Отримав «героя РФ» за вбивство жителів у Бучі: СБУ оголосила підозру російському командиру

Отримав «героя РФ» за вбивство жителів у Бучі: СБУ оголосила підозру російському командиру

Відео
Укрінформ
Служба безпеки України встановила особу ще одного російського військового, який причетний до масових катувань та вбивства мирних жителів під час тимчасового захоплення територій Київської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисником є лейтенант Нурсултан Муссагалеєв - командир розвідувального взводу 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії збройних сил РФ (м. Псков).

Після втечі загарбників із Київщини вище військово-політичне керівництво РФ нагородило Муссагалеєва зіркою «героя Росії» та медаллю «за бойові відзнаки».

Відео: Офіційний канал Служби безпеки України

Встановлено, що 24 лютого 2022 року він у складі загарбницьких угруповань Росії перетнув північний кордон України і прибув до Бучанського району для підготовки до наступу на Київ.

Під час перебування на території громади Муссагалеєв брав участь у так званих «зачистках», спрямованих на придушення руху опору та залякування жителів регіону.

У ході одного з таких каральних заходів командир російського розвідвзводу наказав своїм підлеглим викрасти 29-річного місцевого жителя, який проїжджав на автомобілі через ворожий блокпост.

За інформацією Офісу генпрокурора, російський командир виявив у телефоні чоловіка, якого затримали інші військовослужбовці, патріотичну гру, фото коктейлів молотова та матеріалів для споруд блокпостів.

«Беззбройний чоловік сказав окупантам, що він цивільний і не несе для них жодної загрози. Попри це його затримали, помістили у бронеавтомобіль і вивезли до лісопосадки», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Російському військовому оголосили підозру в розстрілі автівки з дітьми в Бучі

Потерпілого вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де тривалий час жорстоко катували, а потім за наказом Муссагалеєва розстріляли і покинули тіло на місці вбивства.

У результаті розслідування цього злочину Служба безпеки отримала свідчення російського полоненого, який на початку повномасштабного вторгнення РФ перебував у складі підрозділу фігуранта. Військовополонений підтвердив факт катувань і розстрілу жителя Бучанського району.

Також встановлено особи ще двох підлеглих Муссагалеєва, які розстріляли потерпілого. Ними виявились заступник командира взводу загарбників старший сержант Олексій Колесніков та командир 2-го відділення ворожого підрозділу сержант Олександр Вісєлков.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Муссагалеєву та двом його спільникам про підозру за ч. 1 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб).

Як повідомляв Укрінформ, у серпні СБУ оголосила підозру п'ятьом російським військовим, які розстрілювали автомобілі із цивільними під час тимчасового захоплення територій Київської області, а також командиру загарбників, який віддав відповідний наказ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-