Росія може атакувати цивільні судна, які прямують через «гуманітарний коридор» - розвіддані Британії

Росія може атакувати цивільні судна, які прямують через «гуманітарний коридор» - розвіддані Британії

Укрінформ
Велика Британія з посиланням на розвіддані попередила, що Росія може використовувати морські міни для нападів на цивільні судна в Чорному морі.

Про це повідомляється на сайті британського уряду, передає Укрінформ.

«Розсекречена… інформація свідчить про те, що Росія може продовжувати атакувати цивільне судноплавство в Чорному морі, в тому числі шляхом встановлення морських мін на підходах до українських портів. Раніше Британія попередила, що російські військові спробували завдати ракетного удару по вантажному судну в Чорному морі», – йдеться у заяві.

За оцінками Британії, Росія намагається атакувати цивільні судна, які прямують через український «гуманітарний коридор», щоб перешкодити експорту українського зерна, що, своєю чергою, продовжить спроби Росії тиснути на українську економіку.

«Росія майже напевно хоче уникнути відкритого потоплення цивільних суден, натомість покладаючи на Україну відповідальність за будь-які напади на цивільні судна в Чорному морі», – вважають у Британії.

Читайте також: Як працює «коридор»: у ВМС розповіли про чотири судна, що вийшли з українських портів

Як зазначається, оприлюднюючи оцінку цих даних, Велика Британія прагне викрити тактику Росії та запобігти будь-яким подібним інцидентам.

У заяві наголошується, що Британія працює з Україною та іншими партнерами, щоб запровадити підвищення безпеки судноплавства, і використовує свої можливості спостереження та розвідки для моніторингу російської діяльності в Чорному морі.

«Світ спостерігає – і ми бачимо наскрізь цинічні спроби Росії звинуватити Україну у своїх нападах. Ми та наші союзники виступаємо разом проти Путіна та його спроб завдати шкоди Україні та, таким чином, зашкодити решті світу», – наголосив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні ВМС України оголосили про відкриття тимчасового маршруту, яким можуть скористатися цивільні судна, в першу чергу ті, що перебувають в портах Великої Одеси з 2022 року та не змогли вийти у море через військову агресію РФ.

Читайте також: Захист Чорного моря є стратегічним пріоритетом для НАТО – міноборони Болгарії

У результаті 16 серпня з Одеського порту вийшло перше таке судно - контейнеровоз Joseph Schulte (прапор Гонконг), після нього - ще чотири судна.

У вересні новим тимчасовим коридором до портів Великої Одеси зайшли два перших цивільних судна під завантаження. Згодом одне з цих суден (Resilient Africa) вже вийшло «гуманітарним коридором» в напрямку Босфору із 3 тис. пшениці. Друге судно (балкер Aroyat) з українською пшеницею для Єгипту вийшло до Туреччини.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-