Ворог може оснастити ракети Х-32 касетними боєприпасами: експерт розповів про загрозу

Ворог може оснастити ракети Х-32 касетними боєприпасами: експерт розповів про загрозу

Укрінформ
Можливість того, що російські загарбники оснастять касетними боєприпасами ракети Х-32, які вони запускають по території України, є. Впоратися з ними в Україні можуть лише ЗРК Patriot і SAMP/T.

Це зазначив в ефірі Українського радіо військовий оглядач Денис Попович, передає Укрінформ.

«Якщо росіяни таким чином будуть споряджати ракети, то Х-32 є модифікацією Х-22, це дуже швидкісна ракета, яка може бути збита лише системами, які можуть вражати об'єкти, що летять на швидкості понад 4 тисячі кілометрів на годину. Тобто ЗРК Patriot може вразити таку ракету, яка летить на висоті 40 кілометрів, а потім круто пікірує на об'єкти, на які націлена. І на заданій висоті вона розкидає якусь кількість суббоєприпасів. Їх можуть бути десятки, сотні й навіть тисячі. Це залежить від того, як вона буде споряджена. І, уявіть собі, що це «поле смерті» накриває якусь площу, де може опинитися будь-хто. Людина, яка не знаходиться в укритті або група таких людей, цивільний транспорт, цивільні споруди, як-то лікарні, дитячі садки, школи тощо. Зважаючи на те, як російська армія зараз бомбить нашу територію, то в полі ураження цього смертельного дощу може опинитися якийсь житловий мікрорайон», - зауважив Попович.

За його словами, ціллю ворога можуть бути мікрорайон, електрична підстанція, військовий об'єкт, аеродром.

Читайте також: Росія продовжує обстрілювати Україну ракетами КНДР - Білий дім

Водночас експерт зазначив, що дуже багато таких мінібомб можуть не розірватися, а близько 20% можуть залишитися взагалі в землі. І потім ще треба буде їх розміновувати та знешкоджувати.

Попович додав, що росіяни у системах Х-32 ще не застосовували касетних боєприпасів, принаймні такої інформації немає. «Але вони споряджали цими касетними боєприпасами снаряди до реактивних систем залпового вогню «Смерч». Це було зареєстровано в Харкові та Маріуполі. Так само були дані про те, що росіяни використовували касетні бомби у ФАБах (фугасні авіабомби). І, споряджаючи такими системами ураження, скидали їх на позицію української армії», - додав Попович.

Він також розповів, що впоратися з такими модифікованими ракетами можуть лише ЗРК Patriot та SAMP/T. «Адже ракета летить на висоті 40 км на швидкості близько 4 тисяч км/год, а потім круто пікірує на ціль. Радянські комплекси, які ми мали до повномасштабного вторгнення, не мають ракет, які можуть збивати повітряні цілі з такими параметрами. Тобто саме Patriot, оскільки його ракета розвиває швидкість 5-6 тисяч км/год залежно від модифікацій. І ті райони, які не прикриті системами Patriot, будуть вразливими для ракети Х-32, яка може летіти на заявлену дальність до тисячі кілометрів. Фактично, вся територія України може бути під загрозою ураження такими типами боєприпасів, які будуть споряджатися на ракетах Х-32», - застеріг Попович.

Читайте також: Армія РФ почала частіше використовувати модернізовані касетні авіабомби - розвідка Британії

Експерт не виключив, що використання ракет Х-32, оснащених касетними боєприпасами, військами РФ може стати реальністю. Тоді похід в укриття буде обов'язковим.

Як повідомляв Укрінформ, у Сумській області вибухотехніки поліції знищили бойову частину російської крилатої ракети Х-32, яка впала на поле неподалік одного з сіл у Сумському районі та не вибухнула.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-