Проєкт «Хочу жить»: у полон здалися понад 250 російських військових

Проєкт «Хочу жить»: у полон здалися понад 250 російських військових

Укрінформ
Понад 250 російських військовослужбовців скористалися можливістю зберегти своє життя і відмовилися воювати проти України.

Про це заявив спікер проєкту «Хочу жить» Віталій Матвієнко в інтерв'ю Українському Радіо.

«Понад 250 росіян уже скористалися можливістю зберегти своє життя», - сказав Матвієнко.

Він нагадав, що серед передбачених проєктом можливостей є так звана «попередня здача», коли військовослужбовець, ще перебуваючи на території Росії, заявляє, що не бажає брати участі у війні проти України і хоче здатися в полон.

«На початку проєкту до нас в основному зверталися родичі потенційних військовополонених, або потенційних мобілізованих. З відома останніх, бо самі вони боялися. Думали, що це проєкт ФСБ, яка таким чином намагається виявити в себе «неблагонадійних». Але після того, як вони поспілкувалися з нашими операторами, і впевнилися, що це проєкт - український і почули гарантії, які вони отримують при здачі в полон, то їхній інтерес до проєкту був набагато більший. Ця інформація вже йшла як сарафанне радіо між росіянами. І з часом відсоток звернень російських військовослужбовців переважив відсоток звернень їхніх родичів», - зазначив Матвієнко.

Він також додав, що «Роскомнадзор» за рік понад 260 разів за рік намагався заблокувати проєкт «Хочу жить».

Читайте також: Ефективність праці російських полонених вища, ніж у звичайних ув’язнених - Малюська

«Якщо говорити про наш офіційний сайт, то «Роскомнадзор» за минулий рік понад 260 разів блокував наші сайти. Але наші спеціалісти працюють нон-стоп і створюють сайти-дзеркала, де все одно інформація є. І той, хто бажає здатися в полон, може зайти на сайт і ознайомитися з усім алгоритмом здачі в полон, а також перевагами тих, хто здається сам, а не потрапляє в полон безпосередньо під час бою», - сказав Матвієнко.

«Хочу жить» – державний проєкт України, націлений на військових РФ, котрі хочуть добровільно здатися в полон. Такі військовослужбовці можуть зайти на сайт «Хочу жить» і ознайомитися з перевагами тих, хто здається сам, а не потрапляє в полон безпосередньо під час бою. Але всі, хто здається сам, оформлюються як взяті під час бою. Це є гарантією їхньої безпеки після повернення в Росію.

Проєкт «Хочу жить» діє і для громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-