Пам'яті музиканта, добровольця Максима Краснокутського, позивний «Студент»

Пам'яті музиканта, добровольця Максима Краснокутського, позивний «Студент»

Хвилина мовчання
Укрінформ
На честь юнака в Полтаві перейменували вулицю Цвіточну

Максим Краснокутський - студент, музикант родом із Полтави. У свої 18 років добровільно відправився боронити країну у перші ж дні повномасштабного вторгнення Росії. У військовій частині був наймолодшим, тож отримав позивний «Студент». Батьки багато років збирали йому на гарний інструмент — японський саксофон Yamaha. Хлопець так і не встиг на ньому до ладу повчитися - загинув 29 липня під Мар'їнкою на Донеччині.

Полтавець Максим Краснокутський жив музикою, паралельно гімназії закінчив музичну школу по класу саксофона. Встигав займатися також бальними танцями. Згодом вступив до Полтавського фахового коледжу мистецтва імені Миколи Лисенка. У 2021 році Максима покликали працювати до муніципального духового оркестру «Полтава».

«Максим закінчував курс навчання у Полтаві й влітку 2022 року планував поступати до Академії музики міста Дніпро. Хлопець якраз був на зимових канікулах, коли 24 лютого Росія вдалася до нового ще цинічнішого і жорстокішого витка цієї війни, яка розпочалася у лютому 2014 року. Юний полтавський музикант із перших днів повномасштабного вторгнення російських варварів записався добровольцем до Збройних Сил України», - написав у Фейсбуці представник Українського інституту національної пам'яті Олег Пустовгар.

Про те, що збирається йти у військкомат, Максим одному з перших повідомив своєму викладачеві Полтавського коледжу мистецтв Єлізару Пащенку.

«Він постійно слухав музику, я його жодного разу не бачив без навушників і саксофону. Він по 6 годин працював з інструментом, без врахування часу, коли грав у муніципальному оркестрі «Полтава». Максим там був наймолодшим артистом. Мав поступити до музичної консерваторії у Дніпрі. Ми навіть їздили у музичну академію до його майбутнього викладача», - згадує хлопця Єлізар Пащенко, повідомляє інтернет-видання «Полтавщина».

Максим був наполегливим у своєму рішенні боронити країну. Хотів долучитися до підрозділів територіальної оборони та допомагати хоча б по можливості: копати окопи, траншеї, носити вантажі тощо. Вже за декілька днів юнак був на військових навчаннях у Львівській області. Згодом потрапив до Чернігівщини, а влітку рідні дізналися, що Максим уже в Донецькій області, на передовій. Він говорив, що перебував за 500 метрів до лінії розмежування, де бачив, як росіяни махали нашим солдатам руками, а потім стріляли.

«Кожного дня ми дивилися, чи є Максим онлайн в месенджері. Якщо один раз на день подзвонить, то це було велике щастя. Я із ним спілкувалася 27 липня. Останнє повідомлення я відправила йому 28 числа, але він його уже не прочитав. 5 днів із ним не було зв’язку і ніхто нам нічого не говорив. Ми шукали його і до останнього сподівалися, що у нього просто немає технічної можливості подзвонити. Уже пізніше ми дізналися, що хлопців накрили «градами» й шансів вижити не було. Максим отримав смертельне осколкове поранення. 1 серпня нам подзвонили й сказали прийти у військкомат. Майор повідомив про те що, мобілізований солдат Максим Краснокутський під час виконання наказу загинув 29 липня в селі Мар’їнка Донецької області. Нам дали документи, де вказано, що тіло Максима знаходиться у морзі міста Дніпро. Він завжди мріяв поступити у Дніпро на навчання. Їздив туди на прослухування по саксофону. Йому Едуард Головашич і Єлізар Пащенко давали високу оцінку. Батьки багато років збирали йому на гарний інструмент — японський саксофон Yamaha. Він не встиг на ньому і повчитися», - розповіла тітка Максима Ліна Богородиста інтернет-виданню «Полтавщина».

Побратими Максима, які були з ним на передовій, вже згодом зі шпиталю телефонували його батькам і розповідали, що їм удалося вижити тільки тому, що Максим фактично прийняв той смертельний удар ворожої артилерії на себе.

Церемонія прощання з воїном відбулася 5 серпня 2022 року на площі перед Свято-Успенським собором у Полтаві.

Як повідомив у Фейсбуці Олег Пустовгар, на честь Максима Краснокутського у Полтаві перейменували вулицю Цвіточну. Також 1 жовтня 2023 року, в День захисників та захисниць України, в Міжнародний день музики, у Полтаві відкрили стінопис, присвячений загиблому юнаку. Зображення розмістили на будівлі Полтавської дитячої школи імені Бориса Гмирі, створив його художник Сергій Новосьолов. Назвали стінопис «Назавжди 18».

Фото: Фейсбук, АрміяІнформ,інтернет-видання "Полтавщина"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-