Пам’яті капітана ЗСУ Василя Шлея (позивний «Вєтєр»)

Пам’яті капітана ЗСУ Василя Шлея (позивний «Вєтєр»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Під час одного з боїв чоловік викликав вогонь на себе, врятувавши життя побратимів

Військовий офіцер Василь Шлей загинув під час ворожого мінометного обстрілу українських позицій поблизу села Верхньокам’янське Донецької області. У нього залишилися батьки, дружина та малолітній син.

Майбутній офіцер народився і виріс у місті Хотин Чернівецької області. Ще з юнацьких років Василь захоплювався військовою справою. Вже після закінчення восьми класів хотинської школи хлопець продовжив навчання у ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою в Кам’янець-Подільському. А далі навчався у місцевому державному аграрно-технічному університеті, який закінчив у 2013 році.

Уже наступного року Василь розпочав свою військову кар’єру. Чоловік уклав контракт на службу в складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Був заступником роти з матеріально-технічного забезпечення, виконуючим обов’язки командира роти. Разом зі своїм підрозділом офіцер неодноразово виконував завдання у зоні проведення АТО/ООС.

За вісім років служби командування відзначало Василя Шлея різними нагородами. Зокрема, у 2015 році він отримав медаль «За військову службу Україні», а у 2019-му – орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Під час служби в зоні проведення АТО у 2015 році боєць познайомився із санінструкторкою Мар’яною, яка стала його дружиною. Шлюб оформили вже наступного року. А ще через рік після весілля у молодят народився син. Після одруження пара переїхала на Прикарпаття у село Годи-Добровідка Коломийського району. Там вони і проживали аж до початку повномасштабного вторгнення.

Капітан Шлей захищав країну в складі свого підрозділу на посаді начальника бойової підготовки.

- Чоловік для мене завжди був надійним захистом та підтримкою. Він був життєрадісним, щирим, мужнім, справедливим, відповідальним. Вася мав авторитет і повагу серед побратимів та підлеглих, його слухали і поважали. З 2014 року він пройшов усі найгарячіші точки. Ніколи не гнався за нагородами. Завжди казав, що найкраща нагорода – це життя, за яке ми боремося, – розповідає дружина.  

Чоловік отримав смертельне поранення на полі бою під час мінометного обстрілу 17 липня 2022 року. Проте тіло загиблого бійця побратими змогли забрати лише 25 серпня.

Поховали Героя у Чернівцях на Алеї Слави. Посмертно Василя Шлея нагородили медаллю «На славу Чернівців».

Указом Президента № 599 від 28 вересня 2023 року Василь Шлей нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня (посмертно).

Наприкінці листопада 2023 року на сайті Президента України опублікували петицію про присвоєння звання Героя України (посмертно) захиснику Батьківщини, капітану Шлею Василю Сергійовичу.

Автор петиції – Іван Нечипоренко – розповідає про дні перед загибеллю капітана.

“У ніч з 16 на 17 липня, під постійним обстрілом російських загарбників, зведений підрозділ із девʼяти військовослужбовців під командуванням капітана Шлея Василя зайняв західну частину полезахисної лісосмуги на околицях населеного пункту Верхньокам’янське Донецької області. Зі східної сторони лісосмуги, в безпосередній близькості, перебували підрозділи противника, які значно переважали наших воїнів у живій силі.

Фото: Інформатор Коломия

В умовах складної бойової обстановки, проаналізувавши ситуацію, для збереження життя своїх підлеглих, прийняв непросте рішення – викликати вогонь на себе. Увійшовши у взаємодію з артилеристами, капітан вміло і професійно корегував вогонь нашої артилерії, завдяки чому противник поніс значні втрати. Прийнявши оптимальне командирське рішення, капітан врятував життя особового складу. На жаль, під час чергового ворожого обстрілу снаряд обірвав життя нашого бойового побратима, талановитого командира, щирого українського патріота Шлея Василя Сергійовича. Він загинув на полі бою, відважно виконуючи свій обов’язок громадянина України. До останнього подиху був вірним своїм побратимам та державі”, – йдеться в петиції.

Наразі вона набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Вічна слава і пам'ять Герою!

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-