На розмінування Чорного моря підуть роки: Неїжпапа розповів про три етапи

На розмінування Чорного моря підуть роки: Неїжпапа розповів про три етапи

Укрінформ
Роботи з розмінування Чорного моря від російських мін проходитимуть у кілька етапів, а на розмінування всього району ведення бойових дій в Чорному та Азовському морях потрібні роки.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю виданню «Українська правда» заявив Командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

«Я був у Румунії на початку вересня. Там була якраз зустріч із залученням всіх командувачів флотів Чорного моря, крім Росії, звісно, плюс залучені фахівці і командувачі 6 флоту США, командувач ВМС НАТО теж був присутній. Обговорювали питання щодо подальших дій із забезпечення мінної безпеки в Чорному морі. Україна, звісно, в першу чергу зацікавлена в цьому, тож ми виступили з пропозицією розділити цю роботу на кілька етапів», - повідомив Неїжпапа.

За його словами, першочергово йдеться про безпосередню боротьбу з мінами, яка здійснюється прямо зараз, поки йде повномасштабна війна і є певні обмеження по конвенції Монтре. Другий етап – це коли Румунія, Болгарія, Туреччина об'єднуються в тактичну групу для боротьби з дрейфуючими мінами.

«Поки що вони будуть боротися з тими мінами, які знаходяться в їхній зоні відповідальності, не біля берегів України чи в нашій виключній економічній зоні. Наше бачення, що ми так само повинні бути в цій групі, щоб мати своїх представників для координації. І так воно і буде», - зазначив командувач.

Третій етап – повномасштабна протимінна операція, яка розпочнеться одразу ж після перемоги України.

«Для цього ВМС створили відповідний штаб, люди проходять підготовку, в нас уже є протимінні кораблі, які зразу ж після перемоги прибудуть до Чорного моря. Ми готуємо наших спеціалістів і водолазів у тому числі», - розповів командувач.

Відповідаючи на питання, скільки часу знадобиться на велику операцію з розмінування всього моря, командувач зазначив, що це залежить від наявних сил, які будуть залучатись.

Читайте також: Як Україна разом з союзниками вибиває Росію з Чорного моря

«В першу чергу треба буде розмінувати рекомендовані шляхи, місця якірних стоянок – те, що використовується в цивільному судноплавстві. Всі судна ж ходять по рекомендованих шляхах. На морі теж є дороги, просто їх ніхто бордюрами не позначає. Щоб забезпечити ці шляхи, місця якірних стоянок тощо – це буде 5-7 місяців», - повідомив Неїжпапа, додавши, що це залежить, знову ж, від кількості кораблів і засобів, які будуть залучені до цієї операції.

Він також повідомив, що Україна матиме для розмінування у своєму флоті кілька протимінних кораблів.

«У нас буде два протимінні кораблі, про які я казав (які надала Велика Британія – ред.). В цьому році ще один протимінний корабель отримаємо від Нідерландів. Потім у 2025 році – ще один. Тобто у нас буде повноцінний протимінний дивізіон. Але якщо до цього буде залучене в нашому районі відповідальності, наприклад, група НАТО, то це буде швидше», - зазначив командувач.

Водночас він зауважив, що для розмінування всього району ведення бойових дій в Чорному та Азовському морях потрібні будуть роки.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні стало відомо, що Туреччина, Румунія і Болгарія домовилися об’єднати сили для знешкодження мін, які потрапили у Чорне море внаслідок війни Росії проти України. Раніше турецька сторона повідомляла, що підписання заплановане на 11 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-