Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Втрати Росії у військовій техніці: рекорди вересня-2023

Втрати Росії у військовій техніці: рекорди вересня-2023

Блоги
Укрінформ
Як Збройним силам України вдається завести ворога в глибокий мінус, знищуючи його РСЗВ, автотранспорт і артилерію

Отже, два із трьох очікуваних рекордів зі знищення російської техніки таки реалізувалися. Причому один із них навіть перевершив очікування. Але про все по черзі.

АРТИЛЕРІЯ

За вересень було знищено рекордну кількість російської артилерії, а саме 947 одиниць. Це пов’язано з тим, що в росіян прискорюється деградація контрбатарейної боротьби внаслідок використання дедалі більше примітивних і відсталих артилерійських засобів. Крім того, зростання кількості стовбурової артилерії, що буксирується, з низькою мобільністю, зниження дальності й точності стрілянини, а також знос знарядь – усе це призводить до таких високих показників втрат.

Окремо відповім на запитання, яке дуже часто звучить. Так, до цієї статистики входять і мінометні системи, і не бачу, чому це когось бентежить. Чи хтось вважає міномет не артилерією? Розкажіть про це 2С4 «Тюльпан» або 2С9 «Нона-С». Загалом міномет – це штатна артилерійська зброя, і дивним є саме собою питання про їх облік.

АВТОТРАНСПОРТ

Існували сумніви, що у вересні може бути встановлений рекорд за кількістю знищених транспортних засобів РОВ, але все ж таки він є – 874 одиниці. Більше, ніж у рекордному березні 2022 року, коли російські логістичні колони палилися в режимі нон-стоп. І, як не дивно, рекордсменом серед плацдармів, на яких було спалено російські автотранспортні засоби, стала Запорізька область.

У цілому це зумовлено тим, що майже всі рокадні дороги, і не тільки вони, на цьому плацдармі під вогневим контролем СОУ. Крім того, окупанти перейшли до практики мобільних складів з БК та ПММ через регулярні та високоточні прильоти по тиловій зоні. А тому рух автотранспорту можна порівняти з його активністю на початку вторгнення 2022 року.

Крім того, у складі РОВ усе менше компоненти з хоча б легкою бронею і дедалі більше незахищених засобів. Броньованого автотранспорту дуже мало, і часом його функції виконує неспеціалізована техніка, знищення якої у рази простіше.

РСЗВ

Ну і прогноз, що не здійснився, – РСЗВ. Їх було знищено за вересень – 63 одиниці, що є другим результатом за весь період повномасштабної війни. І цей високий показник – наслідок нестачі далекобійної ствольної артилерії у РОВ та необхідності підтягування реактивних систем ближче до лінії бойового зіткнення, щоб дістати до нашого передового тилу, як результат – виведення російських РСЗВ у комфортну зону враження вже нашої артилерії.

Таким чином, вересень закривається з дуже обнадійливими показниками. Адже ті темпи та обсяги, з якими знищується російська артилерія, не дають можливості російському ВПК не те щоб повноцінно компенсувати втрати, а навіть заводять їх у глибокий мінус, з якого можна буде вибратися лише за допомогою постачання із третьої країни. І актуальним для командування РОВ стає не лише питання – де взяти снаряди, а й де брати гармати, з яких ними треба стріляти.

Олександр Коваленко
Інформаційний спротив
Графіки: Мінфін

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-