Румунія продовжить допомагати Україні – прем’єр Чолаку

Румунія продовжить допомагати Україні – прем’єр Чолаку

Укрінформ
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку вважає, що союзники України повинні твердо стояти на боці Києва, щоб запобігти перемозі президента РФ Володимира Путіна.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Чолаку заявив, що уряд Румунії продовжуватиме багатовекторну підтримку України навіть попри те, що європейські союзники демонструють ознаки втоми від війни, особливо з урахуванням того, що конфлікт між Ізраїлем та ХАМАСом перетягує увагу від російської агресії в Україні. На думку Чолаку, конфлікт на Близькому Сході, ймовірно, буде вирішено швидше, ніж війна по сусідству з Румунією.

«Румунія продовжить допомагати Україні, незважаючи на політичні витрати. Ці політичні витрати менш важливі, ніж прецедент, який створить перемога Росії», - сказав він.

Прем'єр вказав на сплеск підтримки правих і популістських сил по всій Європі, багато з яких критикували підтримку України з боку урядів і нарікали на розрив зв'язків з РФ.

«Чи можете ви уявити, скільки двійників Путіна ми отримаємо серед деяких популістських європейських політиків?» - запитав Чолаку.

Читайте також: Румунія виділить €50 мільйонів у межах програми ЄС щодо субсидування боргу України

За словами прем'єра Румунії, низка виборів наступного року, включаючи парламентські та президентські вибори в Румунії, а також вибори до Європейського парламенту, не змінять його зобов'язань щодо України.

Чолаку також підтвердив свою підтримку заявок на вступ до ЄС України та Молдови, але послався на труднощі в досягненні одностайності серед лідерів ЄС з цього питання, враховуючи проросійські погляди прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.

Читайте також: Президент про підсумки візиту до Румунії: Посилення ППО - плюс, снаряди - плюс

«Не забуваймо, що наступного року відбудуться вибори до Європейського парламенту, і якщо ми побачимо більше екстремістських голосів в асамблеї - це створить більшу вразливість всередині ЄС», - сказав Чолаку.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Румунії виділить до 50 мільйонів євро на субсидування відсотків для погашення кредиту ЄС для України у розмірі 18 мільярдів євро, схваленому у грудні 2022 року.

Фото: PSD Romania

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-