В Офісі прокурора МКС підтвердили отримання інформації від колишнього офіцера ГРУ

В Офісі прокурора МКС підтвердили отримання інформації від колишнього офіцера ГРУ

Ексклюзив
Укрінформ
В Офісі прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) підтвердили, що отримали інформацію про воєнні злочини РФ в Україні від колишнього офіцера військової розвідки (ГРУ) міноборони РФ Ігоря Салікова.

Про це кореспондентові Укрінформу в Гаазі повідомив Офіс прокурора МКС.

“Згідно зі Статтею 15 Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), будь-яка особа може надсилати інформацію чи повідомлення про ймовірні злочини Прокурору МКС, який зобов’язаний захищати конфіденційність отриманої інформації. Тому ми зазвичай не коментуємо такі повідомлення. У цьому випадку можемо підтвердити, що ми отримали повідомлення, оскільки відправник оприлюднив цей факт”, - повідомили Укрінформу в Офісі прокурора МКС.

Також зазначили, що відповідно до конфіденційності своєї діяльності Офіс не може надати жодної додаткової інформації щодо поточних розслідувань.

“Зокрема, Офіс не може підтвердити чи спростувати, чи залучають особу як потенційного свідка чи в будь-якій іншій якості”, - повідомили Укрінформу.

Як повідомляв Укрінформ, колишній офіцер ГРУ втік до Нідерландів, щоб свідчити у Міжнародному кримінальному суді.

Офіцер ГРУ, який займав відповідальні посади, прилетів у нідерландський аеропорт Схіпгол (Амстердам), щоб надалі запросити політичний притулок і дати свідчення про російські воєнні злочини проти України в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Читайте також: Ексофіцер ГРУ, готовий свідчити у Гаазі, пів року контактує з Офісом генпрокурора

Ексофіцер військової розвідки (ГРУ) міноборони РФ Ігор Саліков прилетів до Нідерландів рейсом KL 598 з Кейптауна (ПАР).

Раніше він був начальником 4 відділу спеціальних операцій так званої Генпрокуратури ДНР. Таким чином, Саліков брав участь у бойових діях і спецопераціях РФ на сході України в 2014-2015 рр. У 2017 році Саліков працював старшим інструктором "ПВК Вагнер" у Сирії. У лютому 2022 року він командував одним із підрозділів "ПВК Редут" міноборони РФ під час повномасштабного вторгнення в Україну.

10 грудня 2023 року Саліков написав явку з повинною на ім'я прокурора МКС Каріма Хана та голови МКС Петра Хофманського.

Фото: icc-cpi.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-