РПЦ створює «православні ПВК» для війни в Україні - СБУ

РПЦ створює «православні ПВК» для війни в Україні - СБУ

Укрінформ
Служба безпеки України викрила керівництво російської православної церкви на створенні власних приватних військових компаній на території РФ, які займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Задокументовано, що одна з таких приватних військових компаній під назвою «Андріївський хрест» діє на базі Кронштадтського Морського собору у Санкт-Петербурзі.

У стінах релігійної установи її представники вербують прихожан для подальшого включення до складу військових угруповань РФ, які задіяні на передовій.

Читайте також: Понад 80% громадян України хочуть заборонити УПЦ МП - Княжицький

Під час відбору потенційних «кандидатів» перевагу надають чоловікам, які вже проходили службу у лавах військових підрозділів країни-агресора і мають бойовий «досвід».

Після зарахування найманців до лав ПВК московської церкви, вони проходять курс військово-тактичної та вогневої підготовки під керівництвом інструкторів з російських спецслужб.

Для маскування бойових тренувань їхні організатори проводять підготовку «рекрутів» виключно у стінах собору, а також на спеціальних полігонах РФ.

Встановлено, що фінансування таких ПВК здійснюють представники фінансово-промислових груп країни-агресора, наближених до очільника Кремля. Гроші надходять на рахунки РПЦ у вигляді благодійних внесків та пожертв на «будівництво» храмів.

На підставі задокументованих фактів, СБУ проводить комплексні заходи для встановлення всіх обставин викритих злочинів та притягнення винних до відповідальності.

В СБУ нагадали, що з початку повномасштабної агресії РФ за матеріалами Служби безпеки України розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви.

Серед викритих злочинів – 20 фактів державної зради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору.

Крім того, правоохоронці розслідують 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії.

У результаті оперативних та слідчих дій 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомили про підозру, а ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Читайте також: Папа Римський заявив, що хоче зустрітися з патріархом рпц кирилом

Як повідомляв Укрінформ, 19 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов‘язаних з Російською православною церквою (РПЦ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-