Російська пропаганда поширила фейк про загибель нібито мобілізованого до ЗСУ підлітка

Російська пропаганда поширила фейк про загибель нібито мобілізованого до ЗСУ підлітка

Укрінформ
Російські ЗМІ поширили фейк про загибель на фронті начебто першого мобілізованого до 103 бригади ТрО 17-річного сироти Володимира Сачали з Львівщини. Насправді захисник мав 26 років, він не був сиротою і служив у 24 бригаді.

Це кореспондентові Укрінформу підтвердив начальник Служби у справах дітей Львівської ОВА Володимир Лис.

«В Єдиній інформаційно-аналітичній системі “Діти”, яка веде облік по всій Україні, сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, із прізвищем Сачала немає взагалі. База працює з 2006 року і навіть, якби він 26-річним сиротою, то дані б збереглися. Росіяни пишуть, що він «вихованець дитбудинку», посилаючись на якогось директора Чикеля - я за всі свої роки роботи в службі про такого директора не чув», - сказав Лис.

Як з’ясував Укрінформ, Володимир Романович Сачало народився у селі Оселя Яворівського району 13 серпня 1997 року. Неповну середню освіту здобув у Оселівському ЗЗСО І-ІІ ст , далі вступив до Художнього училища ім. Й.Станька, що в смт Івано-Франкове.

«Володимир навчався професії «столяр-верстатник деревообробних верстатів» під керівництвом майстра Володимира Мурина. Запам'ятався нам спокійним, врівноваженим, ретельним учнем», - зазначають в училищі.

За інформацією, поширеною у російських ЗМІ, Сачалу мобілізували менше тижня тому до 103-ї бригади тероборони після кількох місяців базової військової підготовки у таборі «Гаймадатська січ». Проте в Україні такого не існує, а є навчально-виховний центр «Гайдамацька Січ».

За інформацією Яворівської міської ради, після закінчення училища у 2017 році хлопець пішов служити в армію, а після звільнення повернувся до цивільного життя. Працював столяром у Івано-Франковому, їздив на заробітки, щоб допомагати родині.

«У січні 2023 року Володимир знову одягнув військовий піксель. Попри молодий вік, хлопець був відважним і готовим давати відсіч ворогу. Служив у складі легендарної 24 бригади. Під час служби зустрів свою майбутню дружину і створив з нею сімʼю», - зазначають у міськраді.

Читайте також: Росія цинічно використовує тему полонених для ІПСО проти українського суспільства - Лубінець

28 листопада внаслідок мінометного обстрілу в районі населеного пункту Дружба Сачала дістав поранення, несумісні із життям. Похоронили захисника в рідному селі 4 грудня.

Як повідомляв Укрінформ, на думку експертів російська пропаганда змінила тактику ведення інформаційної війни, перейшовши від поширення відверто абсурдних фейків до використання чутливих для суспільства тем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-