Битва за Україну. День шістсот сімдесят шостий

Битва за Україну. День шістсот сімдесят шостий

Укрінформ
З Прийдешнім, дорогі співвітчизники! ІТ Армія зупинила в РФ роботу платіжних терміналів, атакувавши найбільшого виробника онлайн-кас Евотор

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 31 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Увечері 31 грудня в Україні святкують Щедрий вечір або Маланки. Родина збируться за святковим столом, хтось піде щедрувати до сусідів та друзів, бажаючи господарям добробуту. Перемог особистих і Перемоги спільної в Прийдешньому! Слава Україні!

- У понеділок, 1 січня, відповідно до нового церковного календаря, християни вшановують пам'ять святого Василя.

- Процес підготовки українських пілотів та персоналу для польотів на F-16 триває, як і домовлено в межах авіаційної коаліції – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ. «Хотілося б і фото, і відео побачити, як навчаються пілоти, але ви знаєте, ця тема на Заході не дуже афішується, вона закрита. Тому просто хочу вас запевнити, що процес триває і йде так, як в рамках авіаційної коаліції домовилися».

ЦИТАТИ ДНЯ

Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви: «Ми можемо почекати те, що я називаю «ефектом Перл-Харбора» – поворотного моменту в історії, коли проблеми майбутнього раптом стають проблемою сьогодення, але з дуже збільшеною ціною вирішення. Або ж ми можемо дивитися на це як проблему сьогодення і почати вирішувати її зараз. Ми на межі повторення історичних помилок».

Том Фіппс, політичний координатор постпредства Великої Британії при ООН: «Якщо Росія хоче, щоб когось звинуватили в загибелі росіян у цій війні, то слід починати з президента Путіна. Президент Путін несе відповідальність за відправлення багатьох тисяч російських військовослужбовців на безглузду смерть».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- ІТ Армія зупинила в РФ роботу платіжних терміналів, атакувавши найбільшого виробника онлайн-кас Евотор – Мінцифри.

- Багато українських дронів, запущених Україною по Росії в ніч на 30 грудня, вразили свої цілі. Цілями українських бойових дронів були російські інфраструктурі й промислові об’єкти поблизу Тули, Твері, Брянська, Бєлгорода й Москви.

- Українські військові завдали удару по другому за величиною виробником мікроелектроніки в Росії, заводу «Кремінь Ел» у Брянську, 90% продукції якого можуть бути компонентами військової техніки загарбників – Інститут вивчення війни.

- Російські загарбники знову застосовують керовані авіабомби. Найбільш активним ворог є поблизу Авдіївки та на Марїнському напрямку. Загальні втрати російських загарбників минулої доби склали 466 осіб та 52 одиниці військової техніки. Злетіли у повітря 4 склади боєприпасів ворога – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Під Мар’їнкою тривають активні бойові дії, окупанти заходили на позиції українських військових, але ми його звідти вибивали. Тобто, там тривають бойові дії з перемінним успіхом – Олександр Штупун, речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- Українські сили утримують позиції на лівому березі Дніпра Херсонщини, змін на цій лінії фронту не відбулося – ISW.

- Ворог атакував Україну 49 безпілотниками Shahed-136/131 з трьох напрямків, 21 БПЛА був знищений. Також завдано удару по Харкову  шістьма зенітними керованими ракетами С-300 – Повітряні сили ЗСУ. Порівняно невелика кількість збитих ворожих БПЛА пояснюється тим, що атака була спрямована на прикордонні райони,  також поблизу ліній зіткнення.

- Загалом наразі системою Patriot збито надзвукових 15 ракет «Кинджал», запущених росіянами по Україні – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- У період з 25 по 31 грудня українські військові ліквідували понад 6 тисяч російських військових. Також було знищено 1066 одиниць озброєння й техніки ворога – Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- На фронті загинув відомий спелеолог, інженер і зоорятівник Святослав Романчук з позивним «Нутрій», який долучився до війська від початку Великої війни. Вічна Слава Герою...

***

Масовані удари

Харківщина

  • Ворог завдав удару по Харкову безпілотниками Shahed. Минулося без постраждалих, однак пошкоджень зазнали відділення банку, Інститут метрології, житлові будинки, адміністративні будівлі, кафе – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.
  • У Росії цинічно заявили, що ударом по готелю «Харків Палас» було «знищено представників ГУР та ЗСУ, які брали участь у плануванні та виконанні теракту в Бєлгороді». В ГУР України відровіли, що заява РФ – «хвороблива маячня» – пресслужба ГУР.

  • У Харкові внаслідок ударів російських безпілотників по центральній частині місті виникли пожежі загальною площею 1000 кв. м – ДСНС.

  • У Харківській області с. Борова Ізюмського району внаслідок нічних обстрілів загинули троє людей.

Київщина

  • Київщина відбила чергову терористичну атаку. Внаслідок падіння уламків виникла пожежа на відкритій території об’єкта критичної інфраструктури. Постраждалих немає – Руслан Кравченко, начальник Київської ОВА.

Херсонщина

  • 31 грудня росіяни обстріляли Корабельний район Херсона. Внаслідок атаки поранення дістали 7 людей – Роман Мрочко, голова Херсонської МВА.
  • Унаслідок російського удару по Херсону загинув підліток, поранень зазнали ще три людини, зокрема дитина – у вкрай важкому стані – Олександр Прокудін, глава Херсонської ОВА.

Дніпропетровщина

  • Росіяни вдарили по Нікополю Дніпропетровської області, пошкоджена аптека, офісна будівля, два мікроавтобуси і два легкові авто, троє людей зазнали поранень – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

Кіровоградщина

  • Російські терористи атакували Кропивницький район Кіровоградської області. Внаслідок ударів зафіксовано пошкодження лінії електропередач та господарчої будівлі, без постраждалих – Андрій Райкович, голова Кіровоградської ОВА.

- Через бойові дії й технологічні порушення Київ та ще вісім областей мають проблеми зі світлом і газом – Міністерство енергетики.

- З вересня минулого року російські загарбники запустили по території України близько 3800 ударних дронів-камікадзе, з них понад 3 тисячі були збиті – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Від початку повномасштабного вторгнення російські війська запустили по Україні понад 7500 ракет – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Російські війська завдали поранень 1169 дітям в Україні, 513 дітей загинули – Офіс генпрокурора.

***

- Унаслідок масованого ракетного удару РФ по Україні 29 грудня у Дніпрі зросла кількість загиблих до семи, 18 із 28 постраждалих – залишаються у лікарнях. Зокрема й півторарічний хлопчик – Сергій Лисак, голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

- Під час обстрілу Росією готелю Kharkiv Palace у суботу там перебували журналісти німецького телеканалу ZDF, постраждала їхня перекладачка – росЗМІ.

Кількість жертв ракетної атаки у Києві зросла до 23 людей, 8 осіб врятовано. Аварійно-рятувальні роботи тривають – ДСНС.

- У Смілі Черкаської області померла 61-річна жінка, яка зазнала поранень під час ракетного удару росіян 29 грудня – Черкаська ОВА. Повідомлялось про 9 постраждалих та 51 пошкоджений будинок.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський підписав кілька указів про відзначення майже 700 українських військових.

- Напередодні Нового року 3 окрема танкова Залізна бригада отримала подарунок бойовий гімн Генштаб ЗСУ.

- Новорічне шоу в Національному цирку безоплатно відвідали понад 200 дітей із прифронтових територій, серед них – діти з інвалідністю – МКІП.

- Мистецька агенція «Територія А» спільно з відомими українськими виконавцями та за підтримки Українського культурного фонду здійснила мистецький проєкт «Територія Різдва. Сила Роду», мета якого – збереження українських традицій – Анжеліка Рудницька, співачка, президент мистецької агенції «Територія А».

***

- Фонд державного майна України запланував на січень 2024 року приватизаційні онлайн-аукціони із загальною стартовою вартістю активів у 242,5 млн грн – пресслужба ФДМУ.

- Понад 10 тис. українців стали переможцями грантової програми «Власна справа» від початку її дії та отримали від держави 2,4 млрд грн на старт або розвиток бізнесу – пресслужба Мінекономіки.

- Експорт продукції тимчасовим коридором, який запровадила Україна, наприкінці грудня становить близько 13 млн тонн, на початку грудня цей показник сягав 7 млн тонн – Олександр Кубраков, перший віцепремʼєр.

- Онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Prozorro.Продажі допомогли заробити до бюджетів різних рівнів понад 14 млрд грн – пресслужба Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- У Метрополітен-опері у Нью-Йорку для українських дітей влаштували в суботу святковий захід «Україна і світова музична спадщина: минуле та майбутнє» – Укрінформ.

- Польське радіо для України, яке почало роботу після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у березні 2022 року, з 1 січня 2024 року призупиняє мовлення – Українська служба Польського радіо.

***

- Рада ЄС погодила «часткове» прийняття Румунії та Болгарії до Шенгенської зони – «Європейська правда».

- Північна Корея пообіцяла запустити три нові супутники-шпигуни, створити військові безпілотники і збільшити свій ядерний арсенал у 2024 році, оскільки лідер країни Кім Чен Ин заявив, що політика США робить війну неминучою – Reuters.

- У грудні 2023 року виробнича активність в Китаї падає третій місяць поспіль, країна розробляє новий план економічного відновлення у 2024 році – Reuters.

Війна в Ізраїлі

  • Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що військова кампанія проти ХАМАС триватиме ще багато місяців – Times of Israel.

  • Ізраїльський уряд у неділю, 31 грудня, схвалив призначення Ісраеля Каца на посаду міністра закордонних справ – Reuters.

ВОРОГ

- Російська влада заявила, що кількість мирних жителів, які загинули в Бєлгороді внаслідок атаки Збройних сил України 30 грудня, зросла до 24 осіб, а пошкоджених будівель зафіксовано понад сорок – росЗМІ.

- Путін значно скоротив своє новорічне звернення до росіян і був у кадрі без людей у військовій формі – росЗМІ.

- Прозахідний розвиток та збереження виходу України до Чорного моря оцінюється російським керівництвом як загроза, що в майбутньому може призвести до проблем. У Росії вважають критичним для себе перехід російськомовних громадян України на українську мову – ГУР Міноборони. Росіяни вважають, що довга війна в Україні при нинішній конфігурації глобальних сил може призвести до дестабілізації всередині самої РФ, тож у 2024 році держава-агресор посилить репресивну внутрішню політику.

- Росія продовжує інформаційну кампанію, спрямовану на дестабілізацію Молдови, позиціонуючи себе як захисницю російськомовних, які нібито перебувають під загрозою – ISW.

- Росія останнім часом посилила спроби впливу на політичне середовище та суспільство Франції з метою посіяти розбрат у цій країні в питанні підтримки України – The Washington Post.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-