У Центрі стратегічних комунікацій назвали фейковим відео щодо мобілізованого із синдромом Дауна

У Центрі стратегічних комунікацій назвали фейковим відео щодо мобілізованого із синдромом Дауна

Укрінформ
У мережі поширили відеофейк, що у ЗСУ на «нулі» нібито воює солдат із синдромом Дауна.

Про це у Телеграмі поінформував Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП, передає Укрінформ.

«Брехня: до лав Сил оборони України мобілізували і відправили в окопи на передову лінію фронту людину з синдромом Дауна. Там військові ЗСУ знущаються над мобілізованим з ознаками цього синдрому. Відео запустили у TikTok і поширили у пропагандистських Telegram-каналах», - зазначили у Центрі стратегічних комунікацій.

Там навели дані від фактчекерів з проєкту «Без брехні», які заявили, що це фейкове відео було поширене з порожньої сторінки у ТікТоці з прицілом на іноземну та українську авдиторії, які мав «вразити» факт мобілізації людини з нібито синдромом Дауна і процес знущання з неї.

«Що саме вказує на те, що перед нами ворожа постановка: неможливість визначити локацію події та приналежність «бійця» до того чи іншого підрозділу; «герой сюжету» в гумових чоботях (хоча надворі січень і морози); «воїн» без мінімального військового обвісу і спорядження на собі, його плитоноска порожня; голоси тих, хто знущається над «мобілізованим» (специфічна українська говірка, тембр, інтонація) співпадають з голосами акторів з іншого відео, де нібито військові ЗСУ кинули пораненого побратима», - пояснили в установі.

Читайте також: У ЗСУ спростували російський фейк про ураження ракетою бункера, де перебував заступник Залужного

У Центрі стратегічних комунікацій висловили переконання, що зміст цього контенту спрямований на дискредитацію заходів мобілізації та залякування тих, хто може бути мобілізований, та їхніх близьких.

Як повідомлялося, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки запустив Телеграм-бот, який допоможе знешкоджувати ворожі фейки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-