Пам’яті поліцейського Сергія Філоненка

Пам’яті поліцейського Сергія Філоненка

Хвилина мовчання
Укрінформ
Капітан захищав рідну Золочівську громаду на Харківщині разом із бійцями 93-ї ОМБр “Холодний Яр”

7 березня 2022 року, коли за Харків ще точилися бої, колона російських військ рухалася до адмінцентру прикордонної Золочівської громади. Зупинили її бійці 93-ї бригади “Холодний Яр” разом із поліцейськими поблизу населеного пункту Карасівка.

У тому бою загинули семеро військовослужбовців. Капітан поліції Сергій Філоненко, рятуючи пораненого, й сам отримав тяжкі поранення.

«Із застосуванням протитанкового ракетного комплексу Javelin силовики знищили три танки загарбників. Під час бою військовослужбовець ЗСУ отримав поранення. Сергій Філоненко відразу ж кинувся до пораненого, щоб забрати його з поля бою, і також отримав осколкове поранення», - зазначили у МВС.

Майже півтора роки Сергій боровся за життя, переніс понад 30 операцій на нозі, зрештою внутрішні органи, також уражені вибуховою хвилею, не витримали… В ніч на 25 серпня 2023 року серце чоловіка зупинилося.

Про героїчний бій, що, ймовірно, завадив окупації Золочева, та капітана Філоненка Укрінформу розповів його колега та друг, очільник Золочівського відділення Богодухівського районного відділу Національної поліції України Сергій Мірошник.

“Ми були знайомі більше восьми років. Він уже не був у моєму підпорядкуванні – служив у сусідньому Дергачівському відділенні, та ми продовжували товаришувати. Коли почалася повномасштабна війна, Сергій був удома в Золочеві, тож, згідно наказу керівництва, одразу прикомандирувався на нас. Поліція з першого дня допомагала 93-ї бригаді, бо ми як місцеві розуміли, де краще поставити блокпости, влаштувати вогневі, спостережні точки. В нашу громаду зайшла одна рота, орієнтовно, 150 бійців. А кордон із РФ у нас довгий. На всю ділянку сил не вистачало”, – згадує пан Сергій.

7 березня 2022 року з боку вже окупованої Козачої Лопані (Дергачівська громада Харківського район - ред.) в бік селища Золочів рухалася російська колона. Її помітили військовослужбовці з одного зі спостережних пунктів у посадці й попередили побратимів.

“Було з десять одиниць різної техніки – танки, МТЛБ, “Солнцепьок”. У наших хлопців були “Джавеліни” та “Корсари”, вони почали підбивати цю техніку. Після влучать окупанти, які вціліли, полізли в посадку. В наш спостережній пункт також “прилетіло”, військові були поранені, кацапи пішли їх добивати. Бійці 93-ї та ми з Сергієм спішили на допомогу. Відбивалися. Рятували хлопців. І Сергій отримав поранення”, – продовжує розповідь пан Сергій.

На початку 2023 року капітану поліції вручили державну нагороду – медаль «Захиснику Вітчизни». Буквально день Сергій не дожив до відкриття пам’ятного знаку на місці бою з окупантами, що мали перевагу в чисельності й озброєнні. На плиті викарбувані імена “холодноярівців” і два герба – бригади та поліції.

“Сергій був щирою людиною, чесною. Про таких кажуть, що з ними не страшно і в бій іти. Та ми і пішли в бій, бо я був упевнений у ньому, а він – у мені. Дуже його зараз не вистачає”, – каже Сергій Мірошник.

Додає: під час виснажливого лікування його тезка ніколи не втрачав оптимізму.

“Він був сильний духом. Вірив, що все буде добре”, – зазначає поліцейський.

Триматися допомагала любов і турбота коханої дружини Тетяни, маленьких сина і донечки, батьків, а ще – підтримка колег і земляків. Звістка про смерть Сергія Філоненка у серпні приголомшила всю Золочівську громаду.

Дружина Тетяна створила петицію на сайті Президента України з проханням присвоїти капітану поліції Сергію Філоненку звання Герой України (посмертно). Наразі петиція набрала понад 23 тисячі голосів.

Спочивай, Герою! Дякуємо за службу та відвагу. Ми в неоплатному боргу перед тобою.

Фото: Фейсбук-сторінка Тетяна Філоненко, Фейсбук-сторінка Вячеслав Марков, Нацполіція, міжрайонна газета "Зоря" та з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-