Битва за Україну. День шістсот сорок дев’ятий

Битва за Україну. День шістсот сорок дев’ятий

Укрінформ
Україна від партнерів отримала дефіцитні ракети для ППО і збільшила випуск САУ «Богдана»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Міністр оборони України Рустем Умєров сьогодні у Брюсселі

  • обговорив з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом ситуацію, що складається в Україні, на полі бою. Глава альянсу підтвердив непохитну рішучість союзників у підтримці України – сайт НАТО.

  • обговорив з міністром оборони Бельгії Людивін Дедондер плани посилення українсько-бельгійського оборонно-промислового співробітництва – Фейсбук міністра оборони.

- Постійні представники 27 держав-членів Європейського Союзу в Брюсселі у вівторок, 5 грудня, почнуть обговорення рішення саміту ЄС в частині, яка стосується відкриття переговорів із Україною та іншими кандидатами – Reuters.

- В Адміністрації Джо Байдена попередили лідерів Конгресу США, що виділені кошти для допомоги Україні закінчаться до кінця цього року – Financial Times.

- Розбіжності в Євросоюзі щодо бюджету ставлять під загрозу надання Україні 50 мільярдів євро відповідно до чотирирічної програми допомоги, рішення щодо якої мають ухвалити на саміті 14-15 грудня – Financial Time.

ЦИТАТИ ДНЯ

Генерал-лейтенант Юрген-Йоахім фон Зандрарт, командувач багатонаціональним Північно-східним корпусом НАТО: «Наразі Росія значною мірою віддана своїй незаконній війні проти України, але вона вже почала і надалі продовжуватиме відновлювати свій потенціал окремо від війни в Україні, і це створює підвищену загрозу для регіону Балтійського моря».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У ЗСУ підтвердили успішний удар по нафтово-мастильним складам, які знаходяться в тимчасово окупованому Луганську  – Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

- Протягом минулої доби російські окупанти наступали на всіх напрямках фронту: від Куп'янського до Запорізького напрямку. На фронті відбулося 68 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ.

- ЗСУ ліквідували штурмові групи окупантів під Авдіївським коксохімом – 67 окрема механізована бригада ЗСУ. Кожна нова хвиля загарбників йде штурмувати позиції ЗСУ по тілах «товаришів», які загинули раніше. Масштабні втрати підтверджують і самі окупанти, публікуючи в соцмережах відео зі своїх телефонів.

- На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 16 атак ворога в районах Богданівки, Іванівського, Андріївки та Кліщіївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах – Оперативне командування «Південь».

- Від початку повномасштабного вторгнення росіяни втратили більше 300 тис. військових, проте навіть офіційні особи РФ не знають точну кількість загиблих – Міноборони Британії.

- У Росії підтвердили смерть генерала, заступника командувача 14 армійського корпусу Північного флоту Володимира Завадського під Кринками в Україні – ЗМІ.

- Склад боєприпасів і броньовану техніку ліквідували фахівці Служби безпеки України неподалік Сватового на Луганщині – 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

- У результаті бойової роботи сили ППО знищили 18 із 23 ударних БпЛА типу «Shahed» та одну керовану авіаційну ракету Х-59 – Повітряні сили ЗСУ.

- Військовим передано ще 5000 дронів, на які був оголошений спільний збір United24, «Повернись живим» та monobank – Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр.

Україна веде розробку «довгих» ракет типу «Нептун», а також модернізацію ЗРК С-300 та «Бук» – Іван Гаврилюк, заступник міністра оборони.

- В Україні вже налагоджено виробництво більшості моделей БпЛА. Більшість дронів, що закуповують для Сил оборони, вироблені в Україні – Олексадр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

***

- Обстріли Херсона

  • До восьми зросла кількість поранених внаслідок обстрілу Херсона 3 грудня – стало відомо, що під удар ворога потрапила ще одна людина.
  • У Новогродівській громаді на Донеччині оголошено триденну жалобу по загиблих внаслідок ракетного обстрілу в ніч із 29 на 30 листопада.
  • Ворог обстріляв дитсадок у Корабельному районі Херсона, поранена працівниця закладу, постраждали також троє чоловіків, які на момент ворожої атаки виконували ремонтні роботи на вулиці – Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів щоденну селекторну нараду, де заявив, що

  • Україна почала виготовляти шість самохідних артилерійських установок "Богдана" на місяць;
  • партнери передали дефіцитні ракети до наявних систем ППО, а також нові і сучасні ЗРК;
  • через зерновий коридор уже вдалося вивезти 7 млн тонн вантажів;
  • під Бахмутом та в Авдіївці Збройні Сили України стоять в обороні, активні бої тривають на півдні.

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів першу розмову з новопризначеним прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо – Фейсбук глави українського уряду. Очільник уряду Словаччини анонсував зустріч на початку 2024 року і допомогу в розмінуванні та енергетиці, але виключив постачання зброї Україні.

- Акціонерні товариства (АТ) з державною часткою 100% почали реалізацію своїх активів за новими правилами через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі – пресслужба Мінекономіки. Перші сім державних АТ, які оголосили електронні торги з продажу та оренди майна – Укрпошта, Національна суспільна телерадіокомпанія України, Укрзалізниця, Укрбуд, Украгролізинг, ВСМПО Титан Україна та Обʼєднана гірничо-хімічна компанія.

- В Україні запускають проєкт з пошуку вакансій у сфері відбудови – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Проєкт «Робота та відновлення» реалізується Мінвідновлення за участі Державного агентства відновлення, АТ «Укрпошта» та АТ «Укрзалізниця», за підтримки громадської спілки «Українська інфраструктурна асоціація», а також порталу robota.ua.

- Уряд затвердив план заходів до Дня спротиву окупації Криму на 2024 рік – МКІП.

- Начальником Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки призначили полковника Дениса Савчука – Еспресо.Захід.

- У Верховній Раді залишається 401 народний депутат. Народний депутат Дмитро Шпенов написав заяву про складання повноважень – Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради.

- В Україні виплати ВПО щомісяця отримують 2,6 млн людей – Ірина Верещук,  віцепремʼєр.

- В Україні розпочалося надання послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам на базі військових частин – Мінсоцполітики.                                                                    - В Україні через негоду та обстріли знеструмлені 565 населених пунктів – Міненерго.

- Попри складну ситуацію в енергосистемі НЕК «Укренерго» не прогнозує дефіциту 4 грудня – пресслужба компанії.

- На Закарпатті зимовий паводок: підтоплено понад 600 га, є переливи через дороги місцевого значення, там облаштований об'їзд та чергує поліція – Наталя Батир, речниця ДСНС у Закарпатській області.

- Експертна комісія Держкіно обрала трьох претендентів на отримання гранту Президента України у галузі кінематографії у 2024 році – сайт Держкіно.

- Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти оголосило конкурс на здобуття премії імені М. В. Лисенка у 2024 році – Держмистецтв.

***

- Справа про $35 тисяч хабаря: Вища рада правосуддя (ВРП) дала згоду на тримання під вартою чотирьох суддів Київського апеляційного суду – В’ячеслава Дзюбіна, Ігоря Паленика, Віктора Глиняного і Юрія Сливи – Укрінформ.

- Служба безпеки України затримала агента ФСБ. Саме за його координатами 31 грудня 2022 року агресор завдав ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка – СБУ.

- Служба безпеки запобігла продажу до Росії партії авіаційних комплектуючих, які були викрадені на одному із українських підприємств – СБУ. Йдеться про стартер-генератори та авіанасоси із запчастинами до винищувачів МіГ-29 на суму понад 10 млн грн.

- НАБУ завершило досудове розслідування у справі щодо чинного народного депутата Андрія Гунька та його спільника щодо одержання неправомірної вигоди у розмірі 85 тис. дол. за оренду землі – пресслужба НАБУ.

- Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) підтвердила вирок колишньому голові Державної авіаційної служби Денису Антонюку у вигляді трьох з половиною років позбавлення волі – САП.

***

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 4 грудня 2023 року) експортувала 13,402 млн т зернових та зернобобових – пресслужба Мінагрополітики.

- Україна у січні – вересні 2023 року експортувала до США 84 т замороженої малини, що у 6 разів більше, ніж за аналогічний період торік – EastFruit.

- Фонд державного майна України минулого тижня провів 11 аукціонів з приватизації, на яких залучив до державного бюджету 28,89 млн грн – пресслужба ФДМУ.

- За 11 місяців 2023 року компанії в сфері грального бізнесу сплатили до бюджету 9,6 млрд грн податків, що в 13 разів більше, ніж за минулий рік – Ярослав Железняк, перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Від початку роботи оголошеного ВМС ЗСУ у серпні 2023 року тимчасового морського коридору в Чорному морі з портів Великої Одеси станом на 4 грудня 200 суден експортували понад 7 млн тонн вантажів – Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр.

- Група Нафтогазу оголосила про інтеграцію до свого складу компанії «Тернопільгаз» – останнього з облгазів на заході України – пресслужба Нафтогазу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Найбільший німецький збройний концерн Rheinmetall отримав замовлення на постачання Україні артилерійських снарядів на суму близько 142 мільйони євро. Замовлення включає десятки тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів – заява компанії.

- ЗСУ отримали від Британії ракети Martlet, які допоможуть ефективніше боротися з атаками російських дронів – The Times.

- Швеція, Норвегія та Фінляндія оголосили про виділення 21,5 млн євро внесків до фонду Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (E5P), які будуть спрямовані на підтримку критично важливої муніципальної інфраструктури та екологічних інвестицій в Україні – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

- Словенія ухвалила рішення виділити Україні 1,5 млн євро на гуманітарне розмінування. Кошти будуть надані ще цього року на безповоротній основі – пресслужбу Мінекономіки України.

- Група ДТЕК і Vestas 4 грудня підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо завершення будівництва найбільшої у Східній Європі вітрової електростанції – проєкта, який підтримують Європейська комісія та уряди України і Данії. Встановлена потужність Тилігульської ВЕС становитиме 500 МВт, загальний обсяг інвестицій в проєкт перевищать 650 млн євро – пресслужба ДТЕК.

- Український телеком-оператор «Київстар» підписав Меморандум про співпрацю з Amazon Web Services (AWS), провідним світовим провайдером хмарних сервісів – пресслужбі Київстару.

- Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков впевнений, що більшість у парламенті відхилить вето, накладене президентом країни Руменом Радєвим на Угоду про постачання Україні 100 одиниць бронетехніки – Novinite.

- Майже 25 тисяч ветеранів отримали фінансову допомогу від Червоного Хреста. Програма стартувала у лютому цього року – Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

- Ситуація на кордоні  України з Польщею, Словаччиною і Угорщиною

  • У пункті пропуску «Угринів-Долгобичув» на українсько-польському кордоні на виїзд з України розпочато оформлення порожніх великовагових вантажівок – Держприкордонслужба.

  • Станом на ранок 4 грудня у чергах на перетин кордону з Польщі в Україну очікують 2500 вантажівок. Блокування триває – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

  • Перед пунктами пропуску на кордоні в межах Закарпатської області фіксується зменшення черг вантажівок на КПП «Тиса» (кордон з Угорщиною – ред.) та КПП «Ужгород» (кордон зі Словаччиною – ред.) З боку Угорщини на в'їзд в Україну очікують 780 вантажівок, з боку Словаччини – 700 – Вікторія Сенгетовська, речниця Закарпатської митниці.

  • Станом сьогодні на ранок на словацькому кордоні через блокування у чергах перебувало 650 вантажівок. В Україну пускають чотири вантажівки на годину. Конкретної дати припинення блокування кордону немає – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

  • Польща налаштована вимагати від Європейського Союзу відновити систему видачі дозволів для українських далекобійників – Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр, уряд якого може піти у відставку вже за тиждень.

***

- Черговий, 24-й, саміт лідерів Європейського Союзу та Китаю відбудеться у Пекіні в четвер, 7 грудня – Ван Веньбінь, МЗС КНР.

- Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що за останній рік політична взаємодовіра між Китаєм і Білоруссю значно зміцнилася й Пекін готовий і надалі посилювати стратегічну координацію з Мінськом – МЗС КНР.

- Хакери, пов’язані з РФ і Китаєм, зламали найнебезпечніший ядерний об’єкт Британії – атомний комплекс Селлафілд, де розташоване найбільше у світі сховище радіоактивного плутонію – The Guardian.

- Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наполягає, що саміт ЄС в середині грудня не повинен навіть розглядати питання початку переговорів з Україною про вступ до Європейського Союзу – Twitter (Х) Орбана.

- Вартість найпопулярнішої криптовалюти у світі Bitcoin перевищила $40 тисяч, що є найвищим показником за останні 19 місяців – CNBC. Ціни на золото другий день поспіль встановили новий рекорд на рівні у понад 2 100 доларів США за унцію.

- Війна в Ізраїлі

  • Палестинські терористи, починаючи із 7 жовтня, випустили в бік ізраїльської території 11 500 ракет – МЗС Ізраїлю.

  • Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір’яна Сполярич-Еґґер прибула в понеділок до Гази для проведення переговорів про надання представникам МКЧХ доступу до заручників – соцмережа Х президента.

  • Туреччина евакуювала 142 своїх громадян з Гази – ІНА.

  • Американські дослідники помітили незвичний сплеск коротких позицій на акції ізраїльських компаній перед нападом бойовиків ХАМАС, що стався 7 жовтня. Це може свідчити, що хтось міг знати про атаку і заробити на ній – Reuters.

ВОРОГ

- Указ Путіна від 1 грудня, ймовірно, є офіційним визнанням поточної чисельності російських військових, а не наказом негайно збільшити російську армію – Інститут вивчення війни (ISW).

- Росія планувала перешкодити вступу Фінляндії та Швеції до НАТО, зокрема організовуючи демонстрації та інші заходи в цих країнах – Yle.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Фото: nta.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-