Кислиця на Радбезі ООН розповів про нові воєнні злочини росіян і страти полонених

Кислиця на Радбезі ООН розповів про нові воєнні злочини росіян і страти полонених

Укрінформ
Щоденний ракетний тероризм, від якого потерпає Україна, є важливим елементом геноцидної політики Російської Федерації.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН, передає кореспондент Укрінформу.

За словами дипломата, від початку повномасштабного вторгнення РФ задокументовано понад 114 тис. випадків порушення законів та звичаїв війни на українській території.

Він розповів учасникам засідання, що 2 грудня в Мережі з'явилося відео, як російські війська вбивають двох українських військовослужбовців, коли ті здавались у полон.

«Це не перша страта українських військовополонених, і ми вже привертали увагу Ради Безпеки до інших кричущих злочинів, у тому числі вбивств українських солдатів у полоні після жорстоких і нелюдських тортур», – наголосив Кислиця.

У цьому зв'язку він нагадав про теракт в Оленівці, де у липні 2022 року загинуло понад пів сотні українських військовополонених.

«Залишається дедалі менше сумнівів у тому, що кінцевою метою (Росії) є ліквідація Української держави й української нації. Щоденний ракетний та безпілотниковий тероризм, від якого страждає вся країна, є важливим елементом цієї навмисної політики геноциду», – наголосив постпред.

За його словами, починаючи з 25 листопада Росія запустила по Україні 262 безпілотники і 21 ракету Х-59 і С-300.

«Наші сили ППО провели неймовірну роботу, збивши 81% цих цілей у повітрі, зокрема 225 БпЛА і 5 ракет. Однак ракети та безпілотники, що не були збиті, принесли смерть і руйнування українцям, їхнім домівкам та цивільній інфраструктурі», – сказав Кислиця.

Читайте також: Війну проти України веде не лише Путін, а мільйони росіян - Кислиця про публікацію в NYT

За 11 місяців цього року, розповів він, зареєстровано 59 тис. обстрілів житлових районів у 24 областях України. Більшість атак відбулася по Запорізькій, Херсонській, Донецькій, Харківській, Сумській та Чернігівській областях, унаслідок чого загинуло 2 тисячі чоловік, 11 тисяч зазнали поранень.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Рада Безпеки ООН розглянула гуманітарну ситуацію в Україні, пов’язану з російськими обстрілами цивільних об’єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-