У МОЗ роз'яснили алгоритм оскарження рішення ВЛК

У МОЗ роз'яснили алгоритм оскарження рішення ВЛК

Укрінформ
Військовослужбовець може оскаржити рішення ВЛК, якщо висновок комісії не відображає його реального стану здоров’я.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

«Якщо військовослужбовець вважає, що рішення комісії не відображає його реального стану здоров’я, він може оскаржити висновки ВЛК. Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд. Зазвичай позитивний результат можна отримати вже на етапі перегляду у досудовому порядку, тож краще почати з нього», - зазначили у відомстві.

Щоб оскаржити рішення ВЛК в досудовому порядку, потрібно написати заяву/скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК; долучити до заяви/скарги усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).

Читайте також: Електронна черга на ВЛК вже доступна у всіх військових поліклініках

Заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК необхідно або принести до вищої ВЛК, або надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідної ВЛК.

Військово-лікарська комісія за результатом розгляду переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім позивачу надають новий висновок про стан здоров’я, який і буде братися до уваги.

У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК), додали у МОЗ.

Якщо оскарження в досудовому порядку не принесло позитивного результату, позивач може звернутися до суду. Скасувати рішення ВЛК за медичними показниками суд не має компетенції, але він може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії та на цій підставі скасувати рішення ВЛК. Також він може зобов’язати провести повторний медичний огляд та дообстеження військовослужбовця у випадку відмови відповідної ВЛК їх проводити.

Читайте також: Медогляди щодо придатності до військової служби мають проводитися не довше чотирьох днів - МОЗ

Як повідомляв Укрінформ, 3 листопада член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник Президента у ВР Федір Веніславський повідомив, що ВР найближчим часом може ухвалити комплекс документів щодо реформування військово-лікарських комісій.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-