Українські експерти встановили іранську компанію, яка виробляє «Шахеди»

Українські експерти встановили іранську компанію, яка виробляє «Шахеди»

Укрінформ
Ударні безпілотники типу “Shahed-131\136”, якими Росія атакує Україну з вересня 2022 року, виробляє іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Офісі генпрокурора з посиланням на експертизи у відповідь на запит Суспільного.

“Отримано висновки експертних досліджень, згідно з якими БПЛА з маркуванням "Герань-2" ідентифіковано як БПЛА камікадзе типу "Shahed-136". Інший вилучений зразок під назвою "Герань-1" ідентифіковано як ударний БПЛА камікадзе "Shahed-131". Розробником та виробником вказаних БПЛА є компанія Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) Ісламської Республіки Іран.” - йдеться в листі-відповіді.

Водночас у листі немає висновків щодо ударних безпілотників інших типів, імовірно, “Mohajer-6”, “Італмас” тощо.

“Після проведення експертиз можна буде отримати відомості про застосування нових типів безпілотників, у тому числі "Італмас", чи інших. Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває”, – поінформували в Офісі генпрокурора.

Читайте також: Російські удари по Україні в листопаді: Як змінилася тактика і чого очікувати в грудні

Як зазначається, це перші дані правоохоронних органів, що можуть свідчити про причетність Ірану до виробництва БпЛА. У січні цього року в департаменті протидії злочинів в умовах збройного конфлікту ОГП Суспільному повідомляли, що не можуть визначити країну-походження безпілотників, шляхи постачання, місце виготовлення та інші подробиці, однак намагатимуться це встановити.

На запитання щодо закордонних компонентів, які виявляють у дронах, прокуратура вказала, що надіслала відповідні запити до низки країн. “До 9 країн світу направлено запити про міжнародну правову допомогу з метою встановлення шляхів постачання комплектуючих деталей БПЛА подвійного призначення до Ісламської республіки Іран та Російської Федерації”, - пояснили в ОГП.

Читайте також: На знищення «Шахедів» переважно націлені мобільні вогневі групи - Ігнат

Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) – державна авіабудівна компанія, яка належить до Організації авіапромисловості Ірану та підпорядковується міністерству оборони цієї країни, уточнює Суспільне. Вона виготовляє або обслуговує військові й пасажирські гелікоптери, літаки та безпілотники.

Як повідомляв Укрінформ, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат висловив припущення, що для ударів по Україні російські війська, ймовірно, активніше застосовуватимуть дрони, ніж ракети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-