ВМС: Зміїний та «Вишки Бойка» - під вогневим контролем України, це «сіра зона»

ВМС: Зміїний та «Вишки Бойка» - під вогневим контролем України, це «сіра зона»

Ексклюзив
Укрінформ
Острів Зміїний та «Вишки Бойка» перебувають під вогневим контролем Сил оборони України, але ця зона залишається «сірою» через присутність російської військової авіації в цьому секторі, яку ворог використовує для розвідки та вогневого ураження.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук.

«Усі ці об’єкти знаходяться в нашій акваторії, яку ми контролюємо у вогневий спосіб. Тобто 25 тис. кв. км більше року тому ми звільнили від присутності російських кораблів, і відповідно – й «вишки Бойка» так звані, й острів Зміїний знаходяться в цій акваторії. Підійти на цю відстань росіяни не можуть, бо ми їх знищимо, а це приблизно на відстані 100 морських миль. Водночас ця зона залишається «сірою» через присутність російської військової авіації в цьому секторі, яку вони використовують для ведення розвідки та нанесення вогневого ураження. Відповідно, є така проблема, це не секрет, тут ми покладаємося на наших колег із Повітряних сил і на наших іноземних партнерів у надії отримати новітні зразки льотно-авіаційної техніки, такі як F-16, для того, щоб перекрити це питання – і тоді можна буде говорити про повний контроль цієї акваторії», - наголосив Плетенчук.

Читайте також: Спецоперація з повернення «вишок Бойка» зайняла два тижні - ГУР

Речник зазначив, що росіяни продовжують завдавати вогневе ураження по острову Зміїний.

«Яка військова доцільність цього – зрозуміти важко, у них там своя логіка, можливо – щоб залякувати представників цивільного судноплавства, може, для того, щоб не дати нам закріпитись. Може, вони вишукують якісь системи, сподіваючись, що вони там є, і б’ють по них. Але, звісно, острів Зміїний перебуває під українським контролем», - запевнив речник.

Водночас Плетенчук зауважив, що в районі острова Зміїний та «Вишок Бойка» і далі залишається мінна небезпека, небезпека ракетних обстрілів та застосування дронів-камікадзе.

Читайте також: У ВМС назвали законні цілі України в окупованому Криму

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що ударами по Зміїному росіяни намагаються тиснути на судновласників, адже навколо острова Зміїний зосереджені транспортні шляхи, які рекомендовані для використання цивільного судноплавства.

Фото: острів Зміїний, ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-