Пам'яті прикордонника, старшого майстра-сержанта Олега Коновала

Пам'яті прикордонника, старшого майстра-сержанта Олега Коновала

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він завжди посміхався, завжди першим вітався і завжди словами: "Слава Україні!"

23 вересня у Конотопі відкрили меморіальну дошку Олегу Коновалу - земляку, прикордоннику Луганського загону, який загинув на фронті під час ворожого штурму. Разом із побратимом він залишився на позиції, прикриваючи відхід свого підрозділу. Чоловіки добре розуміли, на що йдуть — але свій обов’язок виконали до кінця. Загинули обоє...

Меморіальну дошку Олегу Коновалу встановили на фасаді індустріально-педагогічного фахового коледжу, випускником якого він був. Місцеві говорять: вона зберігатиме пам'ять про Героя, бо Олег достойний цього звання.

Старший майстер-сержант близько 20 років прослужив у лавах Державної прикордонної служби України. Розпочинав службу в Сумському прикордонному загоні, а з листопада 2020 року перейшов до Луганського прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса.

“Сміливий, завзятий, завжди відданий своїй справі. Вітався завжди першим і завжди словами “Слава Україні”, палко вірив у незалежність та самостійність нашої держави. І саме з такими стійкими переконаннями боронив Батьківщину до останнього подиху”, - кажуть про Олега у Держприкордонслужбі.

20 березня 2023 року в результаті штурмових дій противника в районі населеного пункту Ковалівка на Сватівському напрямку військовий отримав поранення, несумісні з життям.

У день, коли Олега привезли додому, в місті оголосили День жалоби та організували “живий коридор”, містяни на автомобілях виїжджали зустрічати загиблого на в'їзді до міста.

“Олег був моїм одногрупником. Завжди був правдолюбом, чесною, порядною людиною, він умів зберігати таємниці, тримати слово. Разом і бешкетували, разом чинили опір несправедливості і ще тоді розуміли, що Україна – понад усе! І мріяли, мріяли вступити до лав УНА-УНСО і захищати українські цінності і українську ідеологію. Чи вдалося це Олегу за життя? Звісно, адже він виконав свій найсвятіший обов’язок – віддав своє життя за ближнього свого і за рідну землю,” - сказав міський голова Конотопа Артем Семеніхін.

Начальник відділу соціально-гуманітарного забезпечення Східного регіонального управління Держприкордонслужби України полковник Володимир Дроздов розповів про те, як згадують побратими Олега.

“Олег був прикордонником — не тільки за професією, а й по духу. Він охороняв не тільки державний кордон України, він охороняв кордони своєї сім’ї, своєї родини. Олег завжди був попереду, завжди був ініціатором і рушійною силою тих військових дій, в яких брав участь. Побратими його згадують виключно як життєрадісну, усміхнену товариську людину. На нього завжди можна було покластися, він завжди давав вчасно пораду, підставляв своє братнє плече, і  віддав своє життя, загинувши на території Луганської області під час виконання бойового розпорядження, з усією притаманною йому завзятістю. Але смерть - такий стан, який тепер дозволяє Олегу берегти усіх нас», - сказав полковник.

На відкритті меморіальної дошки Олегу Коновалу полковник Дроздов вручив дружині Олега пані Жанні державну нагороду орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Указом Президента України від 19 червня 2023 року старшого майстер-сержанта Олега Коновала нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

У прикордонника залишився батько, дружина та двоє дітей.

Вічна шана і слава Герою!

Фото: ДПСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-