У Латвії поховали добровольця, який воював за Україну і загинув під Лиманом

У Латвії поховали добровольця, який воював за Україну і загинув під Лиманом

Укрінформ
Колишній військовослужбовець Національних збройних сил Латвії, доброволець Віталійс Смирновс, який загинув 1 жовтня, захищаючи Україну, був похований 7 листопада на своїй батьківщині, в містечку Лівани.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на латвійського мовника LSM.

Смирновсу було 28 років. В Україні він воював, а також за необхідністю займався волонтерською діяльністю, дістаючи необхідні для української армії речі. З героєм попрощалися рідні, близькі, товариші по службі.

«Яскраво пам'ятаю, що ми розпочали службу разом у 2015 році і разом вирушили до Штабного батальйону, до роти почесної варти. Першу годину я разом із ним почесно провів біля Пам'ятника свободи (головний пам’ятник Латвії, - ред.)», - згадує Едгар Ціруліс.

Старший експерт з міжнародних військово-релігійних питань НЗС Елмарс Плявіньш розповів, що в Україні Смирновс уже зазнавав поранення. Вилікувався вдома і знов поїхав назад. За словами Плявіньша, їдучі в Україну, Віталійс сказав мамі та близьким, що якщо він не воюватиме, то воювати доведеться їм.

Подібні думки узагальнює колишній командир героя, командувач 35-го піхотного батальйону Земессардзе (добровольча національна гвардія) Яніс Свілпе. «Я хотів би закликати всіх жителів Латвії не слабшати у своїй підтримці України, оскільки Україна справді веде нашу боротьбу. І, якщо ми не хочемо, щоб у нас було більше могильних горбків, не дай Боже, війна тут, будь ласка, не послаблюватимемо підтримку України і продовжимо цю роботу», - закликав Свілпе.

Віталійса поховали у Вілани поруч з могилою його діда, який був латиським партизаном і загинув, борючись проти радянських окупантів.

На латвійському TV3 мати загиблого розповіла, що 26 лютого 2022 року син був нагороджений медаллю «За хоробрість в бою». За її словами Віталійс загинув у ніч проти 1 жовтня в районі міста Лиман. В дім, де ночували він і ще двоє добровольців, американець та естонець, влучив російський дрон.

Як повідомлялося, про загибель латиського добровольця від дрону в околицях Лиману стало відомо 3 жовтня, проте ім’я не називали. Тоді ж висловлювалося припущення, що разом із ним загинув естонський доброволець Танель Кріггуль, який також воював в Україні у складі інтернаціонального легіону.

Фото: Odita Krenberga/Latvijas Televīzija

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-