

  • Унаслідок ворожого ракетного удару по Шостці Сумської області 47-річна жінка отримала поранення, вибуховою хвилею пошкоджено щонайменше 26 будинків;
  • зазнав пошкоджень інфраструктурний об’єкт, без теплопостачання залишилися 12 тис. квартир.

***

- Станом на січень 2024 року окупанти незаконно ув’язнили 204 особи, з них 123 – кримські татари – постійне Представництво Президента в Криму.

- Російські загарбники досі не надали присутнім на Запорізькій АЕС експертам МАГАТЕ доступ до реакторних залів енергоблоків №1, №2 та №6 – Рафаель Маріано Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської та Донецької областей 3 людини загинуло – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- У рамках угоди з Великою Британією в разі будь-якої агресії Україна може отримати допомогу технікою, але британські військові воювати за нашу країну не будуть – Ігор Жовква, заступник керівника ОП.

- Міністерство оборони презентувало Громадській антикорупційній раді при Міноборони принципи роботи закупівельної агенції «Державний оператор тилу», яка спеціалізується на закупівлях тилового майна для ЗСУ – Міноборони.

- У Солом’янському районі Києва рятувальники ліквідували пожежу, що сталася в торговельно-розважальному центрі «Космополіт», було евакуйовано близько 200 людей, 3 людини постраждало, серед яких 8 -річна дитина – Віталій Кличко, мер.

- Голова Київської ОВА Руслан Кравченко заявляє, що обласна влада розриває договори з підрядниками, які не виправлятимуть оперативно недоліки на об'єктах відбудови – Укрінформ.

- Через застосунок «Дія» громадяни України менш ніж за місяць перереєстрували понад 5 тисяч транспортних засобів – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

***

- У 2023 році АТ «Укрзалізниця» перевезло 30,58 млн т зернових вантажів. Показник 2023 року на понад 1,708 млн т перевищує обсяг зернових вантажів, перевезених у 2022 році – Rail.insider.

- В управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передано кошти в еквіваленті 221 млн грн, які будуть розміщені на депозитних рахунках Агентства – пресслужба відомства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що його уряд готовий вжити додаткові заходи після закриття кордону з Росією – Yle.

- Польсько-українські відносини мають два виміри: безпековий, який полягає у допомозі Україні у протидії російській агресії, та економічний, що включає, зокрема, проблеми з блокадою кордону – Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі.

- На кордоні України та Польщі загалом у чергах стоять понад 2 тисячі вантажівок, на інших ділянках кордону – близько тисячі – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

На території Румунії фермери блокують рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет». Причини та орієнтовна тривалість блокування невідомі. Ускладнення руху може бути в обох напрямках.

Ситуація в Ємені

- Американські військові завдали нового удару по єменських хуситах, спрямувавши його на радарну установку терористів – CNN.

- Ударів по військових базах хуситів у Ємені було завдано з метою зірвати й послабити «безрозсудні атаки» бойовиків на комерційне судноплавство в Червоному морі – Лінда Томас-Грінфілд, постійна представниця США при ООН.

- У п'ятницю хусити помилково атакували танкер, що перевозив російську нафту під час ракетного обстрілу берегів Ємену – Reuters.

***

- Туреччина завдала авіаударів по курдських бойовиках у сусідніх Сирії та Іраку у відповідь на чергову атаку на турецькі військові бази в Іраку, внаслідок якої загинули дев'ять військових, а ще четверо отримали поранення – Politico.

- Ізраїль поінформував Єгипет про плани розпочати військову операцію, щоб узяти під контроль кордон між сектором Гази та Єгиптом – ЗМІ.

- На президентських виборах у суботу перемогу отримав кандидат від правлячої партії Тайваню Лай Чінте, який набрав 40,2% голосів виборців – AFP.

- КНДР розпускає свої установи й організації, відповідальні за співпрацю та обміни з Південною Кореєю, зокрема, зупинила роботу радіостанції, яка використовувалася для надсилання зашифрованих повідомлень шпигунам Пхеньяна на Півдні – Yonhap.

- Суддя Верховного суду Нью-Йорка Роберт Рід зобов’язав експрезидента США Дональда Трампа виплатити The New York Times майже 400 тис. доларів за судові витрати після програного позову проти газети – BBC.

ВОРОГ

- Хакери з IT армії України успішно атакували приймальню платежів «Перменерго» Пермського краю Росії – IT армія України. Українські хакери зупинили роботу сайту та платіжних шлюзів. Можливе порушення внутрішніх операцій «Перменерго».

- У МЗС Російської Федерації, а також у посольстві РФ у Латвії заявили, що рішення Сейму Латвії про націоналізацію будівлі «Дому Москви» у Ризі не залишиться без відповіді. Офіційний представник МЗС РФ Захарова пообіцяла «жорсткі та вкрай болючі» для Латвії кроки – латвійський мовник LSM.

- У підтримуваному Росією Придністров’ї створюються інформаційні умови для можливої ​​операції під фальшивим прапором. Це робиться в рамках зусиль Кремля з дестабілізації Молдови – Інститут вивчення війни (ISW).

- У ніч на суботу, 13 січня, на складі найбільшого ритейлера у Росії Wildberries у Санкт-Петербурзі спалахнула велика пожежа на площі 50 000 квадратних метрів – телеграм-канал ASTRA.

- Північна Корея готується прийняти групу туристів із Росії, які стануть першими з 2020 року іноземними мандрівниками, котрі відвідають КНДР – Reuters.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-